banner16

Bakan Koca: Türkiye'deki bağışıklık oranı yüzde 0.81

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki bağışıklık oranının yüzde 0.81 olduğunu belirterek, “Bu bize toplumda yaygın bir taşıyıcılığın olmadığı ve yaygın bir koruyuculuğun da olmadığı görülüyor” dedi. 

25 Haziran 2020
Bakan Koca: Türkiye'deki bağışıklık oranı yüzde 0.81

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki bağışıklık oranının yüzde 0.81 olduğunu belirterek, “Bu bize toplumda yaygın bir taşıyıcılığın olmadığı ve yaygın bir koruyuculuğun da olmadığı görülüyor” dedi. Aşı çalışması hakkında da bilgi veren Koca, “4-6 ay önce dünyada aşı gelişimini görmek zor” diye dikkat çekti ve aşı gelişmedikçe bağışıklığın gelişmesinin zor olduğunu vurguladı.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplandı. Toplantı sonrasında Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Fahrettin Koca, yaptığı açıklamanın ardından basının sorularını yanıtladı.

Bakan Koca Türkiye’deki bağışıklık oranının yüzde 0.81 olduğunu kaydederek, “Toplum bağışıklığının oluşması için yüzde 60-65'ler hedefleniyor. Bu bize toplumda yaygın bir taşıyıcılığın olmadığı ve yaygın bir koruyuculuğunda olmadığı görülüyor. O nedenle herkesin bu anlamda tedbirlere son derece önem vermesi gerektiği ortada. Yani aşı gelişmedikçe, aşı yapılmadıkça bu tarz pandemi sonrası bağışıklığıyla toplum bağışıklığının olamayacağını görüyoruz” diye konuştu.

Bakan Koca önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı düşünmediklerini ancak il hıfzıssıhha kurullarının il, ilçe ve köy bazında bu yasağı uygulayabileceğini söyledi. Aşı çalışması hakkında da bilgi veren Bakan Koca, “4-6 aydan önce dünyada aşı gelişimini görmek zor” dedi.  

Bakan Koca’nın soruları verdiği yanıtları şöyle:

TURİSTLERE TEST YAPILACAK

Bakan arkadaşlarımla yaptığımız görüşmede yurt dışından gelen hem turistlerin, hem de vatandaşlarımızın hangi tedbirlerle gelişini sağlamak üzerine bir görüşmeydi. Önümüzdeki günler özellikle 7 merkezde Antalya, Dalaman, İzmir, İstanbul'da iki, Bodrum ve Trabzon'da olmak üzere test merkezlerini oluşturacağız. Sınır kapılarında da test merkezleri oluşturmuş oluyoruz. Burada özellikle süreçte semptomu olan kişilerin hem testlerini yapmak, hem de tedavilerini devam ettirmek üzere de hazırlık yaptık. Ayrıca Türkiye'de 135 merkezde de testler ayrıca yapılmakta.

TÜRKİYE’DEKİ BAĞIŞIKLIK

Özellikle dünyada benzer şekilde büyük ölçekli yapılan başka bir çalışmanın olmadığını, 153 bin kişiye hem PCR hem de antikor testi yaptığımızı, hem bulaşıcılık, hem de taşıyıcılık oranımızı tespit etme açısından önemli olduğunu söylemiştim. Toplam 153 bin kişi taranıyor. Şu an taranan 118 bin oldu. 118 bin içinde PCR taramasıyla pozitif bulduğumuz oran binde 2.8. Antikor testi de yapıyoruz, antikor testi ise şu dönemde oranı binde 8.1. Yani toplumun bağışıklığı yüzde 1'in altında. Bazı illerimizde bunun biraz daha yüksek olduğunu biliyoruz, Adıyaman, İstanbul gibi yüzde 3'ün üzerinde, Antep'te yüzde 2.8 gibi. Birçok kimsenin özellikle toplum bağışıklığı anlamında yüksek oranlar beklediği ve bağışıklığın giderek arttırılmasının anlamlı olduğunu düşündüğü noktada, biz bu çalışmayla toplum bağışıklığının öyle kolay gelişmediğini görüyoruz. Bu pandemiyle oluşan bağışıklık oranı yüzde 0.81. Toplum bağışıklığının oluşması için yüzde 60-65'ler hedefleniyor. Bu bize toplumda yaygın bir taşıyıcılığın olmadığı ve yaygın bir koruyuculuğunda olmadığı görülüyor. O nedenle herkesin bu anlamda tedbirlere son derece önem vermesi gerektiği ortada. Yani aşı gelişmedikçe, aşı yapılmadıkça bu tarz pandemi sonrası bağışıklığıyla toplum bağışıklığının olamayacağını görüyoruz.

AŞI ÇALIŞMASI

Hayvan çalışmaları tamamlandıktan sonra klinik dönemine girilmiş olacak. Şu an hayvan çalışmalarında devam eden çalışmalarla ilgili sonuçlar iyi. İnsan çalışmalarına Eylül, Ekim’den önce gelmek zor. Rusya ve Çin ile de aşı çalışmalarını birlikte yapma noktasında genel bir yaklaşım içindeyiz. Dünyada ise aşıda Çin daha önde. İngiltere’de de ikinci faza geçildiğini biliyoruz. Önümüzdeki 1-2 ay içinde sonuç alınmaz. 4-6 ay önce dünyada aşı gelişimini görmek zor.

VİRÜS MUTASYONA UĞRAMADI

Virüsün mutasyona uğradığını söylemek zor. Dünyada 6 bölgeye göre farklılık var. Mutasyon olamaz mı, her zaman olabilir… Kan gruplarıyla ilgili yurt dışında iki çalışma oldu. A grubunun biraz daha riskli, 0 grubunun riskli olduğu bir çalışma var. Biz de ülke olarak bu konudaki verilerimizi yayın safhasına getirmek üzere topladık. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde yayınlanmış olur.

VAKALARIN BİNİN ALTINA DÜŞMEMESİ VE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Vaka sayıları binin üzerinde, vefat sayıları eskiye göre düşük. Hastane ve yoğun bakım yükü az. Önümüzdeki dönemde yeni bir kısıtlamayı gündemimize almadık. Bu hayatın tedbirlerle devamını önemsiyoruz. Bu dönemde virüs ile karşılaşmamanın yolu maske, mesafe ve el temizliği. Belki iller, ilçeler ve köyler bazında benzer kısıtlamalar il hıfzıssıhha kurulları alabilir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.