Antalya’nın bazı bölgelerinde kiralar son 2 ayda 5 katına yükseldi

EKONOMİ, 22 Nisan 2022 00:06

Antalya'da bazı bölgelerde kiralar son 2 ayda 5 katına kadar çıktı. 2 ay önce 2-3 bin TL'ye kiraya verilen daireler, bugün 15-20 bin TL'ye kiralanıyor. Rusya-Ukrayna savaşının ardından bölgeye gelenlerin oluşturduğu talebin de artışta etkili olduğu düşünülüyor.

Antalya’nın bazı bölgelerinde kiralar son 2 ayda 5 katına yükseldi

Turizm kenti Antalya’da Rusya-Ukrayna savaşının ardından 2 ay içinde ev kiralarının fiyatı 5 katına kadar yükseldi. Bazı bölgelerdeki astronomik fiyatlar ise tepki çekti. 2 ay önce 2-3 binden kiracı bulan daireler bugün, 15-20 bin TL’ye kiraya verilebiliyor.

Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Bu fiyatların balon olduğuna inanıyorum ama bir denetleme kesinlikle gelmesi lazım” dedi.

Her dönem yerli ve yabancı milyonlarca misafiri ağırlayan turizm kenti Antalya, son dönemde gayrimenkul satışı ve yükselen kira ücretleri ile de dikkat çekmeye başladı. 20 Şubat’ta başlayan Rusya -Ukrayna Savaşının ardından kente hızlı bir göç başladı. Ukraynalılar daha önce tatil için geldikleri Antalya’ya bu kez yerleşmek için gelmeye başladı. Talep fazla olunca kısıtlı sayıdaki gayrimenkul fiyatları hızlı bir yükselişe geçti.

2 AYDA BEŞ KATINA ÇIKTI

Ukrayna ve Rus vatandaşları özellikle Konyaaltı’nın Liman, Hurma, Sarısu, Muratpaşa’nın Lara bölgesinde ya daire kiraladılar, yada satın aldılar. Talebin fazla olmasının yanı sıra, kentte yaşayan yerleşik yabancıların vatandaşlarına aracılık yapması nedeniyle kira fiyatları 2 aya göre beş katına çıktı.

2 ay önce 2-3 bin TL’den alıcı bulan dairelerin bugünlerde kiralık fiyatı, aylık 15-20 bin TL hem de peşin olarak isteniyor. Hurma ve Liman bölgesinde çok evlerin balkon ve camlarında az sayıda satılık veya kiralık yazısının olduğu görüldü.

Kentteki kira artışlarını, sebebini ve yapılması gerekenleri ,Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar değerlendirdi. Çağlar, pandemi döneminde ülke genelinde olduğu gibi Antalya'da da inşaat sektörünün tamamen durduğunu söyledi.

Antalya'da zaten satılık ve kiralık çok az ev olduğunu dile getiren Çağlar şöyle konuştu:

”Bunun üstüne pandemiden sonra, Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte bir göç akımı başladı. Fiyatlarda otomatik olarak arttı. Antalya'da yaşayan yabancıların, gelen yurttaşlarına bu fiyatları arttırması sonucu fiyatlar doğal olarak yükseldi.

Şuandaki fiyatlar bir balondur diye düşünüyorum. Bunun sebebi de yabancılar ve emlak sektöründeki ayakçı, kapıcı dediğimiz arkadaşlardır. Dışarıdan kente yerleşen yabancıların, kendi dil, din ve ırkından vatandaşlarına bu evleri rayiç bedel üzerinden kiraya vermeleridir.

Bizim esnafımız kesinlikle fiyatların artması yönünde bir çabaları yoktur hatta daha düşük olmalarını istiyorlar. Biz fiyat sirkülasyonundan kazanırız. Bir kere yüksek satarsan, bir daha yüksek satma şansın olamaz.”

‘DENETLEME ŞART’

Çağlar, Antalya'nın her bölgesinin rağbet görmesine rağmen en fazla kira artışı olan yerlerin Lara ve Konyaaltı bölgesi olduğunu kaydetti. Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 300'e kadar artışların yaşandığını işaret eden İsmail Çağlar, “Denetlenmenin arttırılması gerekiyor. Öğrencilerimizin, evlenecek gençlerimizin durumunu düşünüyorum. Bunun önüne geçilmesi, birinin dur demesi lazım. Bizde şikayetçiyiz. Ayakçı, değnekçi dediğimiz kişi devlete vergi vermiyor. Devletimizde zarar ediyor” açıklamasını yaptı.

‘DAKİKASINDA DOLUYOR’

Antalya'da en düşük kiranın 3-4 binden başladığını ve bölgesine göre 40 bin TL'ye kadar çıkabildiğini ile getiren Çağlar, ”Bu fiyatların balon olduğuna inanıyorum ama bir denetleme kesinlikle gelmesi lazım. Bu aracı kişilerin kayıt altına alınması gerekir. Varsak bölgesinde dahi kiralık ev bulmak zor. Fiyat yüksek olsa da yok. Oturan mevcut çıkıyor, onunda yeri hemen bir dakikada doluyor. Ama fiyatlar bu kadar olmamalı” ifadelerini kullandı.

‘BALON PATLAYACAK’

Hurma'da 20 yıldır emlakçılık yapan Mert Aydoğan, şuan bölgede Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının gayrimenkullere ilgi gösterdiğini belirtti.

Şubat ayına kadar en iyi evin 2 bin 500, 3 bin TL civarında kiraya gittiğini hatırlatan Aydoğan, “ Güzelde iş yapıyorduk. Ama 15 Şubat'tan sonra her şey değişti. 2.5,3 bin TL' verdiğimiz daireyi şuan 15 bin TL'den bir iki yıllık peşin olarak vermek zorunda kalıyoruz. Çünkü mal sahibi öyle istiyor. Bu kısa sürede ne değişti de böyle oldu. Talep çok oldu. Savaşın ilk başladığı günlerde 50-60 tane kiralık ve satılık daire bekleyen müşterimiz vardı. Şunda bugün için fiyatlar yine aynı 10-15 bin TL civarında. Ama ilk dönemdeki talep yok. Bu ev sahiplerinin bir balonu ve bu kısa sürede mutlaka patlayacaktır” dedi.

‘FIRSATÇILIK YAPILIYOR’

2 ay içinde fiyatların en az 5 katı arttığını dile getiren Mert Aydoğan şunları söyledi:

“Biz böyle bir şey beklemiyorduk, bu fiyatları 3 yıl geçse bile görmezdik. İşlerimizi de kötü etkiledi ve mutlu değiliz. Bizim vatandaşımız uraya gelip 15 bin TL'ye daire kiralamayacak. Ukrayna'da bu kriz mutlaka bitecek.

Bu kriz bittiğinde, balon patladığında yine yerli halk buraya gelemeyecek. Mal sahibi şimdi 15 bin TL'ye verdiği daireyi 3 ay sonra, 3 -4 bin TL ‘ye verir mi? 4 aylık 140 bin TL'ye peşin daire kiralayanları biliyoruz. Bu bana göre bir fırsatçılık, umarım düzelir. Biz kendi ülkemizde üç gün sonra yabancı mı olacağız.”

‘KİRALAR ON KATINA ÇIKTI’

7 yıldır Hurma'da kirada oturan Ayşe Doğural, “Bin 500 TL'ye oturuyordum ama ev sahibi evi satılığa çıkardı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Kiralık ev yok bölgede. Olanlarda 10,15-20 bin TL. Kiralar on katına çıktı. Yabancılarla iç iç içe yaşıyoruz, Antalya'yı istila ettiler. Bizim milletimizde fırsatçı, ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

‘ÇIKSAK EV BULAMAYIZ’

8 yıldır Liman Mahallesi'nde kirada oturan Mine Ayaz, “Kira ücretlerinde müthiş bir artış oldu. Yüzde yüzün üzerlerinde zamlar oldu. Ev sahipleri uzun süreli kiracılarını çıkarmaya başladı, onun yerine yabancıları alıyor 10,15,20 bin TL'lik fiyatlara. Deli rakamlar. Bir artı bir evin fiyatı 25 bin olamaz, olmamalıdır.

5-6 ay kazanacak ev sahipleri sonra ne yapacaklar. Onlar gidecek, bizler kalacağız. Ülkelerine döndüğünde Türk ev sahipleri ne yapmayı düşünüyor. Bin 150 TL'ydi kiram, 2 bin 500 TL oldu. Ama çok uzun kiracıyım. Artış bende yüzde yüz on yedi oldu. Bizde de tedirginlik var. Bugün dese ki çıkın çıkmak zorundayım. Bu civarda ortalama 8-9 binden aşağı ev bulamam” diye konuştu.

İNSANLAR EV BULAMIYOR

Kiralık ev bulmakta sorun yaşayan Yasemin Özçengel, bazı sorunlardan dolayı yaklaşık 10 aydır ev aradığını ve bütçesine uygun ev bulamadığından dert yandı.

Konyaaltı'nda uygun fiyata ev bulmanın hayal olduğunun altını çizen Özçengel, “Ciddi bir sorun yaşıyoruz. En düşük ev 5 bin TL'den başlıyor, fiyatlar uçmuş durumda. Asgari ücretle geçinen birisiyim. Ev kirası mı vereyim, nasıl geçineyim. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Oğlumun okulundan dolayı daha merkezi yerlere bakıyorum” dedi.

KİRADA OTURAN ATSO BAŞKANI DA İSYAN ETTİ

Öte yandan, kirada oturduğunu belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Ev sahibim ne yapacak, ben de bilmiyorum. 3-4 misline çıkan kiralar, şehirde yaşayanlar için risk oluşturmaya başladı. 1+1’ler 13 bin TL aylık, 12 ay kiraya veriliyor” dedi.

Çetin, artışlara karşı yasal düzenleme önerisinde bulundu.

1+1’LER AYLIK 13 BİN TL’DEN KİRALANIYOR

Antalya’ya yaz döneminde çalışmak için gelenlerin de ev kiralayacağını anlatan Çetin, “Burada yaşayıp, evi olmayan birçok vatandaşımız var; ev kirası ödüyor. Şu anda aldıkları maaşlar belli, ev kiraları neredeyse maaşları geçmiş durumda. Bu Antalya için risk oluşturuyor. Her sektörün çalışanları için bu durum yaşanıyor. Ben de kiracıyım. Ev sahibim ne yapacak, ben de bilmiyorum. 3-4 misline çıkan kiralar, şehirde yaşayanlar için risk oluşturmaya başladı. 1+1’ler 13 bin TL aylık, 12 ay kiraya veriliyor. Oturduğumuz evler 5-6 bin lira, bir kat üstümüz 20 bin liraya kiraya veriliyor” dedi.

‘BU BALONUN BİRAZ İNMESİ LAZIM’

Geçen yıl kiraların arttığını, bir de üzerine savaş maliyetinin eklendiğini dile getiren Çetin, “Bu da şehirde yaşayanlar, sabit gelirliler için dayanılacak durum değil. Gerçekten karşılanması güç rakamlara doğru çıkıyor. Buna biraz balon diyorum, bu balonun biraz inmesi lazım. Bir de 12 aylık peşin ödeniyor. Ukrayna’dan gelmiş, 12 aylık peşin ödüyor, 12 ay sonra dönecek demektir. Mülk sahiplerinin gelir dengesini de bozacak, seneye bu kiraları bulamayacaklar. Onun için iyi düşünerek, bu kiralar belirlenmelidir” diye konuştu. 

EKONOMİ, 22 Nisan 2022 00:06

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Erkan Baş:  Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Erkan Baş: Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor

Fenerbahçe, Trabzon'da yaşananları FIFA'ya götürüyor

MHRS randevularına düzenleme geliyor

MHRS randevularına düzenleme geliyor

Turgut Altınok'un ablası eksik tapuları da paylaştı: Fazlası da var

Turgut Altınok'un ablası eksik tapuları da paylaştı: Fazlası da var

Özgür Özel'den 'para sayma' görüntüsü açıklaması: Tayyip Bey soruşturma seçime kadar bitmesin istiyor

Özgür Özel'den 'para sayma' görüntüsü açıklaması: Tayyip Bey soruşturma seçime kadar bitmesin istiyor

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Özgür Özel, Deniz Zeyrek'le canlı yayında tartıştı

Özgür Özel, Deniz Zeyrek'le canlı yayında tartıştı

İngiltere'de bir kadın, 6.3 milyar dolarlık Bitcoin akladı

İngiltere'de bir kadın, 6.3 milyar dolarlık Bitcoin akladı

Kedi Eros davasında gerekçeli karar açıklandı

Kedi Eros davasında gerekçeli karar açıklandı

Erdoğan'ın memleketinde CHP'li başkan adayının afişleri yırtıldı

Erdoğan'ın memleketinde CHP'li başkan adayının afişleri yırtıldı

Pınar Damar cinayeti davasında karar çıktı!

Pınar Damar cinayeti davasında karar çıktı!

Merkez Bankası yine faiz artırdı!

Merkez Bankası yine faiz artırdı!

AYM'nin yeni başkanı belli oldu

AYM'nin yeni başkanı belli oldu

Büyükekşi:  İki kulübümüze de geçmiş olsun

Büyükekşi: İki kulübümüze de geçmiş olsun

Kiralardan şikayet eden Hafize Gaye Erkan, Boğaz'da tatil yapıyor

Kiralardan şikayet eden Hafize Gaye Erkan, Boğaz'da tatil yapıyor

ORC'den İstanbul'un 5 ilçesi için anket

ORC'den İstanbul'un 5 ilçesi için anket

TFF'den istifa haberi geldi

TFF'den istifa haberi geldi

Murat Kurum, "İmamoğlu ile yayına çıkar mısınız" sorusunu yanıtladı

Murat Kurum, "İmamoğlu ile yayına çıkar mısınız" sorusunu yanıtladı

MAK Araştırma Ankara, İzmir ve Hatay’daki anketlerdeki son sonuçları aktardı

MAK Araştırma Ankara, İzmir ve Hatay’daki anketlerdeki son sonuçları aktardı

Kız öğrenciler Kartal’da çok şanslı

Kız öğrenciler Kartal’da çok şanslı

Özgür Özel: Erkan Baş'a Gökhan Zan'ın doğru aday olmayacağını dostane söyledim

Özgür Özel: Erkan Baş'a Gökhan Zan'ın doğru aday olmayacağını dostane söyledim

Ersen Martin hayatını kaybetti

Ersen Martin hayatını kaybetti

Kılıçdaroğlu'ndan Sinan Ateş’in ailesine taziye ziyareti

Kılıçdaroğlu'ndan Sinan Ateş’in ailesine taziye ziyareti

Erdoğan'dan bayram tatili açıklaması

Erdoğan'dan bayram tatili açıklaması