banner16

Anket: İmamoğlu kararı AKP'yi vurdu

BUPAR Araştırma, İBB Başkanı İmamoğlu’na verilen cezayı halka sordu. Ankete katılanların yüzde 71’i "cezayı doğru bulmadığını" söyledi. Karar nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı’nın oylarının artacağını söyleyenlerin oranı yüzde 66.5. 

18 Aralık 2022
Anket: İmamoğlu kararı AKP'yi vurdu

Türkiye'de halkın büyük çoğunluğunun, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını ve siyaset yasağını yanlış ve siyasi bulduğu ortaya çıktı. BUPAR Araştırma şirketinin anketine göre, büyük çoğunluk, kararın seçimlerde Millet İttifakı'nın oyunun artmasına yol açacağını düşünüyor. Ankette, ceza için "Ülkenin siyasi geleceğinde büyük bir etki yaratacaktır, uzun süre ülke gündeminde yer bulacaktır" diyenlerin oranı da yüzde 69.5 olarak ölçüldü.

BUPAR Araştırma'nın, 14 farklı 1750 kişi ile ilde yüz yüze görüşme üzerinden yapılan Aralık 2022 Gündem Araştırması'nın sonuçları şöyle:

'DOĞRUDUR' DİYENLER SADECE YÜZDE 19.5

“Siz bu cezayı doğru buluyor musunuz” sorusuna yurttaşların yanıtlarının dağılımı şöyle oldu:

Hayır doğru değildir: Yüzde 71

Evet doğrudur: Yüzde 19.5

Kararsızım: Yüzde 9.5

‘CEZA SİYASİ’

“Sizce İmamoğlu’na verilen bu ceza hukuki midir yoksa siyasi midir” sorusuna yanıtlar şu şekilde oldu:

Siyasidir: 75.5

Hukukidir: 21.5

Fikrim yok/Fikrimi belirtmek istemiyorum: 3.0

'ÜLKEYİ UZUN SÜRE ETKİLEYECEK'

“Sizce İmamoğlu’na verilen bu cezanın ülke gündemine nasıl bir etkisi olacaktır” sorusuna verilen yanıtlardaki dağılım şöyle:

Ülkenin siyasi geleceğinde büyük bir etki yaratacaktır. Uzun süre ülke gündeminde yer bulacaktır: Yüzde 69.5

Ülkenin siyasi geleceğinde büyük bir etki yaratmayacaktır. Kısa sürede unutulacak bir konudur: Yüzde 29.5

Fikrim yok: Yüzde 1.5

'İMAMOĞLU'NU OLUMLU ETKİLER'

Katılımcılara “Cezanın İmamoğlu’nun siyasi hayatına etkisi nasıl olur” sorusuna yanıtlar şöyle çıktı:

Bu ceza İmamoğlu’nun siyasi hayatını olumlu etkiler: Yüzde 53.5

Bu ceza İmamoğlu’nun siyasi hayatını olumsuz etkiler: Yüzde 29.5

Fikrim yok: Yüzde 16Bu ceza İmamoğlu’nun siyasi hayatını olumlu ya da olumsuz yönde etkilemez: Yüzde 1

'MİLLET İTTİFAKI'NA YARAR'

“İmamoğlu’na verilen ceza Cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi ittifakın oyunu arttırır” sorusuna katılımcıların yanıtları şöyle oldu:

Millet İttifakı: yüzde 66.5

Cumhur İttifakı: Yüzde 19.5

Fikrim yok: Yüzde 14

'TOPLUMDA YASAKLAR HEP TARTIŞMA KONUSU OLDU'

Anket sonuçlarının ardından Cumhuriyet’ten Sena Taşkın'a değerlendiren BUPAR Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Genel Müdürü Erdal Akaltun şu ifadeleri kullandı:

“Bu araştırmanın şöyle bir önemi var: Türk toplumunda, yasaklar her zaman tartışma konusu olmuştur. Gerek Ecevit’in gerek Demirel’in siyasete tekrar dönmesiyle ilgili Özal’ın yaptırdığı yasakların kaldırılmasıyla ilgili halk oylaması vardı. O zaman da Türk halkı yasakların kaldırılmasını talep etmiş ve Ecevit ile Demirel tekrar siyasete dönmüştü. Daha sonra Recep Tayyip Erdoğan’ın okuduğu bir şiirden dolayı mahkemece yasaklanması gündeme gelmişti. Daha sonraki süreçte başbakan ve sonrasında cumhurbaşkanı olan kişi, toplum siyasetçilerin kendi doğal yöntemleriyle siyaset dışında kalmasını talep etmektedir. Hukukun, hukukçuların doğru olmasa bile hukuki bir şekilde siyaset dışı bırakılmasını hoşgörüyle bakmadığını çok açık bir şekilde söyleyebiliriz.” 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.