Meclis tatil kararı aldı, EYT 2023'e kaldı: CHP'den tepki

SİYASET, 21 Aralık 2022 01:05

AK Parti'nin kabul edilen grup önerisine göre TBMM 26 Aralık Pazartesi'nden başlayarak 3 Ocak Salı gününe kadar yasama faaliyetlerine ara verecek. 26 Aralık'a kadar gündemin ön sıralarına alınan teklifler tamamlanacak. Alınan tatil kararıyla EYT düzenlemesi 2023 yılına kaldı

Meclis tatil kararı aldı, EYT 2023'e kaldı: CHP'den tepki

AKP, Meclis’in 27, 28, 29 Aralık günlerinde tatil olmasını önerdi. AKP'nin önerisi, MHP'li milletvekillerinin desteğiyle kabul edildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu grup önerisinin Türkçesi ne biliyor musunuz? Verilen sözler tutulmadan sene kapatılıyor. Grup önerisi diyor ki ‘Anayasa'ya açık aykırı, Anayasa'ya karşı suç işleme torbasını bu hafta hallediyoruz, gelecek hafta çalışmıyoruz’. Emeklilikte yaşa takılanlar ne oldu? Bir bakan öyle konuşuyordu. Söz verdiniz, ‘2022 bitmeden Meclis’ten geçecek’ diye. Emeklilikte yaşa takılanları boynu bükük bırakıp, yılbaşı gecesi yeni yıla mutlulukla gireceklerine endişeyle, tedirginlikle girmelerini sağlayacak bir grup önerisi getirmişsiniz. Biz, emeklilikte yaşa takılanlarda herhangi bir ayrımı, herhangi bir kısıtlamayı, özellikle yaş sınırlamasını kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi.

AKP, gelecek hafta yasama faaliyetlerine bir hafta süreyle ara verilmesi için bugün TBMM Genel Kurulu'na öneride bulundu. 

“HAZIR AK PARTİLİ ARKADAŞLARI DA BURADA BULMUŞKEN”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, öneri üzerine söz alarak, “Bu, çalışma takvimine ilişkin bir grup önerisi. Ancak temelde yapmaya çalıştığı şey, şu elimizde gördüğünüz 381 sıra sayılı Kanun'u görüşmek ve bunu buradan geçirmeye çalışıyor. Burada çok sıkıntılı maddeler var, bunlardan bir tanesi zeytinliklerin maden ocakları yapılmasına ilişkin maddeydi, onu neyse çektiler ama burada limanların özelleştirilmesi, OHAL ve sendikalarla ilgili 3 tane özellikle kritik madde var. Ha ben, burada, şimdi bu kısa konuşmada, bu liman meselesinin üzerine biraz değinmek istiyorum, hazır AK Partili arkadaşları da burada bulmuşken” dedi.

“BURADA BİR KUMPAS VAR”

Kanun teklifine dikkat çeken Usta, “Burada bir kumpas var. Bakın, limanlar en kıymetli varlıklarımız. Limanların özelleştirilmesi meselesi ayrı bir konu. Özelleştirme yapılacaksa da burada söylemek istediğimiz temel şey şu; ya eşit rekabetle serbest rekabet koşullarını sağlasınlar. Niye mevcut işletmecilere belli formülasyonlarla bunu veriyoruz, niye burada bir rekabeti sağlamıyoruz? Anayasa Mahkemesi de zaten onu söylüyor” eleştirisinde bulundu.

“O ARAŞTIRMA ÖNERGESİ, LANETLEDİĞİMİZ TAKSİM'DEKİ SALDIRIYLA İLİŞKİLİYDİ”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Bir dezenformasyon bülteni yayınlıyor, sizin yalan üretim merkeziniz. Yalan üretim merkezi, sözde dezenformasyonu engelleyecek, kendisi dezenformasyon yapıyor. Bakın, bütçeden önce biz burada bir araştırma önergesi verdik. Araştırma önergesi, bildiğiniz gibi verilen önerge, yazılı hâliyle ve burada yapılan konuşma bir bütünlük içindedir araştırma önergesinde, yani sizler bunların hepsini biliyorsunuz da bu yalan üretim merkezindekiler bilmiyor belli ki. O araştırma önergesi, lanetlediğimiz Taksim'deki saldırıyla ilişkiliydi ve o konunun üzerine çıktım, ben bir konuşma yaptım bu kürsüden” diye konuştu.

“O BİNANIN ÜSTÜNE ‘İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’ YAZDINIZ YA ONUN İKİ KATI BÜYÜKLÜKTE DE YAZSANIZ ORASI, İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DEĞİL, YALAN ÜRETİM MERKEZİDİR”

Terör saldırılarının araştırılmasına ilişkin daha önce verdikleri önergeyi açıklayan Oluç, “Dezenformasyon merkezi, yani bu dezenformasyon merkezi dediğim yalan üretim merkezi, iddia ediyor ki biz aslında bu verdiğimiz önergede ‘Taksim saldırısının arkasındakiler araştırılsın’ dememişiz. Daha nasıl diyeyim? ‘ÖSO, HTŞ, IŞİD, El Kaide artığı tüm örgütlerle sürdürülen ilişkiler araştırılsın’ demişim, daha nasıl diyeyim? En anlaşılmayacak şekilde değil, en anlaşılır şekilde anlatmışım ama anlamak işinize gelmediği için, bu dezenformasyon merkezi bu işi bu şekilde sürdürüyor. Neden? Çünkü yalan üretim merkezi olarak işlev görüyor ve bu yalan üretim merkezi de ‘Nasıl olur da iktidara yönelik her türlü saldırıyı, iktidara yönelik her türlü gerçeğin, hakikatin konuşulduğu konuları biz gündeme almayız ve bunu çarpıtırız’ diye çalışıyor. İşte bu çalışmanın bir parçası, bir kez daha söyleyeyim. Yalan üretim merkezinin ürettiği yalanlara hiç kimse inanmıyor. O binanın üstüne ‘İletişim Başkanlığı’ yazdınız ya onun iki katı büyüklükte de yazsanız orası, İletişim Başkanlığı değil, yalan üretim merkezidir” sözleriyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nı eleştirdi.

“EYT’LİLERİ BOYNU BÜKÜK BIRAKIP, YILBAŞI GECESİ YENİ YILA MUTLULUKLA GİRECEKLERİNE ENDİŞEYLE, TEDİRGİNLİKLE GİRMELERİNİ SAĞLAYACAK BİR GRUP ÖNERİSİ GETİRMİŞSİNİZ”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özeli ise “Elimde AK Parti Grubu’nun grup önerisi var, bu birazdan oylanacak. Bu grup önerisinin Türkçesi ne biliyor musunuz? Verilen sözler tutulmadan sene kapatılıyor. Grup önerisi diyor ki ‘Anayasa'ya açık aykırı, Anayasa'ya karşı suç işleme torbasını bu hafta hallediyoruz, gelecek hafta çalışmıyoruz’. Emeklilikte yaşa takılanlar ne oldu? Bir bakan öyle konuşuyordu. Söz verdiniz, ‘2022 bitmeden Meclis’ten geçecek’ diye. Emeklilikte yaşa takılanları boynu bükük bırakıp, yılbaşı gecesi yeni yıla mutlulukla gireceklerine endişeyle, tedirginlikle girmelerini sağlayacak bir grup önerisi getirmişsiniz. Biz, emeklilikte yaşa takılanlarda herhangi bir ayrımı, herhangi bir kısıtlamayı, özellikle yaş sınırlamasını kesinlikle kabul etmiyoruz. MHP’nin 5 yıl önce, 4 yıl önce verilmiş kanun teklifi var. 4 yıldır insanlar bunu bekliyorlar. Siz dediniz ki ‘Seçimi kaybedeceğimizi bilsek geçirmeyeceğiz’. Onlar da size uydular, gördünüz seçim gidiyor, ‘Şimdi getireceğiz’ dediniz ama 2022 bitiyor, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeyi yapmadan gidiyorsunuz. Ayrıca, sözleşmelilere kadro sözünüz var, sözleşmelilere kadroyu vermeden gidiyorsunuz” dedi.

“PUTİN'E GİDİP ‘BU SENE DOĞAL GAZI BİZ YAKALIM, SENEYE BAY KEMAL ÖDESİN’ DİYORSUNUZ”

Özgür Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kendi çıkardığınız kanun, ‘Ombudsman raporu o sene içinde ele alınır’ diyor, ombudsman raporunu görüşmeden gidiyorsunuz. Ayrıca, Özlem Zengin mevkidaşımız söz verdi, ‘Çocuk istismarına ilişkin olarak komisyon kuracağız’ dedi. Komisyon önergelerini tüm partiler verdi. Önergenizi vermeden, komisyonu kurmadan gidiyorsunuz. CHP olarak gelir vergisi dilimlerinde iyileştirme... 32 binde olanın 80 bin liraya getirilmesi gerekiyor, ama bunu yapmadan; 70 bin olan dilimin 200 bin yapılması gerekiyor, bunu yapmadan gidiyorsunuz. Bu ne yapıyor? Brüt 10 bin lira maaş alan bir kişiden yılda 16 bin lira fazla vergi almak demek. ‘Bu düzenlemeyi yapalım, bu insanları bu karda kışta, bu yoksullukta 16 bin lira ek vergi yükünden kurtaralım’ diyoruz, yapmadan gidiyorsunuz. Ayrıca kış geldi, kaynak bulamıyorsunuz. Kaynak bulmak için bulduğunuz formül, Putin'e gidip ‘Bu sene doğal gazı biz yakalım, seneye Bay Kemal ödesin’ diyorsunuz.”

“DEDİK Kİ KANUN TEKLİFİ VERELİM, ARADAN İŞVEREN ÇIKSIN, PATRON ÇIKSIN, DOĞRUDAN PROMOSYON ÖDENSİN”

Çalışanlara ödenen promosyon için işverenlerin aradan çıkarılmasını öngören kanun teklifi verdiklerini hatırlatan Özel, “Elimizde promosyon yasa teklifi var. Bu şu demek; özel sektörde çalışan ile banka arasına patron giriyor ve çalışanın promosyon hakkına el koyuyor, en çok çağrı merkezlerinde ama birçok yerde. Dedik ki kanun teklifi verelim, aradan işveren çıksın, patron çıksın, doğrudan promosyon ödensin. Tek başına karar veren emekli 9 bin lira promosyon alıyorken hem maaşı ondan yüksek olacak hem de bütün çalışanlar için yapılacak bir pazarlık belki 15 bin lira bir ödemeyi getirebilir. Bu nedir? Bu sene doğal gaz faturasıdır, elektrik faturasıdır, su faturasıdır, varsa kömür gideridir, ısınma gideridir. Çayın taşıyla çayın kuşunu vuralım, patronu aradan çıkaralım ama buna da ‘evet’ demeden gidiyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz.”

“EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARLA İLGİLİ OLARAK ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’MIZIN ÇALIŞMASI SON AŞAMAYA GELDİ”

AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç da “Sayın Özel, grup önerimizde olmayan hususlar olduğunu belirterek, bazı konular gündeme getirilmeden Meclis’in çalışmalarına ara vereceği şeklinde bir yorum yaptı. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bir kere emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’mızın çalışması son aşamaya geldi ve kanun teklifine dönüşmek üzere. İnşallah burada hep beraber emeklilikte yaşa takılanlar problemini, AK Parti'nin devraldığı bir problem o da kronik sorunu da çok yakın zamanda çözeceğiz. Asgari ücret görüşmeleri devam ediyor ve burada alım gücünü koruyacak bir ücretin belirleneceğine inanıyoruz; bunu başlangıçta da söylemiştik. Sözleşmelilere kadro gündemimizde, yakın zamanda o da Meclis’in gündemine gelecek. Kamu Denetçiliği raporunun görüşmelerini gerçekleştireceğiz” dedi.

AKP’nin önerisi, MHP milletvekillerinin de desteğiyle Genel Kurul’da kabul edildi. Buna göre; Meclis 27, 28, 29 Aralık günlerinde tatil olacak. Meclis’teki yasama faaliyetleri ocak ayında yeniden başlayacak.

SİYASET, 21 Aralık 2022 01:05

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

CHP'den Hatay iddiası:  3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

CHP'den Hatay iddiası: 3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

YSK, Van itirazını gündemine aldı

YSK, Van itirazını gündemine aldı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Erkan Baş:  Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Erkan Baş: Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor