banner16

AYM, Erdoğan’ın bütçe yetkisini iptal etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), AKP ve MHP’nin oylarıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a 23’üncü ek maddeyle tanınan bütçeye ödenek ekleme yetkisini oy birliğiyle iptal etti. 

27 Aralık 2022
AYM, Erdoğan’ın bütçe yetkisini iptal etti

22 Aralık 2021’de AKP’nin Meclis’e getirmesiyle yasallaşan ‘Merkezi Bütçe Yönetim Kanunu‘na eklenen geçici 23’üncü maddeyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ve özel bütçeli idarelere ödenek ekleme yetkisi tanınmıştı.

AYM’den iptal kararı

CHP’li 134 milletvekilinin AYM’ye yaptığı başvuru sonucunda söz konusu yetki tüm üyelerin oyuyla iptal edildi.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan hükümde, ek 23’üncü maddenin “2021 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda yer alan genel bütçe gelir tahmini üzerinde gerçekleşen gelir kadar, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye cumhurbaşkanı yetkilidir” cümlesinin tümden AYM’ye aykırı olduğu vurgulandı.

Maddenin, “İlgili kanunları gereğince genel bütçe geliri karşılığı yapılan ekelemeleri bu tutardan düşürülür” şeklindeki hükmüyse AYM’nin kuruluşu ve yargılama usullerine aykırı olduğu için iptal edildi.

Söz konusu madde başkan, başkanvekili ve üyelerin oy birliğiyle iptal edildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50