banner16

Diz çökerek kafası kesilmiş 3.000 yıllık iskelet bulundu

Orta Çin’in Henan bölgesinde diz çökmüş vaziyette başı kesilerek öldürülmüş 3.000 yıllık bir iskelet gün ışığına çıkarıldı. 

22 Haziran 2020
Diz çökerek kafası kesilmiş 3.000 yıllık iskelet bulundu

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua’nın verdiği bilgiye göre, keşif, Çin’in Henan eyaletinde bulunan Jiyuan şehrindeki Chaizhuang adlı alanda bulundu. Henan Eyalet Kültürel Eserler ve Arkeoloji Enstitüsü’nden ve Jiyuan Belediye Kültürel Eserler Ekibi’nden arkeologlar, bu alanı 2019’dan beri kazıyor. Bugüne kadar, Chaizhuang’da 6.000 metrekareyi taradılar.

Arkeolojik alan, MÖ 1600 – MÖ 1046 yılları arasında hüküm süren Shang Hanedanı’na kadar uzanıyor. Yapılan kazılar; evler, su kuyuları, ocaklar, yollar ve şaşırtıcı sayıda mezarın kanıtlarını sağlıyor. Xinhua’ya göre arkeologlar ayrıca toprak kaplar, kemikler, mücevherler ve hatta deniz ürünleri ve havai fişeklerin kanıtı niteliğinde birçok kalıntıyı ortaya çıkardı.

Ekip, ayrıca, başı kesilmiş bir kurbanın hala içinde bulunduğu bir kurban çukurunu açığa çıkardı. İskelet; ölmeden önce aldığı diz çökme pozisyonunda, vücudu kuzeye bakar halde ve kolları önünde birleştirilmiş şekilde bulundu. Fotoğrafına dikkatlice bakıldığında, ellerinin birbirine kenetli olduğu bile görülebilir.

Bu ürkütücü kalıntılar, o zaman diliminde yer alan sosyal ve dini geleneklere dair kritik kanıtlar sağlıyor.

İskelet, bilhassa, kurban edilmiş bireylerin dik pozisyonda gömüldüğüyle ilgili şüpheler olan Shang Hanedanı uygulamasını destekliyor. Yin Harabeleri adlı farklı bir alanda bulunan kanıt, daha spesifik olarak, kemikler üzerine oyma yöntemi ile yapılmış yazıtların uygulamayı betimlediği izlenimini veriyordu.

Çin’de “Jiaguwen” adıyla bilinen bu yazıtlar ya da oymalar, antik Çin’deki tamamen gelişmiş en erken karakterleri temsil ediyor. Xinhua’nın verdiği bilgilere göre; oymalar, genellikle insan ve hayvan kemiklerine ve hatta kaplumbağa kabuklarına oyuluyordu.

Daha da önemlisi, Chaizhuang alanında, üzerinde insanların ve hayvanların çukurlarda kurban edilmesiyle ilişkilendirilen “Kan” oymasını taşıyan bir parça fal yazıtı bulundu, diye rapor ediyor Xinhua.

Chaizhuang alanı kazı projesi lideri Liang Fawei, “Bu iyi korunmuş insan kemiği, ‘Kan’ karakterinin fal yazıtı şeklinde biçimlendirilmiş.” diye açıklıyor.

Shang Hanedanı dönemi sırasında, yazılardan “She”, “Shi”, “Tan” ve “Kan”, farklı ritüellerde gerçekleştirilen kurban faaliyetlerinin adıydı; “Kan” ile definin dik pozisyonda yapıldığı resmediliyordu, diyor Liang. “Kan” oyması, insan kurbanlarının esasen uzanmış şekilde bulunduğuna dair yaygın arkeolojik kanıtlar göz önüne alındığında, işin içine biraz tuhaflık katıyor. Diz çökmüş iskelete dair son keşif, ithaf edilen oyma göz önüne alındığında yaygın olduğu düşünülebilecek kurban uygulamasının ileri seviye bir kanıtı. Her zamanki gibi, benzer definlerle ilgili daha fazla kanıt ve daha fazla fal yazıtı, tartışmanın güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.