banner16

Kalın: Türkiye, Yunanistan'la ön koşulsuz olarak istikşafi görüşmelere hazır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Yunanistan ile ön koşulsuz olarak istikşafi görüşmelere hazır olduğunu söyledi. 

11 Aralık 2020
Kalın: Türkiye, Yunanistan'la ön koşulsuz olarak istikşafi görüşmelere hazır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 10-11 Aralık AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonuçlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Kalın, "10-11 Aralık'ta AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde yapılan değerlendirmelerde Türkiye-AB arasında pozitif gündemin hala masada olduğunun vurgulanması önemlidir. Bu süreçten sonra AB liderleri, Türkiye-AB ilişkilerinin stratejik önemini kavrayarak, ilişkileri tıkamaya yönelik hiçbir girişime geçit vermemelidir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 'AB üyeliğini stratejik bir öncelik olarak görmeye' devam edecektir. Bu süreçten sonra iki tarafın da pozitif gündeme odaklanması tüm tarafların çıkarına olacaktır" ifadesini kullandı.

"GKRY’nin dayatması ile AB, Kıbrıs Türk halkına karşı sergilediği haksız tutumdan vazgeçmelidir" diyen Kalın, şöyle devam etti:

"Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm üretebilmek adına Ada’daki realiteler göz ardı edilmemelidir. Türkiye, Kıbrıs’ın meşru haklarının korunması için her türlü mücadeleye devam edecek ve sorunların çözümü için yapıcı olmayı sürdürecektir. Türkiye, Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının adil paylaşımı için her tür yapıcı girişime olumlu bakmaktadır. Nitekim Doğu Akdeniz bölgesel konferansı teklifimizin karşılık bulması bu amaca hizmet edecektir. Birçok defa ifade ettiğimiz üzere Türkiye, Yunanistan ile önkoşulsuz olarak istikşafi görüşmelere hazırdır. Gerçek ortaklığı geliştirmek, karşılıklı saygı ve güvene dayalı bir diyalog çerçevesinde sorunları çözmek ve ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak konusunda Türkiye ile AB ülkeleri ortak gündem ile hareket etmelidir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, göç anlaşması ve vize serbestiyeti konusunda AB, Türkiye’nin beklentilerine somut adımlar atarak karşılık vermelidir. Türkiye-AB ilişkileri siyasi diyalog ve bölgesel sorunların çözümü gibi konularda işbirliği gündemine yoğunlaşmalıdır. Bölgemizde yaşanan krizler ve meydan okumalar ancak dayanışma ve işbirliği ile çözülebilir."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.