banner16

Özgür Özel'den Erdoğan ve Bahçeli'ye: Hadi oradan keratalar, ülkeyi meşgul etmeyin

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 'yüzde 50 + 1' tartışmasıyla gündemin değiştirilmek istendiğini belirterek "Hadi oradan keratalar, meşgul etmeyin memleketi" diye konuştu. 

21 Kasım 2023
Özgür Özel'den Erdoğan ve Bahçeli'ye: Hadi oradan keratalar, ülkeyi meşgul etmeyin

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis'te düzenlediği grup toplantısında son günlerde gündemi meşgul eden 'yüzde 50 + 1' tartışmasına değindi.

Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Erdoğan sen ne değiştireceksin bilmiyorum. Sistem mi, ortak mı, ittifak mı değiştireceksin... Rahmetli Erbakan'a attığın kazık gibi gömlek mi değiştireceksin... Ama emin ol, bizimle anayasa değiştiremeyeceksin" diye seslendi.

Özel, sistemin hükümet tarafından getirilediğini anımsatarak "Hadi oradan keratalar, meşgul etmeyin memleketi" dedi.

"Git derdini başka tarafta anlat"

Özel, tartışmaya dari şunları söyledi:

"Dışarıda soru yanıtlamak yok artık. Dışarıyı çekiyorlar, burayı vermiyorlar. O yüzden arkadaşlar dışarıda soru sormayacaklar. Çok merak ettikleri 50+1 tartışmasına buradan cevap verelim.

10 Kasım 2021'den önce, 5 Ekim 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor ki, '50+1 rastgele bir tercih değildir. Bilinçli ve vazgeçilmez bir kriterdir'. Solcuları, sosyal demokratları, Kürtleri bu devleti yönetmene değer görmüyor ya, kendince bir koalisyon yapacak, oradan ayrılmayacak. Biz yaptık, biz önerdik demiyor. Kürt'ü Alevi'yi solcuyu, emekçiyi, onların temsilcilerini dışarıda tutan bir anlayış. 10 Kasım 2021'e gelince Karamollaoğlu ziyaretinde 50+1'in mahsurlu olduğunu anladık diyor. İttifak ortağından yanıt geliyor, '50+1 hesabını eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigal olur, bu masum bir talep değildir' diyor. Tartışma rafa kalkıyor. Geçen günlerde Erdoğan 50+1 şartının değişmesi isabetli olur, yanlış işler yapılıyor diyor. MHP'nin yanlış bir yol olduğu, onunla birlikte olmanın bir hata olduğu, MHP'nin sırtında kambur olduğunu açıkça ifade ediyor. Hep birlikte susuldu, beklendi ki Devlet Bey buna ne diyecek... Devlet Bey, 'eksiklikleri olabilir ama taviz verilemez, ama cumhurbaşkanımız ile aramızı da kimse açamaz' dedi.

Bizim CHP olarak bunlarla meşgul olmamız mümkün değil. Sayın Erdoğan, sen ne değiştireceksin bilmiyorum, sistem mi değiştireceksin, ortak mı, ittifak mı değiştireceksin, rahmetli Erbakan'a attığın kazıkta olduğu gibi gömlek mi değiştireceksin. Ne değiştirirsen değiştir emin ol bizimli birlikte anayasa değiştiremeyeceksin.

Biz, kendisi için her doğan için değil Erdoğan için yapılmış anayasaya 'bu kıyafetin kolu uzun, paçası dar geliyor' diyorsa biz ona şunu söylüyoruz: Anayasa toplumsal mutabakatla yapılır, öyle MHP ile baş başa verdik, noktasını virgülünü değiştirmez dersen seni böyle esir alırlar kardeşim, derdine kendin yan. Git derdini başka tarafta anlat.

Öbür taraftan enteresan bir ilişki, bir yandan bakıyorsunuz, biri diyor ki yanlış yollara saptım, diğer sistem çok güzel, cumhurbaşkanımız aramızı kimse bozamaz diyor. Yürümeyen bir evliliği biri devam ettirmek istiyor, biri bitirmek istiyor gibi."

"Hafta sonu Bosna Hersek'te olacağım"

Bu hafta sonu, CHP'li bir heyetle birlikte Bosna Hersek'te olacağını söyleyen Özel, "1943 yılından beri 25 Kasım'ı Devlet Günü olarak kutluyor. Bosna Hersek, 1990'larda çok büyük acılar yaşadı. 1995'te Srebrenitsa da bütün dünyanın gözünün önünde bir katliam yaşandı. O tarihlerde Deniz Baykal, gitti dünyanın dikkatini oraya çekmeye çalıştı. CHP olması gerektiği yerdeydi. Aynı şimdi İsrail-Filistin meselesinde olduğu gibi." dedi.

"Sosyalist Enternasyonal'deki liderlere mektup yazdım"

İsrail'in Gazze'de 1.5 aydır sürdürdüğü katliama da tepki gösteren Özgür Özel, "Filistin'de olaylar aslında Filistin halkına da en büyük zararı veren Hamas'ın bir gece yarısı sivillere yönelik roket saldırılarıyla, sınır aşmasıyla başladı. Bunu fırsata çeviren İsrail hükümeti, Hamas'la mücadele adı altında Filistin'e inanılmaz bir saldırıya, soykırıma girişti. O günden bugüne 13 bin 300 hayatını kaybetti. Gazze'de elektrikleri kesilen bir hastanede kuvözdeki çocuklar tıkanarak hayatlarını kaybettiler. Bu kadar büyük bir zulmün karşısında dünyanın güçlüleri sessizliğe büründüler. 95'te suçtular sonra Srebrenitsa için yıllar sonra savaş suçu dediler. Bugün yapılması gereken yarın timsah gözyaşları dökmek yerine Filistin'deki çocuklara ve Filistin'e sahip çıkmaktır." diye konuştu.

Özel, Sosyalist Enternasyonal'e üye  sol-sosyalist partilerin liderlerine sessiz kalmamaları için mektup yazdığını da sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50 oydan bir fazlasını alanın seçildiği sistemin yeniden tartışılmasını savunmuş, en çok oy alanın seçilmesini istemişti.

İttifak ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bugünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada seçim sisteminin değişmesine karşı çıkmış ancak bazı tamiratlar yapılabileceğini söylemişti.
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.