banner16

Maksim Gorki soruyor... 1905 devrimi sırasında Çarlık Rusya’sındaki baskıları anlattığı ve ilk defa işçilerin başrole oturtulduğu romanı Ana’da.

Devamlı sorgulayan ve sosyalist gerçekçiliğin ilk örneklerinden olan kitabında ayrıca şöyle bir paragraf var...

“Ucu bana dokunmasa bile kötü hiçbir şeyi affetmemeliyim. Yeryüzünde yalnız değilim. Diyelim ki bugün, karşılık vermeden bana hakaret edilmesine müsaade ettim; edebilir hatta buna gülebilirim bile, çünkü beni yaralamaz. Ama biliyorum, gücünü bende deneyen suçlu, bir başkasına atacak pençesini. İşte bu nedenlerle insanları ayrı saymamalı, kalbini susturmak, kim dost, kim düşman kestirmek gerekir. Hoş bir şey değil ama doğru olan bu. Ekilmemiş buğdayla nasıl ekmek yapılabilir?”

Romanın kahramanlarında Kaniev Köyü’nden olduğu için Kanievli diye ismi geçen filozof ruhlu genç işçinin sözleri bunlar. Tam 116 yıl önce bugünü anlatırcasına Galatasaray’ın kurulduğu 1905 yılında söyletmiş Gorki, Kanievli’ye!

BUNLARI NEDEN ANLATTIK?

Uzun süredir yönetilemeyen Türkiye Futbol Federasyonu’na, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden tokat gibi bir uyarı geldi. Federasyondaki hukuksuz kararlara, “Amaaan kim uğraşacak şimdi bunlarla” diye boyun eğmeyen Galatasaray eski yöneticisi Sedat Doğan, eski hakemlerden İbrahim Tokmak, Amedspor Kulübü ve futbolcusu Deniz Naki’nin AİHM’e yaptıkları müracaat sayesinde adalet tecelli edebildi.

Kısaca hatırlayalım…

2013 aralığında Nelson Mandela ölünce ertesi günkü Elazığspor maçına Galatasaraylı oyuncular Drogba ve Eboue, Güney Afrikalı efsaneye saygılarını sunmak için formalarının altına “Teşekkürler” ve “Barışla kal Mandela” yazan tişörtler giymişlerdi. Federasyon da bu iki oyuncuyu siyasi mesaj veriyorlar diye PFDK’ya sevketmişti. O zaman Galatasaray’da başkan yardımcısı olan Av. Sedat Doğan da, “Irkçılığa karşı savaşmış bir insana saygısını gösterenlere ceza vermek, ırkçılığa ortak olmak gibidir” açıklamasını yapmış ancak, hak mahrumiyeti almıştı. Doğan konuyu AİHM’e taşıdı. Mahkeme Sedat Doğan’ın sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti. AİHM (ırkçılık karşıtı eylemlerin cezalandırılmaması gerektiğini ifade eden) bu sözlerin cezalandırılmasıyla, TFF’nin ırkçılık suçunu işlemiş olabileceğini üstü kapalı bir biçimde belgelemiş oldu.

İbrahim Tokmak’ın ise yazdığı bir sosyal medya mesajıyla hakemliğine son verilmişti.

Amedspor ve futbolcusu Deniz Naki’nin Bursaspor maçı sonrası açıklamalarına da federasyonun verdiği cezalar AİHM’e göre ifade özgürlüğünü kısıtlıyor.

Federasyonun kurulları dün “AİHM’in son içtihatları nazara alınarak, açıklamaların ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanaati ile cezanın kaldırılmasına oybirliğiyle...” cümlesini kullanarak birçok cezayı iptal ettiler. Anlaşılan o ki AİHM’in verdiği bu kararlar işe yaramış. Yanlışların telafisi ise nasıl olacak çok merak ediyorum.

Örneğin tahkimin dünkü açıklamaları İbrahim Tokmak’ın iptal edilen lisansının iadesinin tescilinin resmiyetidir.

BUĞDAY EKİLDİ KANİEVLİ

Sedat Doğan, İbrahim Tokmak, Amedspor ve Deniz Naki futbolumuzda ifade özgürlüğünün yolunu açmışlardır. Ana’daki Kanievli’nin hasretle beklediği buğday ekimini futbolumuz adına yapmışlardır. Bize düşen ise; bu fırsatı değerlendirerek birbirinden lezzetli ekmekler pişirmektir.

[email protected]

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner36

banner50