Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'tan uzay çalışmaları açıklaması: Bilimsel bir misyon olacak

TEKNOLOJİ, 10 Şubat 2021 01:32

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Milli Uzay Ajansı hakkında açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'tan uzay çalışmaları açıklaması: Bilimsel bir misyon olacak

Uzay alanındaki hedefleri anlatan Bakan Varank, "Türkiye Uzay Ajansı iddialı ama uzay alanında kabiliyetler kazandıracak, mevcut durumun üstüne çıkaracak, uzay ekonomisi noktasında önemli bir noktaya getirecek program hazırladı" dedi.

"Bir turistik seyahat olmayacak. Ülkeler vatandaşımı uzaya gönderdim diyebilir. Biz böyle bir anlayışla yaklaşmıyoruz. Bu bilimsel bir çalışma olacak" diyen Varank, Türkçe isim arayışı konusunda da, "Türkiye'nin önüne koyacağımız rol modelinin de Türkçe isimli olması gerekir. Türkiye'yi uzayda bir üst lige taşımak amacındayız" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de faaliyetler var roket çalışmaları Roketsan'da, Tübitak'ın çalışmaları var... İşte bunların hepsini bir araya toplamak amacımız" diyen Varank, "Uluslararası işbirliklerini gerektiriyor. Uluslararası Uzay İstasyonu var. Her ülkenin kabiliyetleri birbiriyle alakalı değil. Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulmasıyla yabancı ülkelerden geri dönüşler aldık. 3 ülkeyle anlaşmaları imzaladık. Pakistan ve Azerbaycan'la imzalar atılmak üzere. ABD, Rusya, Japonya, Hindistan, Çin bu ülkelerle ve bu ülkelerdeki şirketlerle görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Varank'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye bir uzay ülkesi derken abartılı konuşmuyoruz. Uzay alanında yetişmiş insanları olan bir ülke ama bu kabiliyetlerin üst seviyeye taşınması için daha koordine edilmesi gerekiyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız 2018'de Uzay Ajansı'nın kurulması istedi. Biz bu sürede çalışmalara devam ettik."

Türkiye Uzay Ajansı iddialı ama uzay alanında kabiliyetler kazandıracak, mevcut durumun üstüne çıkaracak, uzay ekonomisi noktasında önemli bir noktaya getirecek program hazırladı."

"Hangi alanlara yöneleceğiz bunlarla ilgili önemli hedefler var. 10 yıllık yol haritası denebilir."

Şu anda tüm dünya Türkiye'nin İHA noktasında geldiği seviyeyi konuşuyor. TOGG'da da doğru zamanda doğru yatırım yaptık. Bu yarışın getirisini götürüsünü hesaplamak önemli.

Bir takım ülkeler parasını ödeyip aracı yaptırdık deyip reklam yapıyor. O ülkede oluşturulan ekonomiye bunun katkısı yok. Biz mevcut kabiliyetimizin farkındayız. Uzayda paranın nereden kazandırılabileceğini biliyor ve değerlendiriyoruz.

Türkiye'yi çok daha katma değerli bir ülke haline getireceğiz.

(Uzaya gidecek kişi hakkında) Bir turistik seyahat olmayacak. Ülkeler vatandaşımı uzaya gönderdim diyebilir. Biz böyle bir anlayışla yaklaşmıyoruz. Bu bilimsel bir çalışma olacak. Böyle bir durumun fiziki zorluklarını kaldıracak insanımızı seçerek uzaya göndereceğiz. Uluslararası uzay istasyonunda çalışma yapmasının önünü açmış olacağız.

Uzayda dayanıklılığı test etmek istediğimiz bir şey olabilir, bir mini uydunun uzaya salınması olabilir. Sayın Cumhurbaşkanımız şunun vurgusunu yapmak istedi. Onun istediği bir kadın astronot gitmesidir.

Sonucunda en uygun vatandaşımızı uzaya göndereceğiz. Bilimsel vizyonu gerçekleştirmesini sağlayacağız. Şartlar uyuyorsa Cumhurbaşkanımızın pozitif ayrımcılığı kadınlar önde.

(Astronot ismi hakkında) Dünya en çok bilinen astronot ve kozmonot ismi. Evet biz de burada gerçekten Türkçe bir isim bulmak istiyoruz. Madem vatandaşımızı göndereceğiz, madem yatırım da yapacağız. 2 yıl eğitim alması lazım. Gençler ve çocuklar için rol model olacak. Türkiye'nin önüne koyacağımız rol modelinin de Türkçe isimli olması gerekir. Türkiye'yi uzayda bir üst lige taşımak amacındayız.

Sayın Cumhurbaşkanımızın siyaset tarzında kendine çok güveniyor olması ve vatandaşına aşılıyor olması çok önemli. Türkiye gayret ederse başaramayacağı hiçbir şey yok. Bilim insanlarımıza çok güveniyor. Uzay hepimizin ilgisini çekiyor ama özellikle gençlerin ilgisini çekiyor.

Sadece parayla bir takım işler olmuyor. Siyasi sahiplenme çok önemli. Devletimizin Başkanının sahipleniyor olması hem bize motivasyon sağlıyor hem de işleri kolaylaştırıyor. Bunu yarış olarak görüyoruz ve sorumluluk olarak görüyoruz.

Medeniyetimizin bize yüklediği sorumlulukla bu yarışta olmak istiyoruz. Para kazanacağız derken sadece maddi yaklaşmıyoruz. Adalet için güçlü olmanız gerekiyor. Savunma, bilim sanayide güçlü olmanız gerekiyor. Bunu bir parçası olarak görüyoruz.

Zor ve iddialı hedefler. Bunların en zoru ay misyonu ancak bizi en çok heyecanlandıran. İki aşamalı planımız var. 2023 sonunda kendi uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkararak ama kendi geliştirdiğimiz özgün milli motorumuzu aya göndereceğiz. Sert iniş yapmasını sağlayacağız.

Uzay aracını uluslararası işbirliğiyle çıkaracağız. Sert şu demek ilk aşamadan tek beklentimiz var. Hibrit motorumuzu uzayda ateşleyip... Hibrit şu demek yaygın 2 teknoloji var. Katı yakıt ve sıvı yakıtlı roket sistemleri. Hibrit dediğimiz katı ve sıvı yakıtları aynı anda kullanan, roketi durdurup tekrar çalıştırabileceğiniz bir teknoloji.

Aracımızı yörüngeye çıkaracağız ve roketimizi ateşleyeceğiz. Roket teknolojisinde özgünlük... İlk misyonumuzda böyle bir aracı tasarlayabiliyor muyuz, yörüngeye çıkarınca kendi motorumuzu ateşleyebiliyor muyuz, kontrol edebiliyor muyuz, biz bunların testlerini gerçekleştireceğiz.

Sonrasında 2. misyonumuzu gerçekleştireceğiz. Uzay limanı işletmesine sahip olmak. Türkiye coğrafi konum itibariyle uzay limanı işletmesiyle SpaceX'ten daha ucuza götüremez. Konum olarak uygun değil. Dost ve müttefik ülkelerle bunun çalışmalarını yapıyoruz. Ortak liman işletmesi için çalışmalar yapıyoruz.

Kendi uzay aracımızı yörüngeye çıkarıp sonrasında belki uyduyu belki de yumuşak iniş yaparak ayda çalışma yapan 5 ülkeden biri olmak hedefimiz. Kendi özgün teknolojimizi 4 senedir çalışıyoruz. Biz bu kabiliyetlere sahibiz.

Hem uzay tarihçesi kazanacağız hem de uzay ekonomisinde gelişeceğiz.

Ticari marka oluşturmak amaçlardan biri. Tek bir yapı, tek ulusal çalışma kurarak kaynakları bir araya toplayıp bir sinerji oluşturmak istiyoruz. Türkiye'de faaliyetler var roket çalışmaları Roketsan'da, Tübitak'ın çalışmaları var... İşte bunların hepsini bir araya toplamak amacımız.

Uluslararası işbirliklerini gerektiriyor. Uluslararası Uzay İstasyonu var. Her ülkenin kabiliyetleri birbiriyle alakalı değil. Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulmasıyla yabancı ülkelerden geri dönüşler aldık. 3 ülkeyle anlaşmaları imzaladık. Pakistan ve Azerbaycan'la imzalar atılmak üzere. ABD, Rusya, Japonya, Hindistan, Çin bu ülkelerle ve bu ülkelerdeki şirketlerle görüşmelerimiz devam ediyor.

Burada uzay alanında ülkelerin farklı yaklaşımları da var. İşbirliği daha fazla ön plana  çıkan alandan bahsediyoruz.  Orada da bizimle çalışmak isteyen kendileri teknolojilere sahip olan ancak güncellemeyen ülkeler bizimle işbirliği yapmak istiyor.

TEKNOLOJİ, 10 Şubat 2021 01:32

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Paşinyan, Erdoğan'ın göreve başlama törenine katıldı

Paşinyan, Erdoğan'ın göreve başlama törenine katıldı

'Hariciye'nin başına ilk istihbaratçı: Hakan Fidan kimdir?

'Hariciye'nin başına ilk istihbaratçı: Hakan Fidan kimdir?

CHP'de PM toplantısından kurultay takvimi kararı çıktı

CHP'de PM toplantısından kurultay takvimi kararı çıktı

Erdoğan yemin edip göreve başladı: Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin bir büyük kucaklaşmaya ihtiyacı var

Erdoğan yemin edip göreve başladı: Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin bir büyük kucaklaşmaya ihtiyacı var

Erdoğan yeni kabinesini açıkladı: Patron bakanlarla yola devam

Erdoğan yeni kabinesini açıkladı: Patron bakanlarla yola devam

İYİ Parti'den seçim değerlendirmesi: CHP ile yürümek oy kaybettirdi

İYİ Parti'den seçim değerlendirmesi: CHP ile yürümek oy kaybettirdi

Kartal yeni stadına kavuştu

Kartal yeni stadına kavuştu

3. Kartal Kitap Fuarı’na görkemli açılış

3. Kartal Kitap Fuarı’na görkemli açılış

Yeni kabinede olacağı iddia edilen isimler: Fidan, Yerlikaya, Şimşek

Yeni kabinede olacağı iddia edilen isimler: Fidan, Yerlikaya, Şimşek

Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Türkiye iki büyük tehditle karşı karşıya

Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Türkiye iki büyük tehditle karşı karşıya

Meclis'te 28. dönem başladı, vekil seçilen bakanlar yemin etmedi

Meclis'te 28. dönem başladı, vekil seçilen bakanlar yemin etmedi

Kılıçdaroğlu'nun danışmanının Egemen Bağış'a ziyareti tartışma yarattı

Kılıçdaroğlu'nun danışmanının Egemen Bağış'a ziyareti tartışma yarattı

Erdoğan'ın yemin töreni için yollar trafiğe kapatılacak

Erdoğan'ın yemin töreni için yollar trafiğe kapatılacak

Metin Akpınar: Kılıçdaroğlu'nun  yerel seçimlere kadar götürmesi lazım

Metin Akpınar: Kılıçdaroğlu'nun  yerel seçimlere kadar götürmesi lazım

Fatih Altaylı'dan Kemal Kılıçdaroğul'na çağrı

Fatih Altaylı'dan Kemal Kılıçdaroğul'na çağrı

Sırrı Süreyya Önder HDP’nin Meclis Başkanvekili oldu

Sırrı Süreyya Önder HDP’nin Meclis Başkanvekili oldu

Mehmet Barlas'ın cenaze programı belli oldu

Mehmet Barlas'ın cenaze programı belli oldu

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kurultay talimatı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kurultay talimatı

CHP il başkanı istifa etti

CHP il başkanı istifa etti

SAS Holding vurgunu soruşturmasında 50 gözaltı

SAS Holding vurgunu soruşturmasında 50 gözaltı

Ekonomi yönetimi sil baştan: Şahap Kavcıoğlu ile de devam edilmeyeceği iddia ediliyor

Ekonomi yönetimi sil baştan: Şahap Kavcıoğlu ile de devam edilmeyeceği iddia ediliyor

‘Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri’ sergisi açıldı

‘Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri’ sergisi açıldı

Bloomberg: Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı olacak

Bloomberg: Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı olacak

Kızılay kurban bedeline yüzde 141 zam yaptı

Kızılay kurban bedeline yüzde 141 zam yaptı

Mükemmel TikTok Video İçerikleri Oluşturmak İçin İpuçları

Mükemmel TikTok Video İçerikleri Oluşturmak İçin İpuçları

Tayyip Erdoğan'ın mal varlığı açıklandı

Tayyip Erdoğan'ın mal varlığı açıklandı

CHP’de kritik MYK toplantısı sona erdi: Kılıçdaroğlu, MYK üyelerinin istifasını kabul etti

CHP’de kritik MYK toplantısı sona erdi: Kılıçdaroğlu, MYK üyelerinin istifasını kabul etti

Kılıçdaroğlu, ittifaktaki parti liderlerini aradı: Meclis'e giren misafirlerimiz partilerine dönebilir, teşekkür ederiz

Kılıçdaroğlu, ittifaktaki parti liderlerini aradı: Meclis'e giren misafirlerimiz partilerine dönebilir, teşekkür ederiz

Demirtaş'ın eleştirilerine HDP'den yanıt

Demirtaş'ın eleştirilerine HDP'den yanıt

İYİ Partili Paçacı'dan ittifak açıklaması: Şu an itibarıyla gündemde iş birliği yapacak herhangi bir konu söz konusu değil

İYİ Partili Paçacı'dan ittifak açıklaması: Şu an itibarıyla gündemde iş birliği yapacak herhangi bir konu söz konusu değil

YSK, cumhurbaşkanı ikinci tur kesin seçim sonuçlarını açıkladı

YSK, cumhurbaşkanı ikinci tur kesin seçim sonuçlarını açıkladı

Kartal Belediyesi’nden birinci sınıf öğrencilerine ağız ve diş sağlığı taraması

Kartal Belediyesi’nden birinci sınıf öğrencilerine ağız ve diş sağlığı taraması

Kılıçdaroğlu'ndan istifa sorusuna yanıt: Hep birlikte karar vereceğiz

Kılıçdaroğlu'ndan istifa sorusuna yanıt: Hep birlikte karar vereceğiz

Bir UEFA klasiği: Sevilla yine şampiyon!

Bir UEFA klasiği: Sevilla yine şampiyon!

Üç eşli milletvekiline kadın hakları savunucularından tepki

Üç eşli milletvekiline kadın hakları savunucularından tepki

AYM'den bekçilerin silah kullanmasına onay, önleyici tedbir yetkisine iptal

AYM'den bekçilerin silah kullanmasına onay, önleyici tedbir yetkisine iptal

Selahattin Demirtaş: Partime cumhurbaşkanı adaylığına hazır olduğumu belirttim, gerekçe sunulmadan reddedildi

Selahattin Demirtaş: Partime cumhurbaşkanı adaylığına hazır olduğumu belirttim, gerekçe sunulmadan reddedildi

Gezi eylemleri 10 yaşında: Yaşamını yitirenler Taksim'de anıldı; en az 40 kişi gözaltında

Gezi eylemleri 10 yaşında: Yaşamını yitirenler Taksim'de anıldı; en az 40 kişi gözaltında

Gelecek Partisi'nin 11 vekili CHP'den istifa ediyor

Gelecek Partisi'nin 11 vekili CHP'den istifa ediyor

Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum

Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum