banner16

Akar: Yunan komşularımızın Ankara’ya gelmelerini bekliyoruz

Savunma Bakanı Hulusi Akar, görüşmelerin devamı için Yunanistan yetkililerini Ankara’ya beklediklerini kaydederek, “Türkiye ve Yunanistan arasındaki problemlere siyasi, barışçıl çözümler bulmayı umut ediyoruz” dedi. 

03 Şubat 2021
Akar: Yunan komşularımızın Ankara’ya gelmelerini bekliyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer ile gerçekleştirdiği ve iki saati aşan görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akar, görüşmelerin son derece ‘yapıcı geçtiğini’ ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde bu görüşmeye bağlı olarak özellikle savunma ve güvenlik konularında bazı somut adımların atılacağını değerlendiriyorum” dedi.

‘Samimi ve yapıcı’ olarak nitelendirdiği görüşmede birçok konuda görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulduklarını ifade eden Akar, “Görüşmenin sonunda da birçok konuda benzer görüşlere sahip olduğumuzu büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Önümüzdeki günlerde bu görüşmeye bağlı olarak özellikle savunma ve güvenlik konularında bazı somut adımların atılacağını değerlendiriyorum” diye konuştu.

Almanya’nın NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi dahil Avrupa güvenliği ve siyasi yapılarında, ekonomik kuruşlarda Türkiye’nin ‘en önemli müttefik ve ortakları arasında yer aldığını’ savunan Akar, “Yürüttüğümüz çalışmaların önümüzdeki döneme çok daha olumlu şekilde yansımasını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Şansölye Merkel ile yaptığı görüşmelerde çizdikleri çerçeve içinde önümüzdeki dönemde daha yapıcı, olumlu, üretken birtakım çalışmalar yapmamız mümkün olacaktır diye değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE SAMİMİ BİR NATO MÜTTEFİKİ’

Görüşmenin ardından yapılan kısa açıklamada iki Bakan’ın da NATO vurgusu yaptığı hatırlatılarak değerlendirmesi sorulması üzerine Akar, şunları söyledi:

“Türkiye’nin ne kadar samimi, güvenilir bir NATO müttefiki olduğu herkesin malumudur. Bu çerçevede bugüne kadar NATO üyesi olarak bütün sorumluluklarımızı yerine getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Bu konuda son derece hassas olduğumuzu, çalışmaları en iyi şekilde yapmak için gayret içinde olduğumuzu kendilerine ifade ettik. Gerek birlik tahsisi, gerek operasyon ve tatbikatlar ayrıca finansal destek konusunda da Türkiye’nin önde gelen NATO müttefiklerinden, ortaklarından biri olduğu herkesin malumu.”

‘BUGÜNE KADAR 8 TOPLANTI YAPILDI’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Türkiye ve Yunanistan askeri heyetleri arasında Doğu Akdeniz ve Ege’deki problemlerin çözümüne katkıda bulunmak üzere NATO Karargahı’ndaki ayrıştırma toplantılarının başlatıldığını belirten Akar, “Bugüne kadar 8 toplantı yapıldı. Bu toplantıların devam etmesini bekliyoruz. Komşumuz Yunanistan’ın da bu konuya biraz daha fazla ilgi göstermesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu toplantıların daha verimli olması söz konusu” dedi.

‘BU KONUDA SON DERECE İSTEKLİYİZ’

Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerinin İstanbul’da yapıldığını hatırlatan Akar, “Yunan komşularımızın Ankara’ya gelmelerini bekliyoruz” diyerek şunları kaydetti:

“İlaveten bizim daha önce başlattığımız güven artırıcı önlemler çerçevesinde yapılan çalışmalar var. Bunların ikisi Atina’da gerçekleştirildi, biri de Ankara’da yapıldı. Bunun dördüncüsü için de ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu muhataplarımıza ilettik. Toplantıların devamı bakımından Yunan komşularımızın Ankara’ya gelmelerini bekliyoruz. Bu toplantılarla diyaloğu sürdürmek suretiyle Türkiye ve Yunanistan arasındaki problemlere siyasi, barışçıl çözümler bulmayı umut ediyoruz. Bu konuda biz son derece istekliyiz. Bu sorunların çözülmesi için gerekli katkıları sağlamaya hazır olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.