banner16

CHP'li Sarıbal: Tarım ve orman alanlarını azaltmak bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür

CHP'li Orhan Sarıbal, 11 farklı kanuna gönderme yapan 34 maddelik gıda, tarım ve orman alanındaki düzenlemeye ilişkin, “Ormanların talan edileceği, ormanların yağmalanacağı yeni bir madde gündemde. Bununla ilgili çok önemli bir itirazımız var" dedi. 

02 Temmuz 2020
CHP'li Sarıbal: Tarım ve orman alanlarını azaltmak bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, 11 farklı kanuna gönderme yapan 34 maddelik “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ni değerlendirdi. Teklif hakkında “tarım torba kanunu” nitelemesi yapan Sarıbal, ilgili çiftçiden, ormancıdan, köylüden görüş alınmadan sayısal çoğunlukla teklifin yasalaştırılmak istendiğini söyledi.

"ÜRÜNLERİ İTHAL EDİYORUZ, TOPRAKLAR BOŞ"

Teklif ile ormanlık alanlarda orman bitkisi fidanlığı kurulması, mantar, tıbbi aromotik bitki yetiştirilmesi ve odun dışı ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak işlenmesi gerekçesiyle ormanlık alanlara tesis kurulmasının önü açılıyor. Sarıbal, “Bu şiddetle karşı çıkacağımız, ormanların talan edileceği, ormanların yağmalanacağı yeni bir madde gündemde. Bununla ilgili çok önemli bir itirazımız var. Tarım topraklarında hobi bahçeleri gibi tarım dışı yapıların, tarım amaçlı hiçbir yerde yapılmaması konusundaki irademizi koymak zorundayız. Çünkü tarım ve orman alanlarını azaltmak bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Birçok ürünü ithal ediyoruz, bu topraklar boş, çiftçi kente gelmiş, kent yoksulluğuna tabi olmuş durumda” diye konuştu.

"BİRKAÇ YIL SONRA TÜTÜN EKİCİSİ BULMAK ZOR OLACAK"

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da değişikliğe gidilerek, tütünün, en az yüzde 30'unun yerli olmasının zorunlu hale getirilmesini hakkında Sarıbal, “2002 yılından bugüne kadar bir milyon dönüm tütün alanı daralmış ve 405 bin olan tütün üreticisi 50 bine düşmüş durumda. Şu anda tüketilen sigara tütününde yüzde 88 ithal, yüzde 12 yerli tütün olduğu dönemde bunu doğru buluyoruz. Ancak bunu sözleşmeli biçimde yürütürlerse başaramayacaklarını, başarılabilmesi için yüzde 50 destek verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu şekilde tütün üreticisini yeniden tütün ekmeye zormayabiliriz. Yoksa bu tür adli para ve hapis cezalarıyla tütün ekicisini bulmak birkaç yıl sonunda çok zor olacak” dedi.

"ORTADA TEKEL BAYİNİN KALMA İHTİMALİ YOK"

Alkollü içki satışı yasağına aykırı hareket edenlere, 65 bin liradan 320 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak olmasına ilişkin ise Sarıbal, “İnanılmaz büyük yaptırımlar. Tekel bayinin dükkanında 8-10 bin liralık mal varlığı var. 10 liralık bira için 30 bin liradan iki defalık 60 bin lira ceza yazdığınızda ortada tekel bayinin kalma ihtimali olmayacaktır. Para ve cezayla bu düzen olmaz. Bu iş eğitim işidir” dedi.

 "NBŞ VE ŞİRKETLERİ DENETLEYEMEDİKLERİNİN İTİRAFI"

Düzenlemeyle, Tarım ve Orman Bakanlığı’na şeker piyasasındaki mal veya hizmet üreten, pazarlayan, satan gerçek ve tüzel kişilere yönelik de inceleme, araştırma yetkisi veriliyor. “Önceki yasayı bu iktidar çıkardı. Demek bugüne kadar denetleyemediniz. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) ve büyük şirketlerin denetlenmediğini itiraf ettiler. ‘Kanunu çıkardım ama uygulayamıyorum, başaramadım’ diyen Sarıbal, iktidarın yasa yapmayı yap boz tahtasına çevirdiğini söyledi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50