AFAD Başkanı: Depremlerde 41 bin 156 kişi yaşamını yitirdi

GÜNDEM, 20 Şubat 2023 06:46

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depreme ilişkin son gelişmeleri aktardı. Sezer, saat 13.25’te yaptığı açıklamada; depremlerde 41 bin 156 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

AFAD Başkanı: Depremlerde 41 bin 156 kişi yaşamını yitirdi

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük deprem ile ilgili son bilgileri verdi. Sezer’in açıklaması şöyle:

“ŞU ANA KADAR 41 BİN 156 İNSANIMIZ HAYATINI KAYBETTİ”

Enkaz altından maalesef cansız olarak çıkardığımız, arama kurtarma çalışmaları sonucunda insanlarımız var. Öncelikle bu depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza baş sağlığı diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Kederli ailelerine yine baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Arama kurtarma çalışmalarımız hızla devam ediyor. Özellikle illerimizde sona gelindi, şu anda Hatay ağırlıklı bir çalışma devam ediyor. Orada da yaklaşık 15 binada arama kurtarma çalışması devam ediyor ve orada da büyük bir ilerleme var. Sona gelme üzere çalışmalar planlanmış durumda, maalesef bugün vefat sayısında 41 bin 156 insanımızın hayatını kaybettiğimizi üzüntüyle duyurmak durumundayız. 20 bin 870 binada enkaz çalışmaları yürütüldü ve az önce de belirttiğim gibi Hatay dışında neredeyse bütün illerde bu enkaz çalışmaları devam ediyor, arama kurtarma çalışmalarında da sona gelinmiş durumda.

“AKTİF OLARAK 3 BİN 272 YABANCI ARAMA KURTARMA PERSONELİ ÇALIŞIYOR”

Arama kurtarma çalışmalarına 35 bin 250 arama kurtarma personelimiz hem yurt içinden hem de yurt dışından destek verdiler. Şu anda da aktif olarak 19 bin 436 arama kurtarma personeli çalışmalarına devam ediyor. Uluslararası alanda büyük bir destek gördük. Hem arama kurtarma çalışmalarına katıldılar birçok ülkeden hem de insani yardım faaliyetlerinde bulunmak için ülkemizde bulunuyorlar. Şu anda aktif olarak fiil olarak bu dönemde 11 bin 488 arama kurtarma personeli değişik ülkelerden ülkemize geldi. Aktif olarak şu anda 3 bin 272 arama kurtarma personeli yabancı ülkelerden ülkemizde çalışmasına devam ediyor.

“BÖLGEDE FİİLEN 250 BİNİN ÜZERİNDE PERSONEL ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR”

Yine ülkemizin bütün imkanları, bütün kamu kurumlarının imkanları, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektör kuruluşlarının imkanları burada kullanılıyor ve bir an önce yaralar sarılmak üzere çalışmalar devam ediyor. İyileştirme çalışmaları, alt yapı çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Bütün kamu kurumlarımızdan ve diğer destek olan kurumlardan toplam bölgede 271 bin personel çalışmasını bu dönemde devam ettirdi, şu anda da fiilen 250 binin üzerinde personelle çalışmalarımıza devam ediyoruz.

“15 BİN 250 İŞ MAKİNESİ ÇALIŞIYOR”

Türkiye’nin iş makinesi stoğunun, envanterinin büyük bir bölümü bölgede bulunuyor. Şu anda 15 bin 250 iş makinesi çalışmalarına devam ediyor. Bu dönemde hem insani yardım çalışmalarında hem arama kurtarma personellerinin nakli konusunda hava araçlarını yoğun bir şekilde kullandık. Belki de dünyada örnek gösterilecek bir kapasitede bir hava aracını kullanmış durumdayız. Burada da 78 uçak, 116 helikopter aktif olarak bu çalışmalara devam ediyor. 11 bin 500’ün üzerinde sorti dediğimiz sefer yaparak, bütün köylerimize, ulaşamadığımız bütün alanlara hem insani yardım hem çadır, barınma yardımları hem personel nakli konusunda yoğun bir şekilde 24 saat esasına göre çalışmalarına devam ediyorlar.

“1 MİLYON 263 BİN 934 AFETZEDEMİZE BÖLGEDE BARINMA HİZMETİ SUNUYORUZ”

Bir taraftan da barınma faaliyetlerinde hızlı bir ilerleme var. Çadır kentlerimizi hızlı bir şekilde kuruyoruz. Bireysel çadır dağıtımlarında yine kimin ihtiyacı varsa, köylere kadar bireysel çadırlara kadar ulaştırmaya çalışıyoruz. Burada da şu ana kadar 300 bine yakın, sivil toplum kuruluşlarımızla beraber çadır bölgeye ulaştırma imkânımız oldu. 2 ay içerisinde 100 bin konteynerin kurulması hedefi var. Bura da alt yapı çalışmaları büyük oranda devam ediyor. Bir taraftan da konteyner sevkiyatlarına devam ettiriyoruz. Şu anda da 6 bin, 7 bine yakın konteynır hali hazırda kurulmuş durumda, bunlar günlük olarak etkilenen bütün illerimizde, ilçelerimizde de bu alt yapı çalışmalarımız devam ediyor.

Bir taraftan da bölgedeki afetzede vatandaşlarımızın barınma hizmeti sunuyoruz. Orada da 1 milyon 263 bin 934 afetzedemize bölgede barınma hizmeti sunuyoruz. Bunlar çadır kentlerde, konteynerlerde ve yine kamu misafirhanelerinde, yurtlarda kalan vatandaşlarımızın sayıları, bir taraftan da o bölgeden diğer bölgeye tahliyeler de devam ediyor. Hem hava yoluyla hem kara yoluyla hem de deniz yoluyla bu tahliye çalışmalarını demir yoluyla devam ettiriyoruz. Bizim tahliye merkezlerine müracaat edip tahliye olan vatandaşlarımızın sayısı 392 bin 287, aynı zamanda bizim tahliye merkezlerine uğramadan giden vatandaşlarımızla beraber bu sayı 485 bin 682 kişi şu anda tahliye edilmiş durumda ve buradan 392 bin kişinin de kamu misafirhanelerinde ve diğer otellerde ve bizim kendi barınma tesislerimizde afetzede vatandaşlarımızın da barındırılması devam ediyor.

Özellikle 40 ilimizde yoğunluk var, barındırma noktasında ve bu 40 ilimizde de oluşturduğumuz barınma merkezleri ve başvuru merkezlerinde buraya giden vatandaşlarımızın, afetzedelerimizin de hem barınma ihtiyaçları hem de diğer ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da valiliklerimizle beraber çalışmalar devam ettiriliyor.

“ŞU ANA KADAR 50 MİLYON 720 BİN SICAK YEMEK ÜRETİLDİ”

Beslenme noktasında, Kızılay’ın uhdesinde yürüyor. 50 milyon 720 bin sıcak yemek üretilmiş durumda, dağıtılmış durumda, bu sadece resmi rakamlar bunun dışında sivil toplum kuruluşlarının da kendilerinin de vermiş olduğu beslenme hizmetleri var. 13 milyonun üzerinde gıda paketi yine köylerimize ve orada yaşayan vatandaşlarımıza ulaştırılmış durumda, bununla ilgili olarak da çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.

“1 MİLYONA YAKIN BİNADA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Hasar tespitleri noktasında 11 ilimizde yoğun bir çalışma var. Burada da 1 milyona yakın binada hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bağımsız bölüm olarak bunu düşündüğünüz zaman 4 milyona yakın bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları neredeyse bitirilmiş ve bu da hızlı bir şekilde devam ediyor. Nakdi yardım noktasında özellikle afetten etkilenen vatandaşlarımızı, evi az hasar, orta hasar, ağır hasar görmüş yıkık ve acil yıkılacak olarak tasnif ettiğimiz kategoride yer alan vatandaşlarımıza ödemiş olduğumuz destek miktarı 10 bin liralarla ilgili olarak şu ana kadar 864 bin 941 aileye ödemiş bulunuyoruz. Deprem bölgesinde mağdur olan afetzedelerimize evlerini açma noktasında yoğun istekleri ve bizlere başvuruları ve bu konuda bir mekanizma oluşturulması noktasındaki istekleri doğrultusunda bir kampanya başlatıldı; ‘Evim Yuvan Olsun’ kampanyası bununla ilgili olarak da yine milletimizin yoğun bir şekilde daha kampanya yeni olmasına rağmen teveccühü var. 500’ün üzerinde yine şu anda kendi evini vermek isteyen, dünkü rakamlarla konuşuyorum vatandaşımız var. Kira desteği vermek isteyen vatandaşlarımız var. Bu noktada da kampanyanın da devam ettiğini bu vesileyle belirtmek isterim.

“ŞU ANA KADAR 6 BİN 414 ARTÇI SARSINTI YAŞANDI”

Artçı sarsıntılar devam ediyor. Şu ana kadar 6 bin 414 artçı sarsıntı yaşanmış durumda, bu da önemli bir duyuru özellikle yapmak istiyorum. Ağır hasarlı ve acil yıkılacak binalar var. Vatandaşlarımızın kesinlikle bu binalardan girip eşya taşıma yönünde herhangi bir faaliyette bulunması yasak olduğunu buradan belirtmek isterim. Kendi can güvenlikleri için, çünkü artçı sarsıntılarda bölgede devam ediyor.”

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada ise "Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elâzığ illerinde toplam 41 bin 156 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 114 bin 991 vatandaşımız yaralı olarak kurtulmuştur. Bölgeden 392.287 vatandaşımız tahliye edilmiştir" bilgileri verildi.

 

GÜNDEM, 20 Şubat 2023 06:46

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

CHP'den Hatay iddiası:  3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

CHP'den Hatay iddiası: 3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

YSK, Van itirazını gündemine aldı

YSK, Van itirazını gündemine aldı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Erkan Baş:  Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Erkan Baş: Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor