banner16

Yılda 19 milyon ton gıda çöpe gidiyor

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, ülke olarak her yıl, başta meyve-sebze olmak üzere 18.8 milyon ton gıdayı çöpe attığımızı belirterek, “Bu 625 bin adet çöp kamyonuna tekabül ediyor. Gıdayı saklamayı bilmiyoruz” dedi. 

15 Nisan 2021
Yılda 19 milyon ton gıda çöpe gidiyor

Dünyada önemli ölçüde açlık sorunu olmasına rağmen üretilen gıdanın, her yıl üçte biri israf ediliyor. 

Hürriyet gazetesine konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Türkiye’de de durumun farklı olmadığını belirtirken, ülke olarak her yıl 18.8 milyon ton gıdayı çöpe attığımızı açıkladı. Işıkgece, şunları söyledi:

625 BİN ÇÖP KAMYONU

"Bakanlık olarak atık konusunu çok önemsiyoruz. Ancak ne yazık ki ülke olarak 18.8 milyon ton gıdayı çöpe atıyoruz. Özellikle meyve-sebzenin neredeyse yarısı atılıyor. İlkokul çağındaki çocuklara MEB ile birlikte eğitimler veriyoruz. Bu ürünleri atmamak gerektiğini anlatıyoruz. 18.8 milyon ton gıda, 625 bin adet çöp kamyonuna tekabül ediyor. “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” diye bir kampanyamız var. Bu ciddi bir bilinçlendirme kampanyası. Tarlada üretiminden tutun, oradaki kayıplarla başlayıp, soframızdan çöpe gidene kadar her şeyi ortaya koyuyoruz. FAO ile birlikte projemizi diğer ülkelere açtık. Çünkü gıdayı atmamamız gerekiyor.

Bu kadar çok gıdanın çöpe gitmesinin en önemli nedeni etiket okur yazarlığından tutun da saklama derecelerini bilmememizden kaynaklanıyor. Örneğin, muz 12-13 derecede saklanır, maydanoz gibi bir ürün 4-6 derecede tutulması gerekir. Yumurta dolap içinde mi dışarıda mı saklanır bilmiyoruz. Sosyal medya üzerinden vatandaşa bu bilgileri aktarıyoruz.

ELMA KABUĞUNU BİLE ATMAYIN

Özel sektör ile bir anlaşma yaptık. Catering firmaları var. İlgili bütün tüketicileri işin içine alacak şekilde çalışma yapıyoruz. Atılmaması gereken ürünler nasıl yemeğe dönüşür? Bayat ekmek nasıl yenilebilir hale getirilebilir? Elma kabuğundan ne yapabiliriz? Hepsini inceliyoruz. Çünkü dünyamızdan gelecek kuşaklara bırakmamız gereken ürünler bunlar. Sınırlı kaynakların israf olmaması gerekiyor.

SON TARİHE DİKKAT

Marketlerde yani büyük satış yapan yerlerde, son kullanma tarihleri dolmak üzere olan ürünlerin hemen alınarak sağlıklı biçimde aşevlerinde tüketilmesi ya da ihtiyaç sahiplerine verilmesi ile ilgili çalışma yapan firmalar var. Onlarla da irtibat halindeyiz. Hayvan barınakları da alternatiflerden birisi. Gıda israfının önlenmesi konusunda gerekenlerin yapılması şart.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.