banner16

Eren Erdem: Ekrem Bey, Kılıçdaroğlu’na ‘Değişim sizin liderliğinizde olmalı’ dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, belediye başkanları toplantısında İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na, ‘Bir değişim olacaksa sizin liderliğinizde olması gerekiyor’ dediğini söyledi. Erdem, Kılıçdaroğlu’nun çekilmesini büyük kurultayın isteyebileceğini belirtti. 

24 Temmuz 2023
Eren Erdem: Ekrem Bey, Kılıçdaroğlu’na ‘Değişim sizin liderliğinizde olmalı’ dedi

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, CHP’deki ‘değişim’ tartışmaları, belediye başkanları toplantısı ve gündeme dair konuştu. Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan çekilme kararını büyük kurultayın vereceğini söyleyen Erdem, “bunun kararını bir kişi, üç kişi, beş kişi veremez” dedi. Erdem, belediye başkanları toplantısında İmamoğlu’nun konuşmasında “Sayın Genel Başkanım, bir değişim olacaksa sizin liderliğinizde olması gerekiyor” dediğini söyledi.

Zoom toplantısının kendisinin sızdırdığı iddialarını hakkında konuşan Erdem, “O toplantıya katılmış olmam, orayı kayıt etmiş olmam gerekir ki böyle bir şey yapabileyim. Ben yokum ki o toplantıda” ifadeleri kullandı.

‘MEDYADA GERÇEKTEN BİR SALDIRI KAMPANYASI DEVAM EDİYOR’

Sözcü’den Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtlayan Eren Erdem, CHP’de sızdırılan ve Kemal Kılıçdaroğlu “Bu toplantı etik değil, tekrarlanırsa gereğini yaparım” sözleriyle Ekrem İmamoğlu’nun “etik dışı sayılamaz” demesine dair şunları söyledi:

Şöyle, biz o polemiğin parçası değiliz, tabiri caizse bir fırtına kopartılıyor, çok temellendirebileceğimiz bir fırtına değil bu. Nedir; CHP seçim kaybetti, hadi Kemal Kılıçdaroğlu görevden uzaklaşsın. Yani bunu çok politik bir değerlendirme olarak görmüyoruz zaten. Mesele şudur, seçimlerin sonuçları ve süreçleri vardır, biz sürecin değerlendirilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz ve bir an önce partinin yerel seçim psikolojisine kanalize olması gerekiyor. Zaten belediye başkanlarıyla toplanmamızın amacı bu. Ama şunu çok net ifade edebilirim; medyada gerçekten bir saldırı kampanyası devam ediyor, Halk TV'nin de maksatlı yayın yaptığını düşünüyorum. Son derece maksatlı bir dille adeta CHP tabanını ve kamuoyunu demoralize etmeyi amaçlıyormuşçasına bir yayıncılık çizgisi yürütüyor Halk TV. Diğer kanallar nispeten daha objektif ama burada psikolojik bir durum söz konusu, insanların demoralize edilmeye çalışıldığı bir süreçle karşı karşıyayız, yoksa CHP bütün atması gereken adımları atıyor zaten.

Sayın Genel Başkan kongreyi başlattı, kongre başlatmak bir sürecin ortaya çıkması anlamına gelir ve kongrelerde il başkanları “sandık koyulması” konusunda uyarıldı, her yere sandıklar koyuluyor ve CHP kendi içinde muhasebesini gerçekleştiriyor ama bir anda böyle CHP'de bir infial, bir kaos varmış gibi bir duygunun oluşmasını sağlamak doğru bir şey değil. Parti Meclisi toplantısında da gündem zaten belli; hangi il ve ilçe başkanının hangi gerekçeyle görevden alındığı” yönünde bilgilendirmeler yapılacak, bu bilgilendirmeler doğrultusunda arkadaşlar oylarını kullanacaklar ve toplantı gerçekleşecek.

‘BUNUN KARARINI BİR KİŞİ, ÜÇ KİŞİ, BEŞ KİŞİ VEREMEZ’

Parti içi muhalefetin Parti Meclisi toplantısını istemesinin sebebinin Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlıktan çekilmesini talep etmek olduğuna iddialar hakkında Erdem şunları söyledi:

Bu da tartışılır ama onun yeri kurultaydır. Parti Meclisi'nde de birileri “Ben Kemal Kılıçdaroğlu'nun kalmasını istemiyorum” diyebilir, bu çok doğal. Biz orada kalkıp böyle bir tartışmanın öznesi olmayız, bunun kararını bir milletvekili ya da bir Parti Meclisi üyesi vermez, büyük kurultay verir. Büyük kurultay toplanacak zaten, büyük kurultay böyle bir kanaate sahip olmuşsa “Biz Sayın Kılıçdaroğlu'nu genel başkan yapmayı uygun bulmuyoruz” der, başka birini yapar. Yani, bunun kararını bir kişi, üç kişi, beş kişi veremez ama arkadaşlarımızın kendi fikirlerini, düşüncelerini söyleme hakkı var tabii, Parti Meclisi'nde de söylemeleri beklenir ama söylendi diye bir gerilim çıkacağı duygusuna kapılmak doğru olmaz. Tam tersine, herkes düşüncesini açıklar, günün sonunda da partinin kültürüne ve terbiyesine uygun şekilde hep beraber görüntümüzü veririz ve bu tartışmalar parti içerisinde kalmaya devam eder. Nereye kadar, kurultaya kadar. Kurultayda son sözü partinin tabanı söyleyecek, ondan sonra da bu meseleler tamamen kapanacak ve parti yerel seçim gündemiyle sahaya inip çalışacak.

‘BİRİLERİ CHP'DE GERİLİM, FAY HATTI YARATMAK İSTİYOR, BU TUZAĞA DÜŞMEYECEĞİZ’

İktidara ait televizyon kanallarında “CHP'de kavga” hatta “CHP'de iç savaş” gibi habere dair de Erdem şunları kaydetti:

“”Kimin iç savaşı, kim kavga ediyor, savaşıyor anlamıyorum ki. Belediye başkanları toplantısında Ekrem Bey de var, Kemal Bey de var, herkes birlikte oturuyor, konuşuyor, kim savaşıyor? Genel Başkan da, Ekrem Bey de pür dikkat konuşmacıları dinliyor, belediye başkanları çıkıyor, bölgelerindeki sorunları anlatıyor. Kamuoyunda birilerinin yaratmak istediği algıya hiç kimsenin aldanmaması lazım, Ekrem İmamoğlu bizim belediye başkanımızdır, son derece saygın bir isimdir, çalışmalarını son derece olumlu buluyoruz, değerli buluyoruz, Ekrem İmamoğlu'nun elbette “değişim” eksenli konuşma hakkı da vardır ama parti terbiyesine uygun davranır, bizim kültürümüze uygun davranır. Birileri bunu köpürtmek istiyor, birileri burada bir gerilim, fay hattı yaratmak istiyor, ne Ekrem İmamoğlu, ne Genel Başkanımız, ne de partinin saygın yöneticilerinin hiçbirisi bu tuzağa düşmez, düşmeyecektir. Dolayısıyla, biz bu konuda çok hassasız, kamuoyunda yaratılmak istenen algının yerel seçimlerde iktidarın sonuç alması adına planlı olarak yürütüldüğü kanaatindeyiz. Ne Ekrem Başkan bu işin parçasıdır, ne de Genel Merkez'dir. Herkes işinde gücündedir, hiç kimse bu işin bir parçası değildir. Düzgün bir şekilde, partinin terbiyesine, hukukumuz uygun bir şekilde süreçler ilerliyor, başkanlar gayet güzel konuşuyor, burada bir sorun yok, sorun varmış gibi göstermek, aslına bakarsanız ciddi bir yarılma varmış duygusu yaratmak istiyorlar, bu gerçekçi değil.

‘KEMAL BEYE ‘ÇEKİLİN’ DEME KONTENJANI VARDIR, YÜZDE 3 BUNU SÖYLER’

Belediye başkanları toplantısında İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu'na “çekilmelisiniz” dediği iddiaları hakkında konuşan Erdem, şunları belirtti:

“Artık hayret ediyorum, bunları medyaya aktaranlar nereden üretiyorlar, örneğin Çanakkale Bayramiç Belediye Başkanı söyledi… Kemal Bey'e “çekilin” dedi. Zaten bizim belediye başkanları toplantımızda Kemal Beye “çekilin” deme kontenjanı vardır, yüzde 3 bunu söyler. Kemal Bey geldiğinden beri olan bir şey, bu bir kontenjan zaten. Çanakkale'de, orada burada muhalif 3-4 belediye başkanı çıkıp Kemal Beye “Çekilmelisiniz” der, bunlar Ekrem Beyci filan da değiller. Ayrıca Ekrem Bey de konuşmasında “Sayın Genel Başkanım, bir değişim olacaksa sizin liderliğinizde olması gerekiyor” şeklinde bir ifade kullandı, aynen oradadır. İki yüz yedi belediye başkanı ve MYK üyelerinin tanıklığında yaptı bu konuşmayı. “Ben değişimi sizinle konuşarak yapmak taraftarıyım” dedi, çok yapıcı bir konuşma yaptı. Ama basına şöyle yansıdı “Genel başkanlıktan çekilmezseniz ben yerelde yokum”, öyle bir cümle yok.

‘SAÇMA SAPAN İDDİALAR GERÇEKÇİ DEĞİLDİR’

Zoom'lu toplantıda Ekrem İmamoğlu'na “ihanet ediyor” algısı yaratmak için videoyu kendisinin sızdırdığınız söylentilerine dair ise Erdem, şunları vurguladı:

“Yok böyle bir şey. Ben açık ortamlarda, sosyal medyada bunu ifade eden kişilere dava açtım, müddei iddiasını ispatla mesuldür, bu tür gülünç, saçma sapan iddialar gerçekçi değildir. Keza, şöyle bir gerçek var, ben o toplantıya katılmadım ki, nasıl sızdıracağım? O toplantıya katılmış olmam, orayı kayıt etmiş olmam gerekir ki böyle bir şey yapabileyim. Ben yokum ki o toplantıda. Buna benzer toplantılarda da yokum, dolayısıyla bu gülünç bir şey. Bir de şöyle bir durum var, benim bulunduğum pozisyon itibarıyla olması gerekenden fazla hedef gösterildiğim gerçeği de açık. Çok fazla hedef gösterilme durumu yaşıyorum, bu biraz medyada olmam, Parti'nin iletişimini yapmam nedeniyle de oluyor, işi kişisel husumete çeviren medya organları da oluşmuş gibi görünüyor anladığım kadarıyla. Bu iddia komik bir iddiadır.

‘DOĞRULAMA YA DA YALANLAMA DEĞİLDİR’

Ümit Özdağ’ın Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede, 3 bakanlık ve MİT Başkanlığı vaat edildiğini açıklamasına ise Erdem, şunları ifade etti:

“Sayın Genel Başkanımızın bu konudaki açıklamasının üstüne benim söyleyebileceğim ekstra bir cümlenin olması söz konusu değildir. Buradaki mesele, iki seçim arasında Sayın Genel Başkan'ın ciddi bir mekik diplomasisiyle Türkiye'nin geniş muhalefet sathını bir arada tutabilmede “seçim kazanabilme” adına yürüttüğü ikili diyalogların içeriğine dair iddialardır. Bu iddiaları “doğru” veya “yalan” diye benim izah etmem ne benim siyasi ahlakım açısından uygun olur, ne de bu tartışmanın sonlanması veya sürdürülmesi açısından sağlıklı olur. Kemal Bey bir devlet adamı hassasiyetiyle yürüttüğü bir ikili diyalogun içeriğine dair bir açıklama yapmayacağını çok açık bir dille ifade etmiştir, bu bir doğrulama ya da yalanlama değildir, o konuya girmeme konusunda bir niyet ve düşünce beyanıdır. Biz siyaseten ayrışılan noktaları kaşıyarak yerel seçime gitmek yerine uzlaşılan noktaları büyüterek yerel seçimlere gitme, gerekirse 6'lı değil, 16'lı masa kurma eğilimi içerisindeyiz. Yani, bütün bu eğilimi bu kadar derin bir şekilde toplumla paylaşmışken bu tür polemikler üzerinden –siyasi büyüklüğü ve hacmi ne olursa olsun- herhangi bir partiyi yarın masaya oturamaz hale gelebileceğimiz pasif tartışmaların öznesi haline getirme niyetimiz yoktur. Elbette saygın gazeteciler “neden böyle oldu” diye soracaklar, konuşacaklar ama bizim cephemizde mesele tam olarak böyledir."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50