banner16

MİT haberi davasında yargılanan 6 gazeteci ilk kez hakim karşısında

MİT kanuna muhalefet ettikleri gerekçesiyle yargılanan gazetecilerin davası başladı. 

24 Haziran 2020
MİT haberi davasında yargılanan 6 gazeteci ilk kez hakim karşısında

Libya’da hayatını kaybeden bir MİT mensubunun cenazesine ilişkin haberler ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanan altısı gazeteci, sekiz şüpheli hakkında açılan davanın ilk duruşması görülmeye başlandı. “MİT kanununa muhalefet” suçlamasıyla 100 günü aşkın süredir tutuklu bulunan altı gazeteci ilk kez hakim karşısında.

GAZETECİLİK YARGILANIYOR

34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi, Haberin Var mı İnisiyatifi meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada bu davanın bir ifşa veya casusluk davası olmadığına dikkat çekilirken, gazetecilik faaliyetlerini yargılandığı ifade edildi.

Ayrıca açıklama sonrasında duruşmayı izlemek için adliyeye geçen çok sayıda gazeteci ve milletvekili duruşma salonuna alınmadı. Duruşma salonuna alınmayanlar arasında gazeteci Barış Pehlivan’ın anne ve babası da var.

Duruşmayı çok sayıda basın meslek örgütü temsilcisi, milletvekilleri ve çok sayıda gazeteci takip ediyor.

Soruşturma kapsamında Odatv’den Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve muhabir Hülya Kılınç, Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam Gazetesi’nden Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser tutuklu yargılanıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca MİT Başkanlığının suç duyurusu üzerine başlatılan MİT mensuplarının ve faaliyetlerinin ifşa edilmesine yönelik soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, tutuklu gazeteci Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan'ın da aralarında bulunduğu 8 şüphelinin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 329/1. maddesinde yer alan "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan beşer yıldan onar yıla, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu'nun 27. maddesi gereğince "istihbarat faaliyetiyle ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek" suçundan ise dörder yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50