Tabipler Birliği'nden Sağlık Bakanlığı'na 16 maddelik uyarı
SAĞLIK, 24 Ağustos 2020 13:56Türk Tabipleri Birliği'nin yayımlandığı 16 maddelik bildirgeyle sağlık emekçilerinin ve yakınların rutin olarak koronavirüs testinden geçirilmesi istenirken, sağlıkçıların risk açısından 6 saatten fazla çalıştırılmaması gerektiği belirtildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Yönetim Kurulu, 16 maddelik bir bildirge yayımlandı. "Sağlık Çalışanları Güvenli, Sağlıklı, Çalışma ve Yaşam Koşullarını Hak Ediyor" başlıklı bildirgede, Sağlık Bakanlığı’na 16 maddelik uyarı yapıldı.
Bildirgede Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının bilgilerine paylaşması istenirken, koronavirüs meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiğinin altı çizildi. Sağlık çalışanlarının ve yakınlarını nrutin olarak koronavirüs testinden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, “Sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların tümüne parasız olarak grip aşısı uygulanmalıdır. Ayrıca altta yatan hastalıkları nedeniyle risk grubunda olan sağlık çalışanlarına pnömokok aşısı parasız olarak uygulanmalıdır” denildi.
Ayrıca sağlık çalışanlarının uzun saatler çalışmak zorunda bırakıldığı belirtilirken, “Uzun çalışma saatleri sağlık çalışanları için fiziksel ve mental bir risktir. COVID-19 hastalarıyla ilgili birimlerde görevli sağlık çalışanlarının çalışma süresi günlük 6 saati geçmemelidir” uyarısı yapıldı.
16 maddelik bildirge şöyle:
1) Sağlık Bakanlığı günlük olarak il, kurum ve meslek bilgilerinin de olduğu PCR testi pozitif ve negatif olup hastaneye, yoğun bakıma yatırılan, ilaç tedavisiyle birlikte, evinde izolasyona ayırılanlar ile COVID-19 hastalığı nedeniyle yaşamını kaybeden bütün sağlık çalışanlarının verilerini açıklamalıdır. Bu tarihten öncekileri de yine günlük olarak topluca paylaşmalıdır.
2) COVID-19 hastalığı, bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Düzenleme geriye dönük olarak da geçerli olmalıdır.
3) Sağlık çalışanlarının ücretlendirilmesinde döner sermaye ve performansa dayalı ücretlendirme kaldırılmalıdır. En düşüğü, ülkemizdeki güncel yoksulluk sınırının üzerinde olmak üzere, emekliliğe de yansıyan, mesleğimizin gereklerini sağlayarak yaşayabilecek düzeyde maaş alabilmelidir.
4) Sağlık çalışanlarının okul öncesi her yaştan çocukları için haftanın 7 günü, 24 saat süreyle kesintisiz hizmet veren bakımevi, kreş ve anaokulu düzenlemesi kurum ve ilçe bazında yapılmalıdır.
5) Sağlık çalışanlarının işe geliş ve gidişlerinde ulaşım parasız olmalı, ulaşım araçlarının pandemi koşullarında, kendisini ve toplumu riske atmayacak biçimde güvenli olması sağlanmalıdır.
'SAĞLIK ÇALIŞANLARINA RUTİN OLARAK TEST YAPILMALIDIR'
6) Sağlık çalışanlarına rutin olarak haftada bir PCR ile tarama testi uygulanmalıdır. PCR (+) olan sağlık çalışanlarının başta ailesi olmak üzere, temas ettikleri herkese rutin bir hizmet olarak test yapılmalıdır.
7) Hastaneye yatış ve ilaç tedavisi endikasyonu olmayan PCR (+) teması olan sağlık çalışanları ücretli izinli sayılmalı, kendi talepleri kapsamında, evde ya da uygun bir kamu kurum ve kuruluşunda karantinaya alınmalıdır.
8) Sağlık kurum ve kuruluşlarındaki Çalışan Sağlığı Birimlerinin eksiklerinin giderilmesi ve görev alanlarında aktif faaliyette bulunabilmelerinin önündeki engeller ivedilikle kaldırılmalıdır.
9) Sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların tümüne parasız olarak grip aşısı uygulanmalıdır. Ayrıca altta yatan hastalıkları nedeniyle risk grubunda olan sağlık çalışanlarına pnömokok aşısı parasız olarak uygulanmalıdır.
10) Kronik hastalığı, immün yetmezliği olanlar, gebeler ve emzirenler COVID-19 hastaları ve/veya temaslılarının bulunduğu birimlerde görevlendirilmemelidir. Görevli olanların yerleri en kısa sürede uygun biçimde değiştirilmelidir.
11) Uzun çalışma saatleri sağlık çalışanları için fiziksel ve mental bir risktir. Bu nedenle, COVID-19 hastalarıyla ilgili birimlerde görevli sağlık çalışanlarının çalışma süresi günlük 6 saati geçmemelidir. Personel eksikliği, söz konusu durumun gerekçesi olarak kabul edilmemelidir. Her meslekten atama bekleyen sağlıkçılar görevlerine atanmalıdır.
12) Sağlık çalışanları mesleki görev, yetki, uzmanlık alanı ve deneyimlerine göre uygun istihdam edilmelidir. Filyasyon görevlendirmelerinde bu alanda mesleki yetkinliği olmayanlar görevlendirilmemelidir. Öte yandan sağlık alanında yönetici görevlendirilmelerinde liyakata önem verilmelidir.
'GEREKLİ KORUYUCU EKİPMAN YETERLİ SAYIDA TEMİN EDİLMELİDİR'
13) Filyasyon ekibindeki sağlık çalışanlarına saat gözetilmeksizin yemek öğünleri kamusal olarak karşılanmalıdır.
14) COVID-19 hastalarıyla ilgili filyasyon ve birinci basamak da dahil olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlarda çalışanlarla, bu görevde bulunan sağlık çalışanlarına etkenle ve yaptıkları işle ilgili hizmet içi eğitim verilmelidir.
15) COVID-19 hastalarına hizmet veren tüm sağlık birimlerinin fizik koşulları pandemi özelliklerine göre düzenlenmeli, sağlık çalışanlarına gerekli olan uygun nitelikteki kişisel koruyucu ekipman yeterli sayıda temin edilmelidir.
16) Evrensel kuralların yanı sıra, ülkemizde geçerli mevzuata göre, salgın koşulları da dahil olmak üzere, ilaç başlama yetki ve sorumluluğunun hekimlik mesleğinde olduğu unutulmamalı, düzenlemeler bu durum dikkate alınarak gerçekleştirilmelidir.
SAĞLIK, 24 Ağustos 2020 13:56
Yorumlar (0)

Eksi 32 dereceyle bu gece Türkiye'nin en soğuk ili oldu

Sinovac, daha yüksek etkinlik için dozlar arası süreyi açıkladı

Sağlık çalışanlarına getirilen izin kısıtlaması kaldırıldı

Soylu, saldırılara dair konuştu: Tepkisel

Türkiye'de günlük doğalgaz tüketiminde rekor kırıldı

Huzurevleri ve bakımevlerinde kalanların aşılanmasına başlandı

Eğitim-İş’ten öğretmenlere başvuru çağrısı: 'Ufak da olsa ellerine para geçecek'

NASA'dan Türkiye'ye kuraklık uyarısı

İzmir merkezli 60 ilde FETÖ operasyonu

Temsilci atamayan sosyal medya ağlarına reklam yasağı Resmi Gazete'de

Sokağa çıkma yasağının kaldırılacağı olası tarih belli oldu

Eşi ve kızının üzerine kaynar su döken saldırgan tutuklandı

Koca: Sağlık çalışanlarımızdan 830 bin kişi aşının ilk dozunu oldu

Prof. Dr. Taşova tarih verdi: Aşı çalışmaları ne zaman sonuç verecek?

İzmir’de fuar alanındaki gölette bir yurttaş ölü bulundu

Facebook, Türkiye'ye temsilci atama kararı aldı

ÖSYM, 2021 sınav takvimini açıkladı

'Fuat Avni' hesabını yöneten Mustafa Koçyiğit hakkında karar

Rusya’da toplu aşılama bugün başlıyor

Devlet Bahçeli’den saldırılara ilişkin açıklama

Kocaeli'de 5 gündür kayıp olan doktor Uğur Tolun'un cansız bedenine ulaşıldı

Beşiktaş Belediyesi karla mücadele ekipleri sahaya indi

Bakan Varank'tan yerli aşı açıklaması: Son viraja girdik

İstanbul Valiliği'nden buzlanma uyarısı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Bağdat'ta

Melek İpek'in tutukluluğuna itiraz reddedildi

Kayseri'de eksi 4 derecede 'ucuz elma' kuyruğu!

Kılıçdaroğlu, AİHM ve istinaf kararlarına rağmen tazminata çarptırıldı

Sinovac’tan Türkiye'den web sitesine erişim engeliyle ilgili açıklama

Taksicilerden Uber için yeni harekete geçti

Kısıtlamalara uymayan 24 bin 755 kişi hakkında işlem yapıldı

Brezilya'da CoronaVac aşısına 'acil kullanım onayı' verildi

İstanbul'da barajların doluluk oranı arttı

Yaylada mahsur kalan 8 kişi, 11 saat sonra kurtarıldı

İzmir merkezli terör operasyonunda 5 kişi tutuklandı

Lütfi Elvan: 2020'de 66,5 milyar lira tasarruf sağladık

İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 71'e ulaştı

Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru istatistiklerini yayımladı

İstanbul Boğazı'nda gemi geçişleri askıya alındı
