banner16

Mersin'de Cemevi arazisi ibadethane olarak düzenlendi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, son belediye meclis toplantısında Yenice Sıdkı Baba Cemevi arazisi imar planında ibadethane olarak düzenlendi. 

15 Ocak 2021
Mersin'de Cemevi arazisi ibadethane olarak düzenlendi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, son belediye meclis toplantısında Yenice Sıdkı Baba Cemevi arazisi imar planında ibadethane olarak düzenlendi. Cemevi Başkanı Ali Kuru, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederken, Türkiye’nin diğer illerine ilişkin “Şu anda Cemevimizin elektrik giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Fakat bu yeterli mi, tabi ki değil. Cemevlerinde ibadet görevlerini yürüten görevlilerinde kamu hizmetlisi olarak sayılmasını istiyoruz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin son meclis toplantısında Yenice Sıdkı Baba Cemevi’nin imar durumu gündeme geldi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, cemevlerine yaptıkları maddi yardımı açıkladı. Ayrıca toplantıda Mersin Yenice Sıdkı Baba Cemevi’nin arazisi imar planında ibadethane olarak düzenlendi. Oyçokluğuyla alınan bu karar cemevi yöneticileri tarafından olumlu karşılandı.

Sıdkı Baba Cemevi ve Cem Vakfı Yenice Şube Başkanı Ali Kuru, 1993 yılında yapımına başlanan cemevinin, 2010 yılında tam olarak bitirilmemesine rağmen açıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bugün de eksikleri olmasına rağmen cemevimiz hizmet vermeye devam ediyor. Fakat sıkıntımız; Türkiye genelinde olduğu gibi, cemevlerimiz iktidarlar tarafından ibadethane olarak tanınmıyordu. Bununla ilgili olarak Cem Vakfı başta olmak üzere, biz de Yenice şubesi olarak bir mücadeleye giriştik. Elektrik giderlerinin, diğer dini inanç merkezlerinde olduğu gibi karşılanması için mahkemeye başvurduk ve bu konuyu kazandık. Şu anda cemevimizin elektrik giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Fakat bu yeterli mi, tabi ki değil. Cemevlerinde ibadet görevlerini yürüten görevlilerinde kamu hizmetlisi olarak sayılmasını istiyoruz.”

“YOĞUN, VERİMLİ VE ONURLU BİR ÇALIŞMA SONUNDA HAYATA GEÇTİ”

“Cemevleri, tüm Alevilerin ibadethaneleridir. Buraların imar planlarının ibadethane olarak sayılması gerekmektedir. Diğer dinsel ibadethaneler olan camilerde, havralarda, kiliselerde sağlanan yasal hakların, tüm cemevlerine sağlanması gerekir. Bu tip konularda kazanımlar elde edebilmek için mücadelemiz sürüyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu konuda çok önemli bir adım attı. Daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin cemevlerinin bulunduğu arsaları ibadethane yeri olarak göstermesinin ardından, Mersin Büyükşehir Belediyesi de Sıdkı Baba Cemevi’nin başvurusu üzerine konuyu gündeme aldı. Yoğun, verimli ve onurlu bir çalışma sonunda bunu hayata geçirdi. Bugün Yenice Sıdkı Baba Cemevi’nin üzerinde bulunduğu arsa ibadethane olarak tescillendi. Bu bizleri; tüm Alevi camiasını mutlu etti. Sosyal medya paylaşımlarında bunları görüyoruz ve biliyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyoruz. Çok önemli görevi yerine getirdi. Başta Başkanımıza, Meclis üyelerine ve emeği geçen tüm bürokrat arkadaşlarıma teşekkür ediyoruz.”

“ALINAN KARAR, ÇOK GÜZEL BİR KARAR”

Sıdkı Baba Cemevi görevlilerinden Dursun Taş ise cemevi açıldığı günden bu yana Alevi yurttaşlara hizmet verdiğini kaydederek, “12 yıldır buradayım. Burada hiçbir resim dahi yoktu. Alınan bu karar, çok güzel bir karar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Önce Sayın Belediye Başkanımıza, sayın meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Çok sevinçliyim, Alevilik için çok önemli bir karar. Ama ‘Biz Alevilere bunlar yeterli mi?” derseniz, yetersiz. Kendi inancımıza göre, kendi örf ve adetlerimize göre ibadetimizi yapabileceğimiz tek yerimiz Cemevlerimiz. Bizler de vergi veriyoruz. Kendi haklarımızın verilmesini istiyoruz. Biz burada 7’den 70’e hep bir aradayız. Hepimiz bir canız. Biz o kültürle yetişiyoruz. Biz Allah korkusuyla değil, Allah sevgisiyle yaşıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50