banner16

Üçlü Zirve'den ABD'nin Sezar Yasası'na tepki

Türkiye, Rusya ve İran Devlet Başkanları'nın videokonferans yöntemiyle yaptığı toplantıda, ABD'nin Suriye rejimine yönelik Sezar yaptırımlarına tepki açıklaması geldi. 

01 Temmuz 2020
Üçlü Zirve'den ABD'nin Sezar Yasası'na tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin videokonferans yöntemiyle yaptığı Astana toplantısından ABD'nin Suriye rejimine karşı uygulamaya başladığı Sezar yaptırımlarına yanıt çıktı. Üç liderin, yayınladığı ortak bildiride, "Suriye Arap Cumhuriyeti’ne ait olması gereken petrol gelirlerine yasadışı şekilde el konulmasına ve transfer edilmesine yönelik itirazlarını beyan etmişlerdir" denildi. Üç lider ayrıca ABD ve İsrail'in Golan'a yönelik tutumunu da eleştirdi.  

Pandemi nedeniyle video konferans yöntemiyle yapılan zirve, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Zirvenin ardından liderler 12 maddelik bir bildiriye imza attı. Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne dair taahhütün tekrarlandığı bildiride, "kim tarafından gerçekleştirildiğine bakılmaksızın, hiçbir eylemin bu ilkelere halel getirmemesi gerektiği" belirtildi.

Bildiride, ABD'nin Sezar adıyla aldığı son yaptırım kararlarına tepki şu sözlerle dile getirildi: 

"Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu ele almış, bu bölgede güvenlik ile istikrarın ancak ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde sağlanabileceğini vurgulamış ve bu doğrultuda çabalarını koordine etmede anlaşmışlardır. Suriye Arap Cumhuriyeti’ne ait olması gereken petrol gelirlerine yasadışı şekilde el konulmasına ve transfer edilmesine yönelik itirazlarını beyan etmişlerdir"

ABD'YE GOLAN ELEŞTİRİSİ 

Bildiride, ABD'nin İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıyan kararı da bildiride eleştirildi:

"BM Güvenlik Konseyi’nin 497 sayılı kararı başta gelmek üzere, Suriye Golanı'nın işgalini reddeden ilgili Birleşmiş Milletler kararlarının
hükümleri dahil, herkesçe tanınan uluslararası hukuk kararlarına saygı gösterilmesi gerekliliğini teyid etmişler ve bu itibarla, ABD Yönetiminin işgal altındaki Suriye Golanı’na dair uluslararası hukukun ağır ihlalini teşkil eden ve bölgesel barış ile güvenliği tehdit eden kararını kınamışlardır. İsrail’in Suriye’ye yönelik askeri saldırılarının istikrarı bozduğunu ve bu ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini, ayrıca bölgedeki gerilimi tırmandırdığını değerlendirmişlerdir."

Bildiride ayrıca "gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimin" reddedildiği belirtilirken, üç lider "Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün yanısıra komşu ülkelerin milli güvenliğine de halel getirecek ayrılıkçı gündemlere karşı durma" kararlılıklarını tekrarladı. 

Üç lider, IŞİD, Nusra Cephesi ve El Kaide veya IŞİD ile bağlantılı "tüm diğer bireyler, gruplar, teşebbüsler ve oluşumlar ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanımlanan diğer grupların tamamen ortadan kaldırılması" amacıyla işbirliğini sürdürme kararlarını tekrarladı. Bildiride, YPG/PYO, BM tarafından terörist kabul edilmediği için yine yer almadı. 

İdlib'teki durumu da ele alan üç lider, "İdlip’le ilgili bütün anlaşmaların tüm unsurlarıyla hayata geçirilerek sahadaki sükunetin" sağlanması teminisini tekrarladı. Covid-19 nedeniyle Suriye'ye yönelik yardımların arttırılması için çağrı yapılan zirve sonrasında liderler, Suriye'de sorunun çözümü için BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in "sürekli iletişim yoluyla desteklemeye hazır olduklarını" da duyurdu.

Zorla alıkonan/kaçırılan şahısların karşılıklı salıverilmelerine dair çalışmaları sürdürme kararı alan liderler, mültecilerin geri dönüşünün kolaylaştırılması için uluslararası topluma yardımlarını artırma çağrısı yaptı. 

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ KARARI 

Üç lider, yayınlanan bildiriyle Suriye sorununun yanı sıra ekonomik işbirliğini güçlendirmek istediklerini de duyurdu. Liderler bir sonraki Astana zirvesi için de hazırlık kararı alırken, en kısa sürede İran'da buluşmakta anlaştı.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.