banner16

Küba'nın aşısı koronavirüse karşı yüzde 91,2 etkili

Küba, iki doz uygulandığında kendi üretimi olan Soberana 2 aşısının koronavirüse karşı yüzde 91,2 oranında etkili olduğunu açıkladı. Kısa bir süre önce bir başka aşı Abdala’nın da yüzde 92,28 oranında etkili olduğu iddia edilmişti. 

09 Temmuz 2021
Küba'nın aşısı koronavirüse karşı yüzde 91,2 etkili

Küba'nın Soberana 2 aşısının etkinlik oranı yüzde 91,2 çıktı.

Uluslararası kurumların da onaylaması halinde Küba, koronavirüse karşı yüzde 90’ın üzerinde etkili aşı geliştiren ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya’nın arasına katılmış olacak.

VOA'nın haberine göre Küba aşı üretimi konusunda ciddi bir geçmiş ve deneyime sahip bir ülke. Küba, kendi ülkesinde kullanılan aşıların yüzde 80’ini kendisi üretirken aşıların bir kısmını da diğer ülkelere satıyor.

Ülkede hali hazırda 5 ayrı koronavirüs aşısı geliştirme çalışmasının sürdüğü biliniyor. Ancak son olarak Faz 3 deneme sonuçları açıklanan Abdala ve Soberana 2 aşılarının ülkede acil kullanım onayı alması ve ardından da onay için Dünya Sağlık Örgütü’ne de gönderilmesi bekleniyor.

Bölge ülkeleri Meksika ve Arjantin’in yanısıra Vietnam ve İran da Küba’nın geliştirdiği aşıları kendi ülkelerinde üretmek konusunda girişimlerde bulunmuş durumdalar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50