banner16

Vahdettin Engin, Galatasaray Lisesi Müdürü.

Asıl görevi Galatasaray Lisesi’ndeki öğrencilerin eğitim seviyesini yükseltmek. Ama o, “Kim, hangi yıl şampiyon oldu”nun peşinde. Bunu bir de büyük tarihçi havalarında yapıyor. Kimin kaç yılında şampiyon olduğunu zaten internete erişebilen herkes kolayca bulabiliyor. Osmanlı arşivine girmeye, gazete kupürü araştırmaya falan gerek yok.

“1908 şampiyonu” diye sor Google’a, şaaak diye çıkartıyor. İster tek tek istersen de yıllara göre liste halinde görebiliyorsun şampiyonları.

Vahdettin Bey sanki bu konuda bir eksik varmış gibi Youtube’ta bir video yayınladı. Hem de tam Fenerbahçe’nin ülkenin durumundan yararlanarak şampiyonluk sayısını 19’dan 28’e çıkartmak istediği sırada.

FENERBAHÇE KULÜBÜ ÜYESİ

Fenerbahçe Spor Kulübü üyesi Vahdettin Bey, Galatasaray Lisesi Müdürü olacağını öğrenince çok sevdiği Fenerbahçe’den affını istemiş ve büyük tepkilerle koltuğuna kurulmuştu. O koltuktan kalkınca koşa koşa Fenerbahçe Kulübüne gidip dondurduğu üyeliğine geri döneceğinden adım gibi eminim. O kadar fanatik Fenerbahçeli ki bir televizyon programında her devrin adamı olan sunucu durumu yavşatıp suratına “Galatasaraylılar ne diyor size, traitor?” diyor. İngilizce hain demek olan “Traitor”u Fransız aksanıyla telaffuz eden sunucuya Vahdettin Müdür gevrek gevrek sırıtarak bakmakla yetiniyor. Memnun yani durumundan!

Osmanlı’nın son günlerindeki yozlaşmanın sembolü padişahla aynı olan ismini kendi seçmediği için artık pas geçsek. Konumuzla alakası olmayan Abdülhamit hayranlığını bir tarafa bıraksak da, “Bakın ne buldum, 1923 öncesi de şampiyon varmış” cingözlüğüne bir spor yazarı olarak tepkisiz kalabilmem mümkün değil.

TRUVA ATI

Ben kendime tarihçi desem, sonra da “Bakın bunlar arşive bakmayı bilmez, Ali Sami Yen şu yıl şu takımın şampiyon olduğunu şurada yazmış” diye çıksam piyasaya, yemin ederim kendimden soğurum. Bunlar dediği de Galatasaray Yönetim Kurulu ha, yoldan geçene demiyor. Öyle bir işe kalkıştı ki; Ali Şen, Aziz Yıldırım ve Ali Koç biraraya gelip saldırsa Galatasaray’a, Müdür’ün verdiği hasarın yanında sivrisinek ısırığı kalır. Sonra da Youtube’ta yönetime yüklenip şov yapıyor. Zamansız, boş işlerle uğraşırsan Galatasaray Yönetimi de sana hakettiğin muameleyi gösteriverir.

Tabii ki yönetim kendisine zarar veren duruma tepki gösterecek. Kaldı ki bu zarar kendisini en emniyette hissedeceği doğduğu ocağın başındaki müdürden geliyorsa canı başka türlü yanmıştır Mustafa Cengiz ve arkadaşlarının.

Sayın Müdür Vahdettin, Truva Atı gibi kullanıldığınızı idrak edip ufak ufak Tevfik Fikret’in koltuğundan kalkmanın zamanı geldi. Tarihçilik oynama merakınız da sonunuz oldu. Galatasaray Lisesi Müdürü nereye giderse Galatasaray Lisesi Müdürüdür. Şu köşede tarihçi kimliğimle, bu köşede evimin adamı kimliğimle konuşuyorum diyemezsiniz. Her laf o makamı ilgilendirir. Hatta bir kez o koltuğa oturan ölene kadar o koltuğun ağırlığını taşımak zorundadır. Galatasaray’ın menfaatlerini korumak zorundadır. En ufak bir boş işin içinde de olamaz.

BİLİNÇLİ HAREKETLER BUNLAR!

Kendi adıma kimin ekmeğine yağ sürdüğünün farkında olmadığınıza inanmıyorum.

Sizin için biraz araştırdım, üyesi olduğunuz kulübün büyüklerine iletirseniz sevinirim.

İNGİLTERE

TheFA, yani İngiltere Futbol Birliği’nin kuruluş tarihi 28 Ekim 1863. ingilizler yıldız kullanmıyor. Premier Lig’de sadece Aston Villa 1982’de kazandığı Avrupa Kupası için logosuna 1 yıldız eklemiş. Başka takımların da yıldızları var ama şampiyonluk sayılarını değil, Avrupa Kupaları’ndaki başarıları ya da üst üste kazandıkları şampiyonlukları simgeliyor.

İTALYA

Federcalcio, yani İtalya Futbol Federasyonu’nun kuruluş tarihi 26 Mart 1898. O tarihten itibaren kazanılan her on şampiyonluğa bir yıldız verilmiş. Juventus’un 36, Milan ve İnter’in 18’er şampiyonluğu var. Juventus’un 3, Milan ve İnter’in 1 yıldızı var.

ALMANYA

DFB, Almanya Futbol Federasyonu’nun kuruluş tarihi 28 Ocak 1900. Ancak yıldız uygulaması ligin adı 1963’te Bundesliga olarak tescil edildikten sonra başlıyor. Yıldızlar 3, 5, 10 ve 20’inci şampiyonluğa veriliyor, 4 yıldızla da sınırlı. Bayern Münih 4 yıldıza sahip tek ekip.

Hiçbir Alman takımı, “1963 yılı öncesi şampiyonluklarımı isterim” diye zırlamıyor. Çünkü orası Almanya; oyun sürerken kural değişmez, “Beleş var” diye bağırsan kendine saygısından kimse gelmez!

TÜRKİYE

Çok iyi biliyorsunuz ki bizim de federasyonumuz 23 Nisan 1923’te kuruldu ve hemen FIFA’ya üye oldu, 1962’de de UEFA’ya.

1959-1963 arası Milli Lig, 1963-2001 arası Birinci Lig, o tarihten günümüze kadar da Süper Lig birincileri kazandıkları her 5 şampiyonluk için göğsüne 1 yıldız takıyor. 22 şampiyonluğu olan Galatasaray’ın 4, 19 şampiyonluğu olan Fenerbahçe ve 15 şampiyonluğu bulunan Beşiktaş’ın 3’er yıldızı, 6 şampiyonluğu olan Trabzonspor’un ise 1 yıldızı var.

Oyun 62 sene önce başlamış, kuralı değiştirmeye çalışmak yüzsüzlüğün daniskasıdır, Fenerbahçe’nin bu arsız isteğine Nihat Özdemir bile, “Yapmayın beyler, sonra çoluğumuzun çocuğumuzun suratına nasıl bakarız” der.

[email protected]

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner36

banner50