banner16

KONDA anketlerinin sonucu: Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kafa kafaya

Alçı’nın aktardığına göre KONDA biri 1-2 Nisan, diğeri 15-16 Nisan’da iki saha çalışması yürüttü. 

29 Nisan 2023
KONDA anketlerinin sonucu: Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kafa kafaya

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, KONDA Araştırma’nın nisanda düzenlediği iki anketin sonuçlarını ve hazırlanan rapordan bulguları paylaştı.

Seçimlere 15 gün kaldı. Dört cumhurbaşkanı adayının yarışacağı seçimlerde, Meclis’te oluşacak tablonun da önemi var. Uzmanlar, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde Meclis’teki güç dağılımının yarışı önemli ölçüde etkileyeceğini düşünüyor.

Alçı’nın aktardığına göre KONDA biri 1-2 Nisan, diğeri 15-16 Nisan’da iki saha çalışması yürüttü.

Alçı bu çalışmaların kimin adına yapıldığı, kim / hangi parti / aday tarafından finanse edildiği, örneklem büyüklüğü, örneklem belirleme yöntemi, hata payı, kararsızların nasıl dağıtıldığı gibi bilgileri paylaşmadı.

KONDA’nın bu araştırmalar doğrultusunda 202 sayfalık rapor hazırladığını belirten Alçı, bunda AKP ve genel olarak cumhur ittifakı yükselirken, cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun oylarının arttığının belirtildiğini aktardı.

Rapora göre son üç aydır cumhur ittifakının oyları yüzde 45 bandında. Millet ittifakıysa yüzde 36-38 bandında hareket ediyor.

15-16 Nisan verilerine göre kararsızlar dağıtılınca sonuçlar şöyle:

Alçı, TİP’in oylarını paylaşmasa da kararsızlar dağıtıldığında emek ve özgürlük ittifakının yüzde 12’ye ulaştığını belirtti. Buna göre TİP’in oyu yüzde 1,7 olarak hesaplanabilir. Yeniden Refah ve Memleket partilerinin oyları aktarılmadı.

Buna göre kararsızlar dağıtıldığında cumhur ittifakı yüzde 43,6, millet ittifakı yüzde 37,7.

Alçı, kararsızlar dağıtılmadan ittifakın oy oranlarını da aktardı:

Alçı, KONDA’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk tura dair anketinin sonuçlarını da paylaştı. Alçı bu anketin hangi tarihte düzenlendiğini belirtmedi.

Kararsızlar dağıtılmadan sonuçlar şöyle:

Alçı ilk turda kararsızlar dağıtılınca Erdoğan’ın yüzde 43, Kılıçdaroğlu’nın yüzde 42 seviyesinde olduğunu aktardı. Bu sonuçlara göre seçim ikinci tura kalıyor.

Alçı, “İkinci tura Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu kalırsa oyunuzu kime verirsiniz” sorusuna hem 1-2 Nisan hem de 15-16 Nisan araştırmasında verilen cevapların aynı oranı işaret ettiğini kaydetti:

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem nisan başında Diken’e verdiği bir söyleşide ”(Cumhurbaşkanı Tayyip) Erdoğan’ın kaybetme ihtimali yüksek. Ancak muhalefet açısından ortada çantada keklik bir durum yok” demişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.