Pervin Buldan: Aday çıkarma politikamızı bir kez daha değerlendireceğiz

SİYASET, 07 Mart 2023 20:36

"HDP tüm siyasi mühendislik oyunlarını bozacak"

Pervin Buldan: Aday çıkarma politikamızı bir kez daha değerlendireceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan,   CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu adaylığı dolasıyla kutladı, "Önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanlığı aday çıkarma politikamızı gelişmelere göre bir kez daha değerlendireceğimizi tüm kamuoyuna buradan belirtmek isterim.  HDP tüm siyasi mühendislik oyunlarını bozacak, kurucu bir siyaset üretecek. Üçüncü yolu daha da büyütecek, umudun ve değişimin adresi olmaya devam edecek." açıklamasını yaptı. 

Buldan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından helallik istemesine ilişkin olarak, "Hakkımızı helal etmiyoruz" yanıtını verdi. Buldan istifa çağrısı yaptı. 

Buldan hafta sonu Bursaspor - Amedspor maçındaki saldırılar,  faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen "Beyaz Toros" ve "Yeşil" posterlerine tepki gösterdi. Buldan, Bahçeli'nin bugünkü açıklamasına da atıfta bulunarak, "Hükümetin küçük ortağı bu kürsüde biraz önce yaptığı konuşmada ırkçı saldırılara, 90’ların karanlık çetelerine bir kez daha sahip çıktı. Amed yok dedi, Amedspor yok dedi. Amed vardır, var olmaya devam edecektir.  Amedspor vardır, var olmaya devam edecektir.  Amedspor gol atmaya devam edecektir. Olmayacak olanlar sizlersiniz. Bu seçimde gidecek olan sizlersiniz." dedi.

Buldan, partisinin grup toplantısında konuşuyor. Buldan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"8 Mart'ı bu sene büyük bir felaketin gölgesinde karşılıyoruz.  Hafta sonu Amedspor - Bursaspor maçında örgütlü, faşist bir saldırıya ülkece tanık olduk. Sahada ırkçı gruplar tarafından tribünlerde sergilenen resimler bu saldırının arkasında kimlerin olduğunu bizlere bir kez daha çok net olarak göstermiştir. Ben buradan Amedspor oyuncularına, yönetimine, taraftarlarına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Amedspor yalnız değildir. Hükümetin küçük ortağı bu kürsüde biraz önce yaptığı konuşmada ırkçı saldırılara, 90’ların karanlık çetelerine bir kez daha sahip çıktı.

"Amedspor vardır, var olmaya devam edecektir"

Amed yok dedi, Amedspor yok dedi. Amed vardır, var olmaya devam edecektir.  Amedspor vardır, var olmaya devam edecektir.  Amedspor gol atmaya devam edecektir. Olmayacak olanlar sizlersiniz. Bu seçimde gidecek olan sizlersiniz. Irkçı konuşmalarınızla, saldırgan tavırlarınızla ve bu zihniyetinizle gitmeye mahkumsunuz. Biz sizi göndereceğiz.

90’lı yılların karanlık ruhunu yeniden canlandırmak isteyenlere, faşizmi can suyu olarak görenlere halkımız en büyük cevabını elbette sandıklarda verecek.

Bu ülkeyi 90’ların karanlığına götürmenize asla izin verilmeyecek. Ama şunu da ifade etmek isterim ki siz 90’ların karanlık çukurunda kalmaya devam edeceksiniz. Bütün Türkiye halklarına karşı geliştirilen bu tehdidin sahipleri bilsin ki demokrasi ve barış mücadelemizin karşısında bütün kirli tezgâhlarınızla birlikte yenileceksiniz, gideceksiniz ve kaybedeceksiniz. Halklarımızın geleceği bizler için her türlü hesabın üzerindedir. Bizler HDP olarak şimdiye kadar nasıl ilkelerimiz doğrultusunda yol aldıysak bundan sonra da bu ilkeler doğrultusunda belirleyici rolümüzü yerine getireceğiz.

"Tekçi, otoriter, erkek egemen iktidarını kesinlikle göndereceğiz"

Tekçi, otoriter, erkek egemen iktidarını kesinlikle göndereceğiz.  Bu yolda hiçbir hesap, provokasyon bizlere engel olamayacaktır. Çözüm bir arada ortak yaşamı esas alan ilkelerde buluşmaktır. Çözüm; imha ve inkar değil, yok saymak değil, halkların demokrasi, eşitlik ve özgürlük talebini yerine getirmektir.

Emek ve Özgürlük İttifakı tüm bu gerçeklikleri görerek halkların umudu olacaktır. Ülkenin içine sürüklenmek istendiği kaosa, acılara karşı gün umudu büyütme, dayanışmayı yükseltme günüdür.

"Acımız elbette çok büyük, öfkemiz diri, yasımız derin ve bunun elbette farkındayız"

Acımız elbette çok büyük, öfkemiz diri, yasımız derin ve bunun elbette farkındayız. Tüm bunların yanında direnişimiz de dayanışmamız da büyük. Erkek egemen devletin her türlü engellenmesine rağmen büyüyen toplumsal dayanışmamız, kadın dayanışmamız, gençlik dayanışmamız demokratik ve eşit geleceğe dair umudumuzun da kaynağıdır.

İlk günden itibaren deprem bölgesine giderek kadın dayanışmasını en etkili şekilde yürüten kadınları, mor TIR’ları doldurarak deprem illerine ulaştıran kadınları, zindanlardan gönderdikleri malzemelerle dayanışmanın en güzel örneğini ortaya koyan tüm tutsak kadın yoldaşlarımızı sizlerin huzurunda bir kez daha sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Yarın 8 Mart. Bizler bu 8 Mart’ta depremi felakete dönüştüren tek adam rejime,  erkek egemen sisteme, kadına yönelik şiddete karşı yalnız değil birlikteyiz.  Jin, jiyan, azadi diyerek en güçlü şekilde alanlarda olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz.

"Devlet yoktu' diyenler enkaz altından yakınlarını çıkartmak isteyenlerin sesiydi"

Maalesef ki meydana gelen depremde  on binlerce canımızı kaybettik, yüzbinlerce canımız başka illere göç etmek zorunda kaldı. Enkaz altından kurtarın diyen seslere ilk 3 gün gönüllüler, STK’lar, kadınlar, gençler, muhalif siyasi partiler dışında ne yazık ki ses veren olmadı. Devlet yoktu diyenler enkaz altından yakınlarını çıkartmak isteyenlerin sesiydi.

"Devlet yoktu, AKP - MHP ittifakı, AFAD, Kızılay yoktu, depremzedelerin seslerine kulaklar tıkalıydı"

Devlet yoktu, AKP - MHP ittifakı, AFAD, Kızılay yoktu, depremzedelerin seslerine kulaklar tıkalıydı. İnsanlar kendi imkanlarıyla enkaz altındaki yakınlarını çıkarmaya çalıştı. Bunu gözlerimizle Adıyaman’da, Maraş’ta, Hatay’da tanık olduk. Enkaz altında sağ kalanlar ne yazık ki soğuktan donarak yaşamlarını yitirdiler.

"Depremin öldürmediği yurttaşı hükümetin enkaza dönüştürdüğü kurumların yokluğu öldürdü"

Depremin öldürmediği yurttaşı hükümetin enkaza dönüştürdüğü kurumların yokluğu öldürdü.

Bu yaşananların en büyük sorumlusu bu iktidardır. Halkı kendi kaderine terk eden bu iktidardır. Halka çadır, gıda yardımında bulunmak yerine çadırları satan Kızılay’dır. AFAD görevlilerini elleri kolları boş şekilde, neredeyse üçüncü günden sonra deprem illerine gönderen bu iktidardır.

Erdoğan'a helallik yanıtı

Kendileri ifade ettiler, helallik istediler. Buradan bir kez daha söylüyorum. Bu suçun vebalini kaldıramayacaksınız. Bu halk size hakkını helal etmiyor, etmeyecek.

İnsanlar kaybettikleri yakınlarının cenazesini bile bulamıyorlar. Cenazeler enkazlarla birlikte kaldırılıyor. Çadır bulan soba, soba bulan yakacak, su, gıda bulamıyor. Üzerinden bir ay geçmesine rağmen bu sorunlar hâlâ devam ettiriliyor.  Gereklilik helallik istemek değil istifa etmektir.

"Bir tek kişinin bile istifa etmemesi utanç tablosudur"

Bir tek kişinin bile istifa etmemesi utanç tablosudur bu yaşananlar karşısında Hakkımızı helal etmiyoruz.

Depremin meydana geldiği yerlerde engelli kadınlar güvenli bir barınma alanına, temel hijyen ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir alana herkesten daha çok ihtiyaç duymaktadır. Herkesten daha fazla da mahrum bırakılmaktadır. Birçok kadın depremden sonra yaralanarak engelli kaldı. Gerekli medikal malzemelere ve ilaçlara ulaşamadı. Bu sorunların giderilmesine dair hiçbir acil tedbir alınmamış ve destek sağlanmamıştır.

Hayatının her alanında ayrımcılığa uğrayan, iktidarın hedefindeki LGBTİ bireyler aynı ayrımcılığa ve eşitsizliğe maruz bırakılmıştır. Temel ihtiyaçlara dahi erişememiştir. Çoğu zaman kendi aralarındaki dayanışma ile ihtiyaçlarını temin etmişlerdir. Kadınların deprem bölgelerinde hâlâ barınma, su, gıda, giyim ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bunun dışında özgün ihtiyaçlarının olduğunu ve bunu gözetmeniz gerektiğini biliyoruz. Mor kitlerimizle özgün ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Bu hükümet ülkenin ve kadınların başına gelmiş en büyük afettir. Eğer HDP belediyeleri kayyum darbeleriyle gasp edilmiş olmasaydı deprem sonrasında müdahalelerimiz çok daha zamanlı ve etkin olacaktı.

Ülkeyi afetlerden ve felaketlerden kurtarmak için önce gaspçı kayyum rejiminde kurtulmanın altını çizmek isterim. Bunu da kesinlikle başaracağız. Onları göndereceğiz.

Resmi rakamlara göre 90 bine yakın yıkılmış binaların altında on binlerce insan kalmıştır. AFAD’ın toplam personel sayısı ise 6 bin bile değildir. Tüm personel gönderilse 15 binaya bir afet görevlisi düşüyor ki o da ekipmansız bir şekilde. Elinde bir kürek bile olmadan…

"İnsanların gerçek anlamda soğuktan donduğu, depremin hemen sonrasında depoları çadır dolu olan Kızılay insanlara çadır vermedi"

İnsanların gerçek anlamda soğuktan donduğu, depremin hemen sonrasında depoları çadır dolu olan Kızılay insanlara çadır vermedi; çadır ve konserveleri derneklere, STK’lara parayla sattı. Parası derneklerce ödenmeseydi, az sayıdaki çadır ve gıda bile halka ulaşmayacaktı.

TIR’lar dolusu yardımlar yollarda durduruldu, dağıtımı organize edilemedi. Üstelik halkın organize etmesine de engeller çıkardılar. Deprem bölgesi olan Pazarcık’ta kurulan kriz koordinasyon merkezine kayyum atadılar. İnsani yardımların akıbeti ise hâlâ bilinmiyor. O depoyu boşalttılar, nereye götürdüklerini kimse bilmiyor.

Böylesine bir felakette bile depremi fırsat bilip cezaevlerinde provokasyon, işkence ve insanlık dışı uygulamanın dozunu had safhaya çıkardıklarını gördük.

Kendileri de birer depremzede olan, deprem bölgesindeki cezaevlerinde tutuklu tutsaklar günlerce yakınlarından haber alamadılar, her türlü kötü muamele ile karşı karşıya kaldılar. Deprem sonrasında gönderildikleri cezaevlerinde başta çıplak arama olmak üzere ayrı işkencelere tabi tutuldular. Depremin en çok etkilendiği kesim kadın ve çocuklar oldu.

Depremde kaybolan çocuklar

Depremden sonra kaybolan birçok çocuğun olduğu bilinmekte. Kimliği tespit edilemeyen çocukların yurtlara teslim edildiği iddia edilen, bu çocukların akıbetinin belirsiz olduğu gerçekle de karşı karşıyayız. Hiç kimse yakınlarını kaybeden bu çocukları sahipsiz sanmasın. HDP olarak refakatsiz her bir çocuğun takipçisi olacağız.

Bu kadarı yetmez mi? Bu çürümüş, rant ve talan düzeni bizi daha ne kadar sömürecek?

8 Mart kapsamında deprem bölgesindeki kadınlarla buluşma gerçekleştirdik, mor TIR’larımızı kaldırdık. Mor ihtiyaç listeleri elden ele dolaştı. Herkes elinden geleni fazlasıyla yaparak dayanışma zincirinin olmazsa olmaz bir halkasına dönüştü. Yaşadığımız yıkım çok büyük. Deprem bölgesindeki yaraların iyileşmesinin öyle kolay olmayacağının hepimiz farkındayız. Ancak biliyoruz ki yasımız büyükse dayanışmamız çok büyük olacaktır. İmar aflarına mutlaka son vereceğiz.

Toplumun değişim iradesini baltayan karanlık odaklar halkın demokrasi talebini kuşatmak istemektedir. Artık toplum değişim istiyor. Bunun için ne inkar siyaseti ne de restorasyon diyoruz. Çözüm üçüncü yoldur.

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı

Sayın Kılıçdaroğlu’nu adaylığından dolayı kutlamak istiyorum. Adaylığı hayırlı olsun. Bizim derdimiz basit hesaplar değil politik ilkeler ve halklarımıza karşı sorumluluğumuzdur.

Önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanlığı aday çıkarma politikamızı gelişmelere göre bir kez daha değerlendireceğimizi tüm kamuoyuna buradan belirtmek isterim.

HDP tüm siyasi mühendislik oyunlarını bozacak, kurucu bir siyaset üretecek. Üçüncü yolu daha da büyütecek, umudun ve değişimin adresi olmaya devam edecek."

 

SİYASET, 07 Mart 2023 20:36

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

CHP'den Hatay iddiası:  3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

CHP'den Hatay iddiası: 3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

YSK, Van itirazını gündemine aldı

YSK, Van itirazını gündemine aldı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Erkan Baş:  Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Erkan Baş: Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor

MHRS randevularına düzenleme geliyor

MHRS randevularına düzenleme geliyor

Turgut Altınok'un ablası eksik tapuları da paylaştı: Fazlası da var

Turgut Altınok'un ablası eksik tapuları da paylaştı: Fazlası da var

Özgür Özel'den 'para sayma' görüntüsü açıklaması: Tayyip Bey soruşturma seçime kadar bitmesin istiyor

Özgür Özel'den 'para sayma' görüntüsü açıklaması: Tayyip Bey soruşturma seçime kadar bitmesin istiyor