banner16

"Bu Ben Değilim"e Roma'dan Uluslararası Cesaret Ödülü

Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak Bakırhan’ın yönetmenliğini yaptıkları “Bu Ben Değilim – This is Not Me” filmi, İtalya’nın başkenti Roma’daki “Uluslararası Cinema d'iDEA Kadın Filmleri Festivali”nde “Uluslararası Cesaret Ödülü”ne layık görüldü. 

16 Temmuz 2023
"Bu Ben Değilim"e Roma'dan Uluslararası Cesaret Ödülü

Farklı ülkelerden kadın yönetmenlerin filmlerini Roma’da buluşturan “Cinema d'iDEA Festivali” dünyada kadın yönetmenlere görünürlük kazandırmayı, sinemada ve toplumdaki kadın bakış açısındaki boşluğu, yetenekli kadın yönetmenlerin filmlerini seyirciyle buluşturarak doldurmayı amaçlıyor. Festivalin “27 Haziran – 9 Temmuz” tarihleri arasında yedincisi yapıldı. Geçen yıl “41. Uluslararası İstanbul Film Festivali”nde dünya açılışını yapan Lgbtq+ temalı uzun metraj “Bu Ben Değilim-This is Not Me” de, festivalin resmi seçkisinde yarışan filmler arasındaydı. Filmin yönetmenleri “Jeyan Kader Gülşen” ve “Zekiye Kaçak Bakırhan”, festivalin kapanış töreninde “Uluslararası Cesaret Ödülü”nün sahibi oldu. Jüri: Anlatması çok zor gerçeklikleri, ödün vermeden, cesur bir şekilde ele aldığı için filmin bu ödüle değer görüldüğünü açıkladı.  

“Bu Ben Değilim – This is Not Me”, bugüne kadar Lgbtq+ konusunda yaygın ama görmezden gelinen önemli ve global bir sorunu ele alıyor. Geylerin; toplum, aile baskısı ve kendi iç çatışmaları nedeniyle cinsel yönelimlerini gizleyerek bir kadınla evlilik yapmasını, gerçek hayat hikayelerini sinematografik bir dille takip ederek anlatıyor.

“Bu Ben değilim "41. Uluslararası İstanbul Film Festivali”ndeki dünya prömiyerinin ardından uzun festival yolculuğuna başladı. Ulusal ve Uluslararası çok sayıda festivalde gösterilen film, “29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali”nde “En İyi Belgesel” dalında mansiyon ödülü aldı. Film, “6. İzmir Uluslararası Kadın Yönetmenler Film Festivali”nde de “En İyi Ulusal Belgesel” seçildi. Almanya, Belçika, İspanya, Yunanistan, Polanya, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi çok sayıda ülkede uluslararası seyirciyle de buluşan “Bu Ben Değilim”in festival gösterimleri devam ediyor.

Yönetmen & Yapımcı: Jeyan Kader Gülşen

Jeyan Kader Gülşen, İstanbul ve Stuttgart’ta yaşayan ve uluslararası deneyimi olan bir belgesel film yönetmeni ve yapımcısı. Lisans eğitimini "Marmara Üniversitesi" İletişim Fakültesi - Gazetecilik Bölümü’nde tamamladıktan sonra, yönetmenlik, senaryo, drama, ışık ve film müziği üzerine özel dersler aldı. Alman Robert Bosch – Markel Vakfı’ndan kazandığı  akademik başarı bursu ile Tübingen’deki "Eberhard Karls Üniversitesi’nde", Sinema  ve Medya üzerine yüksek lisansını yaptı. Daha sonra Deutsche Welle (DW), ARD, ARTE, WDR, RTL gibi çeşitli Alman basın yayın kuruluşları ile Amsterdam Rosen Garten Stüdyoları ve İsviçre SRF Tv’de yapımcı olarak çalıştı. Ayrıca uzun yıllar Katar merkezli „Al Jazeera Türk Televizyonu’nda Dış Yapımlar ve Satın Alma baş yapımcısı olarak görev aldı. Özellikle Al Jazeera Tv için araştırmacı gazetecilik gerektiren “Güç ve İnsan (People and Power)” Kuşağı için, iktidarların ve gücün ötekileştirdiği insanların hikayelerini anlatan uzun metraj ve seri belgeseller hazırladı.

Yönetmen: Zekiye Kaçak Bakırhan

Zekiye Kaçak Bakırhan, televizyonculuk geçmişi olan bir belgesel film yönetmeni. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Gazetecilik Lisans Eğitimi aldı. Uluslararası Basın Enstitüsü Derneği’nin Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlediği Araştırmacı Gazetecilik Eğitimi’ni tamamladı.  Ntv’de uzun yıllar muhabirlikten editörlüğe, program yapımcılığına kadar çok sayıda alanda çalıştı. Bir Ntv klasiği olan “Ve İnsan” Programı’nda hazırladığı iki ayrı dosya haberle 2006 ve 2007 yıllarında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden ödül aldı. Ntv’den sonra Katar merkezli Al Jazeera Türk Televizyonu’nda belgesel yapımcı yönetmeni olarak çalıştı. Özellikle araştırmacı gazetecilik gerektiren “Güç ve İnsan ( People and Power)” Kuşağı için toplumsal sorunları insan hikayelerini merkeze alarak anlatan belgeseller hazırladı. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50