banner16

'Unabomber' cezaevinde öldü

Kaczynski, kardeşinin manifestonun dilini tanıması sonucu yakalanmıştı. 

11 Haziran 2023
'Unabomber' cezaevinde öldü

Theodore “Ted” Kaczynski, ABD'nin Montana kırsalında bir kulübeye çekilip 17 yıl boyunca 3 kişiyi öldüren ve 23 kişiyi yaralayan Harvard eğitimli matematikçi, 81 yaşında cezaevinde hayatını kaybetti. 

ABD Cezaevleri Bürosu, FBI'in "Unabomber" diye nitelendirdiği Kaczynski'nin Butner, Kuzey Carolina'daki federal cezaevi sağlık merkezinde öldüğünü doğruladı. Associated Press'e büro sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Kaczynski, cumartesi sabahı hücresinde "tepkisiz" halde bulundu ve saat 8'de ölü olarak kayıtlara geçti. 

Unabomber'ın ölüm gerekçesi henüz açıklanmadı. 

Kaczynski, cezaevi sağlık merkezine kaldırılmadan önce 4 ayrı müebbet hapis cezası artı 30 yıllık hapis cezasını Mayıs 1998'den bu yana Florence, Colorado'daki cezaevinde çekiyordu. Kaczynski'nin gerçekleştirdiğini itiraf ettiği 1978 ve 1995 arasındaki 16 bombalı saldırı üniversitelerde büyük paniğe sebep olmuştu. Saldırılarda birçok kişi uzuvlarını kaybetti.

Unabomber'ın FBI deposuna götürülen kabini

The Guardian, Kaczynski'nin ölümcül ev yapımı bombalarının ABD'lilerin nasıl kargo gönderdiğini ve uçağa bindiğini değiştirdiğini ifade etti. 

Saldırıların gündemin ana maddelerinden biri haline gelmesinin ardından The Washington Post, Eylül 1995'te tartışmalı bir kararla Kaczynski'nin 35 bin kelimelik "manifestosunu" yayımladı. "Endüstriyel Toplum ve Geleceği" başlıklı manifestoda modern toplum ve teknolojinin insanların güçsüz hissetmesine ve birbirinden uzaklaşmasına sebep olduğu iddia ediliyordu.

Manifesto, "Sanayi Devrimi ve onun sonuçları inşan ırkı için bir felaket oldu" cümlesiyle başlıyordu. 

Manifestonun yayımlanması, Kaczynski'nin yakalanmasına giden süreci başladı. Kaczynski'nin kardeşi David ve eşi, metnin tonundan yazarın Kaczynski olabileceğinden şüphelendi ve FBI'a ihbarda bulundu. FBI, yıllardır 'Unabomber'ı yakalamak için ülke tarihinin en pahalı "insan avını" yürütüyordu. 

Nisan 1996'da yetkililer Kaczynski'yi Montana eyaletinin kırsalında bir kabinde buldu. Kabinin içinin günlükler, şifreli yazılar içeren bir defter, patlayıcı yapımından kullanılan maddeler ve iki bomba ile dolu olduğu belirtilmişti. 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.