banner16

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Libya'ya 150 bin doz aşı gönderiyoruz

Libya ile 5 anlaşma imzalandığını duyuran Erdoğan, Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile birlikte yaptığı ortak basın toplantısında Libya'ya 150 bin doz koronavirüs aşısı gönderileceğini açıkladı. 

13 Nisan 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Libya'ya 150 bin doz aşı gönderiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe Ankara'da ortay basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan açıklamasında, “Koronavirüs belasının yaygın bir şekilde devam ettiği süreç içerisinde şu an itibariyle yarın 150 bin doz aşıyı da kendilerine teslim edeceğiz” diye konuştu.

Erdoğan bugünkü görüşmede ikili ticaret ve ekonomik ilişkilerimizi güçlendirecek somut adımlar üzerine uzlaşıldığını söyleyerek, “Artık Libya’da yaraların sarılmasına, yeniden imara, kalkınmaya ve libyalı kardeşlerimizin refahına odaklanmalıyız. Türkiye sağlam kurumsal yapısı ve güçlü özel sektörüyle Libya’nın altyapı ve üstyapısından yeniden imarına her türlü desteği verecektir. Türk özel sektörünün Libya’ya dönüşünü hızlandıracak adımlar üzerine de fikir birliğine vardık. Yarın başbakan Dibeybe’nin iş adamlarımızla yapacağı toplantıda da tüm bu konular etraflıca değerlendirilecektir” dedi.

Erdoğan’ın ardından söz alan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe, deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmanın iki ülkenin çıkarına olacağını söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Rahmet, mağfiret, bereket ayı olan Ramazan-ı Şerif'in arefesinde gerçekleşen bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını Rabbimden ziyaret ediyorum. Tüm İslam aleminin Ramazan ayını tebrik ediyorum. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyimizin ilk toplantısını başarıyla icra ettik. Libya'yla 500 yılı aşan köklü, derin ve özel münasebetlere sahibiz. İki dost, kardeş ve akraba millet olarak bekalarımız ve ayyıldızlarımız için yüzyıllardır kader birliği yaptık. Egemenliğimizi kast edenlere karşı yekvücut mücadele verdik.

Bu ortak tarihimizden aldığımız güçle istikbalimizi inşa ediyoruz. Libya'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması Libya halkının refahı öncelikli hedefimizdir. Türkiye tüm Libya'yı muhabbetle kucaklamaktadır. Milli Birlik Hükümeti'ne evvelki meşru hükümetlere olduğu gibi her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Trablus'a yönelik saldırıların ciddi boyutlara ulaştığı dönemlerde BM'ce tanınan meşru hükümetin davetine icabetle Libyalı kardeşlerimizin yardımına koştuk.

Bu destek sadece Türkiye'den gelmiştir. Biz meşru hükümetin yanında yer alırken başkaları darbeci Hafter'i desteklemeyi ve silahlandırmaya devam ettiler. Toplu mezarlar, işgal döneminin canlı şahitleridir. Hak, adalet ve meşruiyet yerine darbenin ve darbecilerin yanında saf tutanlar bu katliamlara ortak olmuşlardır. İmzalığımız Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat kapsamında Trablus'un düşmesini önlemiş ve ateşkesi sağlamıştır.

'ÖNCELİĞİMİZ MİLLİ BİRLİK HÜKÜMETİ'NİN EGEMENLİĞİN ÜLKENİN GENELİNE TEŞMİL EDİLMESİDİR'

Tüm çabalar sonucunda Milli Birlik Hükümeti kurulabilmiştir. Bundan böyle önceliğimiz Milli Birlik Hükümeti'nin yetkisinin ve egemenliğin ülkenin geneline teşmil edilmesidir. Libyalı kardeşlerimizin daha iyi şartlarda yaşamaları için kamu hizmetleri geliştirilmelidir. Bu vesile ile uluslararası toplumu tüm bu alanlarda ilerleme sağlanması ve seçimlerin öngörülen tarihte düzenlenmesi için Libya'ya samimi destek verilmesine davet ediyorum.

Akdeniz'i daima barış, refah havzası olarak gördük. Akdeniz'de komşumuz olan Libya ile deniz yetki alanlarına ilişkin imzaladığımız mutabakat muhtırası her iki ülkenin milli menfaatini ve istikbalini güvence altına almıştır. Ötesi bizim açımızdan lafügüzahtır. Başta yatırımlar olmak üzere ikili ticaret ve ekonomik ilişkilerimizi güçlendirecek somut adımlar üzerinde kurduk. Yaraların sarılmasına, yeniden imara ve Libyalı kardeşlerimizin refahına odaklanmalıyız.

Türkiye sağlam yapısı ve güçlü özel sektörüyle Libya'nın imarına her türlü desteği verecektir. Yarın Başbakan Dibeybe'nin iş adamlarımızla yapacağı toplantıda bu konular etraflıca değerlendirilecektir. Koronavirüs belasının yaygın bir şekilde devam ettiği süreç içerisinde şu an itibariyle yarın 150 bin doz aşıyı da kendilerine teslim edeceğiz. Bingazi'deki Başkonsolosluğumuzu şartlar olgunlaştığında yeniden faal hale getirmeyi planlıyoruz. Türkiye'nin Koronavirüs'le mücadeledeki tecrübelerini Libya'ya süratle aktaracağız. Bu amaçla Trablusgarp'ta bir salgın hastanesini işleteceğiz."

DİBEYBE: DENİZ YETKİ ALANLARIYLA İLGİLİ ANLAŞMA İKİ ÜLKENİN ÇIKARINA

Erdoğan’ın ardından söz alan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe, deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmanın iki ülkenin çıkarına olacağını söyledi. Dibeybe, ikili ticaret ilişkilerini dengeli bir şekilde artırmak istediklerini, Türkiye’nin hem müteahhitlik tecrübesi hem de daha önce Libya’da çalışmış olması nedeniyle bu alanda büyük pay alacağına inandıklarını belirtti.

İki ülkenin enerji ve koronavirüsle mücadele alanlarında da işbirliğine gireceğini söyleyen Dibeybe, THY’nin Libya seferlerine başlamasının da görüşülen bir diğer konu olduğunu kaydetti. Dibeybe “Özetle bizler gerçek anlamda bütün ülkelerle stratejik işbirliğini arzulamaktayız, özellikle de Türkiye ile” diye konuştu.

Dibeybe'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Bugünkü toplantımız iki kardeş arasında son derece önemliydi. Bizler tüm komşu ve dost ülkelerle gerçek anlamda stratejik ilişkiyi tesis etme arzusu içindeyiz. Özellikle Türkiye ile bunu yapma arzusu içindeyiz.

Biraz önceki toplantıda, Libya'nın güvenliği, istikrarı, egemenliği toprak bütünlüğü konularına vurgu yaptık. Libya'ya saygı ülkelerle yaptığımız işbirliğine dayanmaktadır. Bizler her türlü terör eylemlerine karşı mücadelemizi sürdürecek, yasa dışı göç yönünde çabalarımızı arttıracağız."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50