AKP Sözcüsü Çelik: Elazığ da deprem bölgesi olacak, 10 il değil 11 il olarak zikredeceğiz

GÜNDEM, 15 Şubat 2023 13:53

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen 10 ilin yanı sıra, Elazığ'ın depremden etkilenen şehirler kapsamına sokulduğunu ve afet bölgesi ilan edilen 11. il olduğunu duyurdu.

AKP Sözcüsü Çelik: Elazığ da deprem bölgesi olacak, 10 il değil 11 il olarak zikredeceğiz

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) sonrası parti genel merkezinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çelik, açıklamasında "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Elazığ, depremden etkilenmesi bakımından 11'inci il olarak afet bölgesi olarak değerlendirilecektir" ifadelerini kullandı.

Deprem yardımlarına değinen Çelik, "10'ar bin liralık yardım hesaplara yatırılmaya başlandı. Direkt hesaba, hesabı olmayanlara nüfus cüzdanı üzerinden açılarak aktarılıyor" diye konuştu. Ömer Çelik ayrıca, "Yağma söz konusu olduğunda vatandaşlarımızdan istirhamımız, hiç kimse kendisi müdahale etmesin, muhakkak suretle güvenlik güçlerimize haber versinler" dedi.

Ömer Çelik'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"10 il olarak zikrediyorduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Elazığ, depremden etkilenmesi bakımından afet bölgesinden etkilenen 11. il olarak değerlendirilecektir.

Depremin meydana geldiği andan itibaren devlet o günden bugüne üstün bir gayret sarf ediyor. Şimdiye kadar 3 binden fazla artçı deprem gerçekleşti. İkinci depremin olduğu sırada biz Adana'ydık. Yoğun bir şekilde hissettik ki merkez üssünün ne kadar kuvvetli olduğunu gösteren bir şey.

"Siyasi tartışmaların parçası olmadık, hala da olmayacağız"

35 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz. Sadece Türkiye'deki kurumların değerlendirmesi değil dünyadaki önemli kurumların değerlendirmesi bölgede son 100 yılda yaşanan en büyük doğal afetle karşı karşıyayız

200 binden fazla vatandaşımız başka yerlere tahliye edilmiş oldu. Yiyecek, içecek, barınma ihtiyaçların karşılanması bakımından mücadele çok güçlü şekilde veriliyor. Hepimiz afet bölgelerinde vatandaşlarımızla beraber olmak için siyasi tartışmaların parçası olmadık, hala da olmayacağız.

"Sahaya hakim olan asli şey kardeşlik, dayanışma, koordinasyondur"

Her ne kadar siyaset yapılmasın diyenler neredeyse miting yapar gibi miting siyaseti yapar gibisinden yaptıklarına vereceğimiz cevaplar var. Pek çok propaganda da yapılıyor. Bu kadar büyük afet karşısında ki uluslararası yardım faaliyetinde bulunduğumuz afettir. Dünyada yaklaşık 100 ülkeden yardım talebimize cevap verilmiştir.

10 bin kişiye yakın uluslararası yardım ekibi buraya gelmiştir. Maddi ve ayni yardımları saymıyorum bile. Devletlerin gücünü kapasitesini aşan bir afet olduğu konusunda herkes mutabık. Burada tabii ki ulaşılamayan yerler, sıkıntılar, aksaklıklar elbette olmuştur. Ama sahaya hakim olan asli şey kardeşlik, dayanışma, koordinasyondur.

"Şimdiki önceliğimiz vatandaşlarımızın yaralarını sarmak"

İçerideki kahramanlarımızın gayretlerini, adanmışlıklarını, milletimizin yaralarını sarmak için nasıl çırpındıklarını görerek içimizden şükran duygusuyla onları andık. Buradan onlara bir kere daha teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Yabancı arama kurtarma ekiplerinin ağzından gerçek olmayan pek çok olmayan beyan da yayıldı. Birtakım yayınlar sosyal medyada söz konusu oldu.

Biz afet bölgemizde vatandaşlarımızla birlikte olduğumuz için siyasi tartışmaları parçası olmadık. Bunları not ediyoruz. Şimdiki önceliğimiz vatandaşlarımızın yaralarını sarmak. Kuşkusuz bu kadar büyük bir afet karşısında ki uluslararası yardım talebinde bulunduğumuz bir afet bu. Sahaya hakim olan asli şey koordinasyondur.

"Sivil toplum gruplarının çabaları takdire şayandır"

Vatandaşımız sivil toplum örgütüne yardım yapacağım derse söyleyecek bir şey yoktur. Ancak böyle afetlerde en kilit kavram koordinasyondur. Yardımların denetlenmesi söz konusu olacaktır. Bunların bazen belli bölgeye geçmişte yardımlarda, krizlerden gördük, çok sayıda yardım giderken başka bölge ihmal edilebiliyor.

Bu sadece oturup belli alanda yapılacak değerlendirme değil, belli alanda AFAD gibi kurumlar vasıtasıyla bu koordinasyon sağlanır. Sivil toplum gruplarının çabaları takdire şayandır. Bir propaganda ile herkes karşı karşıya. Hiçbir yerde sanki devlet yok, devlet kurumlarının olduğu yerde başarısızlık var, sivil toplum örgütü devletten daha büyükmüş gibisinden bir faaliyet yürütüldüğüne dair çok sayıda söylem üretiliyor.

"İnfial yaratacak şeyler yayıyorlar"

Doğru olan yaklaşım afetle mücadelede uzman kurumlar var. Başta AFAD var. Tüm sivil toplum kurumlarının bu koordinasyona katkı sağlaması kıymetlidir. Bütün sivil toplum örgütleri yaraların sarılması için milletin kazanımı olarak var olacaktır.

Bütün bu dayanışma içerisinde tek tük de olsa çok vahşi yaklaşımlar da oldu. Son derece yıkıcı faaliyet içinde olan çok insan da gördük. Yurtdışında birisi mesaj atıyor 'şu enkazda şu kadar insan kaldı' diye. İnfial yaratacak şeyler yayıyorlar. Twitter bununla ilgili tedbir almadı, daha sonra kısıtlamanın üzerine işbirliğini yapacağını söyledi, netice itibariyle engellenmesi yönünde daha büyük zemine kavuşturulmuş oldu.

"Bununla kim mücadele edecek? Devlet mücadele edecek"

Dezenformasyonla ilgili tedbirlerin ne kadar kıymetli olduğu görülmüştür. Dışarıdan bizatihi istihbarat faaliyeti olarak, yıkıcı faaliyet yürütme peşindeki organizasyonlar tarafından bu tip durumlar manipüle edilebiliyor. Düşünün Hatay'da arama kurtarma çalışmalarındasınız, güvenlik gücüsünüz, orada yaşayan vatandaşsınız, birden bire 'baraj yıkıldı' diye bir şey yayılıyor. Bununla kim mücadele edecek? Devlet mücadele edecek.

Muhalefetten çeşitli siyasetçiler bizim sahada olduğumuza dair söylem üzerine pek çok söz söylemişler. Birtakım kadrolu yazarlar var diye aynı cümleleri tekrar etmişler. Her bir siyasi partinin, her bir sivil toplum örgütünün deprem olduğu andan itibaren sahada olduğuna dair beyanı ya da afetle mücadele kapsamında kendilerinin ne yapacağına dair beyanı oldu.

"Sayın Akşener'in buna dikkat etmesinde fayda var"

Ben de MHP'li milletvekili arkadaşlarımızla beraber belli ziyaretlerde karşılaştığımızda yanımızda tesadüfen gazeteci arkadaşımız Hande Fırat da vardı. Partilerimizde kriz koordinasyon merkezleri kurulduğunu ifade ettim. Bütün siyasi partiler bu açıklamayı yaptığı gibi bizim de yapmamız gayet doğaldır. İttifak adına yapılan ilk açıklama millet ittifakı adına yapıldı. 6 siyasi parti ortak açıklama yaptılar. Bizim sözlerimizi eleştirenler kendileri bizden önce ittifak adına açıklama yaptılar.

Bütün siyasi partiler, ittifaklar 'Biz sahadayız, parti olarak şuralarda bulunuyoruz' diye açıklama yapıyor. Burada sayın Akşener'e bir uyarıda bulunmak isterim. Kendisi benim söylediğim bir şeyin olmadığını söylüyor. Ben 'millet ittifakı nerede' demişim. Ben bu cümleme nasıl eklendiğini incelettim. Yaklaşık Twitter'da 3-4 bin hesap bunu ekleyerek ifade etmişler. Bunların çoğu yurt dışındaki FETÖ hesapları. Sayın Akşener'in buna dikkat etmesinde fayda var.

"Sayın Arınç'ın kişisel açıklamalarıdır, partimizi bağlamamaktadır"

İlk açıklama müspet açıklamaydı sonra ise yıkım siyaseti geldi muhalefetten. Bütün siyasi partilerin 'şöyle katkıda bulunacağız' demesi gayet doğal. Bunların herhangi şekilde ayrımcılık olması söz konusu değil. Biz Adana CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte mücadele ettik, beraber ziyaretlerde bulunduk. Ayrımcılık bizden kaynaklanan bir şey değildir.

Dün yaptığım açıklamada da söyledim. Canlarımızı kurtarmaya çalışıyoruz, enkazları kaldırmaya çalışıyoruz, yaraları sarmaya çalışıyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu afet bölgesine her gittiğinde afetle uğraşmaktan çok sayın Cumhurbaşkanımıza yıkıcı söylemler gündeme getiriyor, seçimler için konuşuyor. Sayın Arınç da seçimle ilgili birtakım şeyler paylaşmış.. Bunun bizim adımıza ortamı yoklamaya dair olduğunu söylüyorlar. Sayın Arınç'ın kişisel açıklamalarıdır, partimizi bağlamamaktadır. AK Parti ile bir ilgisi yoktur.

"Umarız ki dayanışma ile birlikte hareket etme duygusu afetlere kalmaz"

Şu anda tek odağımız afetle mücadeledir. Şu cenazelerimizi defnedelim, canlarımızı sağ salim kurtarmaya devam edelim, enkazları kaldıralım, yaraları saralım. En başta bizim herkes gibi sahada olmamızı siyasi ayrımcılık gibi sunmaya çalışanların nasıl siyasi yıkıcı bir şekilde sunmaya çalışanların deprem bölgelerini siyasi beyanat verme ortamı verme haline dönüştürdüklerini görüyoruz.

Bu büyük afet içimizdeki duyarsızlara rağmen dünya tarafından büyük bir duyarlılıkla karşılandı. Dünyanın her tarafından milletimizle dayanışma konusunda ne kadar büyük bir içtenlik olduğunu hep beraber görmüş olduk. Bütün bu çerçeveyi değerlendirdiğimizde görmemiz gereken şey; bu milletlerin gösterdikleri desteğe şükranlarımızı sunuyoruz. Umarız ki dayanışma ile birlikte hareket etme duygusu afetlere kalmaz.

"Tekbir" açıklaması

Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığımız net açıklamalar yaptı. Afet bölgelerinde her işlem hukuka uygun olarak yapılmaktadır. Enkaza dönüşmüş binalarda bütün deliller toplanmaktadır. Gereken örnekler savcıların denetiminde olan uzman ekipler tarafından alınmaktadır. Bütün defin işlemleri hem savcıların gözetiminde hem dini usule uygun olarak yapılmaktadır.

Çeşitli konular ifade ediliyor. Çeşitli arama kurtarma ekiplerinin tekbir getirmesiyle ilgili eleştiriler yapılıyor. Enkazdan her can kurtulduğunda yüce Allah'ın ismini zikretmeye devam edeceğiz. Allahüekber demeye devam edeceğiz. Bu konudaki kara propagandaları kınadığımı da ifade etmek isterim."

GÜNDEM, 15 Şubat 2023 13:53

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Erkan Baş:  Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Erkan Baş: Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor

MHRS randevularına düzenleme geliyor

MHRS randevularına düzenleme geliyor

Turgut Altınok'un ablası eksik tapuları da paylaştı: Fazlası da var

Turgut Altınok'un ablası eksik tapuları da paylaştı: Fazlası da var

Özgür Özel'den 'para sayma' görüntüsü açıklaması: Tayyip Bey soruşturma seçime kadar bitmesin istiyor

Özgür Özel'den 'para sayma' görüntüsü açıklaması: Tayyip Bey soruşturma seçime kadar bitmesin istiyor

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Özgür Özel, Deniz Zeyrek'le canlı yayında tartıştı

Özgür Özel, Deniz Zeyrek'le canlı yayında tartıştı

İngiltere'de bir kadın, 6.3 milyar dolarlık Bitcoin akladı

İngiltere'de bir kadın, 6.3 milyar dolarlık Bitcoin akladı

Kedi Eros davasında gerekçeli karar açıklandı

Kedi Eros davasında gerekçeli karar açıklandı

Erdoğan'ın memleketinde CHP'li başkan adayının afişleri yırtıldı

Erdoğan'ın memleketinde CHP'li başkan adayının afişleri yırtıldı

Pınar Damar cinayeti davasında karar çıktı!

Pınar Damar cinayeti davasında karar çıktı!

Merkez Bankası yine faiz artırdı!

Merkez Bankası yine faiz artırdı!

AYM'nin yeni başkanı belli oldu

AYM'nin yeni başkanı belli oldu

Büyükekşi:  İki kulübümüze de geçmiş olsun

Büyükekşi: İki kulübümüze de geçmiş olsun

Kiralardan şikayet eden Hafize Gaye Erkan, Boğaz'da tatil yapıyor

Kiralardan şikayet eden Hafize Gaye Erkan, Boğaz'da tatil yapıyor

ORC'den İstanbul'un 5 ilçesi için anket

ORC'den İstanbul'un 5 ilçesi için anket

TFF'den istifa haberi geldi

TFF'den istifa haberi geldi

Murat Kurum, "İmamoğlu ile yayına çıkar mısınız" sorusunu yanıtladı

Murat Kurum, "İmamoğlu ile yayına çıkar mısınız" sorusunu yanıtladı

MAK Araştırma Ankara, İzmir ve Hatay’daki anketlerdeki son sonuçları aktardı

MAK Araştırma Ankara, İzmir ve Hatay’daki anketlerdeki son sonuçları aktardı

Kız öğrenciler Kartal’da çok şanslı

Kız öğrenciler Kartal’da çok şanslı

Özgür Özel: Erkan Baş'a Gökhan Zan'ın doğru aday olmayacağını dostane söyledim

Özgür Özel: Erkan Baş'a Gökhan Zan'ın doğru aday olmayacağını dostane söyledim

Ersen Martin hayatını kaybetti

Ersen Martin hayatını kaybetti

Kılıçdaroğlu'ndan Sinan Ateş’in ailesine taziye ziyareti

Kılıçdaroğlu'ndan Sinan Ateş’in ailesine taziye ziyareti

Erdoğan'dan bayram tatili açıklaması

Erdoğan'dan bayram tatili açıklaması

Özgür Özel Rize'de konuştu: ÇAYKUR işçisinin yanındayız

Özgür Özel Rize'de konuştu: ÇAYKUR işçisinin yanındayız