banner16

1963’te "İş ve Özgürlük İçin Washington'a Yürüyüş" sırasında Amerika yurttaş hakları önderi Martin Luther King’in Lincoln Anıtı önünde yaptığı konuşmanın unutulmaz üç kelimesi; “Bir hayalim var (I have a dream).”

King’i kendisinden bile meşhur eden cümle şöyle devam ediyor, “Bir gün, dört çocuğumun da derilerinin rengi ile değil de kişilikleri ile yargılanacağı bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var.

Benim de bir hayalim var.

AKP Genel Başkanı ve aynı zamanda cumhurbaşkanlığı da yapan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir gece rüyasında kendisinden çikolata isteyen dört çocuğuna (Burak, Bilal, Esra ve Sümeyye) cebinde parası olmadığı için çaresiz gözlerle bakmasını hayal ediyorum.

Aynı rüyada ailecek televizyon seyrederken çocuklarının reklamlardaki köftelere, sucuklara, hamburgerlere, pizzalara yutkunarak baktıklarını görmesini hayal ediyorum.

Çocuklarının tabiat harikası kıyılarda koşturduklarını, teknoloji harikası havuzlara atladıklarını düşleyen bakışlarını fark etmesini hayal ediyorum.

Sonra uyansın, “Ohh be kâbusmuş, bir bardak su içeyim” desin. Ama beş dakikalığına çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamayan bir babanın yaşadıklarını yaşasın istiyorum. Belki haince bir istek ama bu ülkedeki babaların yüzde 90’ı bu durumda.

BİR TENCERE 100 LİRAYA KAYNIYOR

Türlü pişirecektik dün. Bir yemeklik dana kuşbaşı aldık hanımla. Avucumun içini doldurmayacak ete 50 lira verdik. 

Tek patlıcan, iki kabak, bir kereviz, bir soğan, iki havuç, bir büyük patates, iki kapya biber ve dört domates... Bir tencere türlü 100 liradan fazlaya maloldu. Çok pahalı diye kızıp taze fasulye almadık daha. Kıvırcık 15, iceberg atom salatanın kilosu 65 lira. Kiraların 20-25 bin lira olduğu Bağdat Caddesi’ne bir taş atımı uzaklıktaki marketlerde bile çürüyorlar. Zaruri ihtiyaçlar harici kimse bir şey satın almıyor artık! Ben 35 yıllık gazeteciyim, eşim 30 yıllık avukat. Toplamda 65 yıl çalışmış, kazanmışız. Biz zorlanıyorsak yeni yuva kuracak gençler ne yapacak.

BASBAYAĞI YALAN

Gözlerimin İçine Bak Nebati İstanbul’da ortalama kirayı bir hayalpereste bin 250 lira olarak hesaplatmış. 3-5 bin liradan aşağı tavuk kümesi yok reelde. “Yalancının gözlerinin içine baksınlar mı?” diyeceğim hafif kalacak. Genelde yazarken “Yalan, yalancı” kullanmayız suç oluşturabilir diye “Doğru değil, doğru söylemiyor” deriz. Ama Gözlerimin İçine Bak Nebati’nin kira hususunda söyledikleri için öyle bir endişem yok. Basbayağı gözümüzün içine baka baka yalan söylüyor. İstanbul’da bin 250 liraya kiralık ev yok, net bilgi.

Gerçi ona takılmıyorum hiç. Yat diyorlar yatıyor, öt diyorlar ötüyor. Sadece kişiliğini bu kadar ezdirdiği için acıyorum kendisine. Biraz can bulan kuklaların bile iplerini keserek özgürlüğe kaçtığı, küçük kara balığın pelikanın ağzında devrim liderliği yaptığı hikayeler okuyarak büyüyen bir nesiliz. Ne yazık ki Gözlerimin İçine Bak Nebati nasiplenememiş bunlardan.

TAKLACI MERT!

Mert Hakan Yandaş diye bir futbolcu var, Fenerbahçe’de oynuyor. Artık onu herkes Taklacı Mert olarak çağıracak. Yazık etti kendine. Marcao’nun yaptığı hareket belki faul ama Taklacı Mert’in aldığı darbe tam beş takla atmasına yol açmaz. Zaten yerde bir kereden fazla dönen numara yapıyordur. Beş kere dönen ise edepsizlik. Gerçekten sakatlanan futbolcu düştüğü yerde kalır.

Rakip kart alsın diye yapılan bu hareket Türk Futbol Tarihine geçmiştir. Fenerbahçe Galatasaray’ı, Galatasaray Fenerbahçe’yi yüzlerce kez yenmiştir. Hepsi istatistiki bilgi olarak tarihteki yerini almıştır. Bazı maçlar özeldir; Metin Oktay’ın ağları yırtan golü, Fenerbahçe’nin 3-0 geriden gelip 4-3 kazandığı maç unutulmaz. O an, o gün ne yaptığınızı, ne yediğinizi, maçı nerede izlediğinizi hatırlarsınız. Mesela Galatasaray şampiyonluk kupasını kaldırmasın diye Nihat Özdemir’in stadın ışıklarını kapattığı gün gibi, Ali Sami Yen’deki sulu maç gibi.

Mert Hakan’ın yaptığı çiğlik de hiç unutulmayacak. Suratını her gördüğümüzde attığı taklalar gelecek gözümüzün önüne!

Belki zamanla kızgınlıklar geçecek ama sonsuza kadar Mert Hakan’ı acıyarak anacak futbolseverler!

[email protected]

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner36