banner16

Nihayet bende ünlü bilim adamı Archimedes (Arşimet) (MÖ 287-212) suyun kaldırma gücünü bulunca hamamdan sokağa çıplak çıkıp, Eureka, eureka… (buldum, buldum…) diye bağırması gibi maskesiz sokağa çıkmışım!
Neyse ki duyarlı vatandaşlar uyardı da aklım başıma geldi….
Elbette benim buluşum fizik bilimi ile ilgili değil. Ayrıca zaten bilinen bir buluşu tekrar sahiplenmek ise hiç değil
Benim buluşum siyasi!
Yirmi yıldır kafa yorup durdum…
Seçmenlerin çoğunluğu, devamlı iktidarda ve tartışmasız tam yetki verdiği, hatta ne isterse onayladığı seçimleri, referandumları da ortaya koyup, ülkenin geldiği bu vahim durumun nedenlerini bularak, siyasi bir doktrin ortaya koymaya çabaladım
Sonuç?
Hamdolsun
Eureka, yani buldum…
Üstelik nedeni ve çözümü de bir o kadar basit ki
Tıpkı Archimedes’ in (Arşimet) hamamda yıkanırken, taşan sudan kaynaklanan, kaldırma gücünü bulduğu gibi!
Şimdi seçmeni su ve iktidarları da hamam tası var sayalım…
Dolu kurnaya tası koyduğunuzda ya da elimizi daldırdığımızda, su bu kitlenin ağırlığı oranında taşıyor ve bir kaldırma kuvveti uyguluyorsa, demokratik ülkelerde ki seçmende , iktidara bu şekilde, sandıkta oyları ile bir kuvvet uygulayarak, onu en yukarıya kaldırıyor, muhalefeti de kurnanın dibine yani sandığa batırıyor ki ülkesi iyi yönetilsin ve suyun kaldırma gücü gibi refahın, mutluluğun zirvesine erişsin, ama bu yolla refaha kavuşan ülkelerden aramızda ilginç ve farklı olan bir durum var!
Bizde bu mutlu sonuç özelliklede, yirmi yıldır bir türlü oluşamadı ya da oluşturulamadı değil mi?
İşte bu yoldan hareketle, gördüğümüz en belirgin farklılık;
Başarılı ülkelerde ki uygulamalarda, yanlışlıklardan muhalefet, iktidarı eleştirirken, bizde ise tam tersi iktidar, muhalefeti başarılarının önünde en büyük engel olarak göstermesi!
İşte burası çok hem de çok, çok önemli…
Her şeyin çözümü de ite tam burada yatıyor!
Elbette benimde maskesiz sokağa kendimi atmamın ve buldum, buldum diye bağırmamın sebebi de bu!
Gelişmiş ülkelerde, seçmen iktidarı eleştiren, muhalefeti birde sen yap o eleştirsin diye, iktidara taşırken…
Bizde tam tersi, başarısızlıklarını muhalefete yükleyen iktidarı, seçmeye devam edilmesidir!
Yani bizde iktidara seçmen, ne kadar milletvekili ve yetki verse de, ülkeyi muhalefet yönetiyor varsayımının iktidar tarafından devamlı seçmene dayatmasıdır!
O halde çözüm de çok kolay değil mi?
Yirmi yıldır iktidar yaptıklarımızı, ilk seçimde muhalefet yapıp, ülke yönetiminde etkin ve bu güne kadar iktidarın başarılarına engel olduğu varsayılan muhalefetin(!)elinden bu gücü alıp, onu iktidar yaparak etkisizleştirmek…
Gördünüz mü ne kadar da basit bir çıkış yolu varmış.
Keşke yirmi yılda yapılan bunca seçimlerin birinde olsun bunu denemiş olsaydık illa ki suyun değil, ülkenin siyasetinin gerçek kaldırma gücünü bulmuş olurduk değil mi?
Sözün özü;
Avuntu ve boş hayal, çöküntü üretir, bilim ise çözüm ve başarı (K.Ç)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner36

banner50