banner16

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, kendisini eleştiren üyelerden, taraftardan, eski başkan ve yöneticilerden, Fatih Terim’den sonra bu kez de Divan Kurulu’na dil uzattı.

Yakın bir arkadaşına yakınmalarını gazeteci Attila Gökçe öğrenmiş ve gazetesinde yayımlamış. Nasıl bir yakın arkadaşsa artık bu ağzı gevşek, Başkan’la yaptığı dost sohbetini yememiş içmemiş, derhal gazeteciye ulaştırmış.

30 yıldır tanıdığım Attila Gökçe çok iyi bir gazetecidir. Yazdıysa kesin doğrudur. Arada belki yakın bir dost sohbeti olmasa bile yazdıkları mutlaka Başkan’ın ağzından çıkan cümlelerdir. Bilmem anlatabildim mi! 

Sevgili Attila Ağabey’i bu haberinden dolayı kıskanıyor ve kutluyorum.

Ne demiş Başkan da ne yazmış Attila Ağabey, kısaca hatırlayalım.

“Bir de Divan Kurulumuz var. Çok eleştiriler alıyoruz. Başka kulüplerde divan kurulları yönetime yardımcıdır. Soruları yazılı alıp başkana cevap hakkı tanırlar. Bizde öyle değil... Herkes Zoom’dan istediği gibi konuşuyor."

Başkan’ın bir Galatasaray Başkanı’na yakışmayacak bu cümlelerine yorum yapmadan önce dilerseniz Tüzük bu konuda ne diyor, iyice öğrenelim. Başkanım sen de oku sen de bilgilen lütfen.

DİVAN KURULUNUN GÖREVLERİ

MADDE 99: Divan Kurulu, Kulübün en yüksek danışma kuruludur. Görevleri:

99.1) Kulübün etkinliklerini, gelişmesini ve geleceğini ilgilendiren konuları ve bunlarda mevzuat ve Tüzük hükümleri ile bütçe esaslarına uyulup uyulmadığını incelemek, inceleme sonucuna göre alacağı kararları Yönetim Kuruluna dilek ve tavsiye olarak bildirmek, gerekirse yeni bir Divan Kurulu kararı ile ilk olağan Genel Kurula sunmak,

99.2) Yönetim Kurulunun her türlü etkinlik ve tasarruflarını izlemek, Yönetim Kurulundan bilgi istemek, gerek gördüğünde inceleme yapmak, gerekirse bu incelemelerin sonuçlarını görüşleri ile birlikte Yönetim Kuruluna bildirmek,

99.3) Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını önermek,

99.4) Gerektiğinde yeniden bir Tüzük yapılması, yürürlükteki Tüzük maddelerinin değiştirilmesi hususlarında çalışmalar yapmak ve hazırlanacak taslağı Yönetim Kuruluna vermek,

99.5) Yönetim Kurulunca üç ayda bir verilecek çalışma raporu ile bağımsız denetimin ilgili döneme ait denetim raporu özetini, konsolide hesap vaziyetini, Denetim Kurulu raporu ile birlikte incelemek, gerekirse görüşünü bildirmek, talebi halinde Divan Kurulu üyesine imza karşılığı olarak kopyalarını sunmak,

99.6) Yönetim Kurulunca hazırlanacak Yönetmelikler ve bildirilecek çeşitli konular hakkında görüşünü açıklamak,

99.7) Bu tüzükle kendisine verilen diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmaktır.

GALATASARAY DEMOKRASİYLE YÖNETİLİR

Bakın Sayın Başkan, diğer kulüplerin ne yaptıkları Galatasaraylıları ilgilendirmez. Çok beğendiğiniz diğer kulüpler divan kurullarını Galatasaray’a öykünerek kurmuşlardır. Şu anda nereye eğip büktükleri de Galatasaraylılar’ı ilgilendirmez.

Bu konuyu fazla uzatmadan size bir soru sorayım...

Siz başkan seçilmeden önce genel kurul toplantılarında kaç kere kürsüye çıkıp o sevimli sandığınız üslubunuzla seleflerinizi yerden yere vurdunuz, hatırlıyor musunuz!

Demokrasi işte böyle bir şeydir. Sırayla herkese lazım olur. Zamanında koltukların üzerinde zıp zıp zıplayıp bol kepçe kullanırken iyiydi de şimdi mi tu kaka oldu. Her şeyden önce Galatasaray’da ifade özgürlüğü vardır. Bunu en iyi sizin bilmeniz gerekir.

TÜZÜK YAZILIRKEN ZOOM MU VARDI!

Galatasaray’ın tüzük çalışmaları 1910 senesinde bizzat Ali Sami Yen’in Fransa’dan getirttiği belgelerin tercümesi olan “Nizamname” ile başlar. Orijinali ise hâlâ kayıp.

5 Eylül 1925 tarihinde yapılan toplantıda Galatasaray Kulübü’nün 55 maddeden oluşan Birinci Nizamnamesi kabul edildi.

15 Haziran 1930 Cuma günü toplanan olağanüstü toplantıda 48 maddeden oluşan İkinci Nizamname kabul edildi.

19 Mart 1932’de yapılan toplantıda 46 maddeden oluşan Üçüncü Nizamname yürürlüğe girdi.

28 Mart 1936’daki toplantıda 68 maddeden oluşan Dördüncü Umumi Nizamname kabul edildi.

29 Ocak 1938’deki Yüksek Murakabe Heyeti toplantısında idare heyetince hazırlanmış olan 68 maddelik Beşinci Nizamname bazı değişikliklerle kabul edilerek yürürlüğe girdi.

11 Haziran 1949’da 101 maddeden oluşan Altıncı Nizamname kabul edilerek yürürlüğe girdi.

18 Eylül 1954’te 95 madde ve 5 muvakkat maddeden oluşan Yedinci Nizamname tasarısı görüşüldü ve kabul edilerek yürürlüğe girdi.

5 Mayıs 1973’te yapılan Olağanüstü Tüzük Genel Kurulu’nda 71 Madde ve 3 Geçici maddeden oluşan Sekizinci Tüzük kabul edildi.

24 Mayıs 1980 tarihli Olağanüstü Genel Kurul’da Dokuzuncu Tüzük kabul edilerek yürürlüğe girdi.

167 maddeden oluşan Onuncu Tüzük 16 Ekim 2010’da gerçekleştirilen genel kurulda oy çokluğu ile kabul edildi. Halen bu Tüzük yürürlüktedir.

MIZIKLANMANIN ALEMİ YOK

Bu Tüzükler’in hiç birinde Divan Kurulu toplantılarının internet üzerinden yapılmasını yasaklayan bir madde yok! Bugünkü, “Tüzük’e aykırı, sanal alemde yapılan ve eleştirildiğimiz Divan Kurulları’na katılmayacağız” mızıklanmasının geçerli bir nedeni de yok. Eleştirilmeyi kaldıramıyorsanız da sizin bu koltuklarda işiniz yok.

Tüzük’ün 101’inci madde 3’üncü fıkrası şöyle emreder:

101.3) Divan Kurulu ayda bir kez olağan olarak belirlenecek gün, saat ve yerde toplanır.

Yani günü, saati ve yeri Divan Kurulu belirler. Toplantıların internet ortamında yapılması pandemi sebebiyle zaruridir, keyfi değildir. Bir zahmet icabet ediniz. İnternet ile yapılan divan kurullarına katılmama kararınız aslında divan kurulu toplantılarının yapılmasını istemediğiz, eleştiriye tahammülünüz olmadığı anlamına geliyor. Eleştiri duymamak için hiç bir fırsatı kaçırmıyorsunuz.

Görevlerinizin gerektirdiği ciddiyetle davranın. Kulübün en yüksek danışma kurulu olan Divan üyeleriyle dalga geçmeyi bırakın ve lütfen kendinize gelin.

[email protected]

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner36

banner50