banner16

CHP'li İlgezdi'den rapor: Kadına şiddet uygulayan 10 saldırgandan 7'si serbest kaldı

CHP'li İlgezdi'nin raporuna göre, geçen 8 senede ‘kadına karşı fiziki, sosyal ve ekonomik şiddet uyguladığı’ gerekçesiyle 25 bin 481 kişi hakkında ‘şüpheli’ sıfatıyla işlem yapan savcılar, bu kişilerden 18 bin 551’i hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı verdi. 

25 Kasım 2020
CHP'li İlgezdi'den rapor: Kadına şiddet uygulayan 10 saldırgandan 7'si serbest kaldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi'nin raporuna göre, geçen 8 senede ‘kadına karşı fiziki, sosyal ve ekonomik şiddet uyguladığı’ gerekçesiyle 25 bin 481 kişi hakkında ‘şüpheli’ sıfatıyla işlem yapan savcılar, bu kişilerden 18 bin 551’i hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı verdi. Bu tutum sonucunda hakkında işlem yapılan faillerin yüzde 73’ü yani her 10 şüpheliden 7’si direkt serbest kaldı. 2012’de faillerin yüzde 47’si için verilen ‘takipsizlik’ kararı, 2019’da yüzde 82’ye ulaşırken; koruma talebiyle mahkemeye başvuran kadın sayısı yüzde 90 oranında arttı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla hazırladığı raporda; kadına yönelik şiddeti kısıtlamaya yönelik hiçbir adım atılmadığını, söylemlerin sadece kağıt üzerinde kaldığını belirtti. İlgezdi; özellikle şiddet gören kadınların ilk başvuru makamı olan savcılıkların, şüpheliler hakkında çoğunlukla “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verdiğini ve her takipsizlik kararının artan şiddet vakası olarak istatistiklere yansıdığını kaydetti. Rapordaki tespitlerden dikkat çekenler şöyle:

SAVCILIK AYAĞI İŞLEMİYOR

Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan veriler, kadına yönelik şiddetle mücadele etmesi gereken yargı mekanizmasının savcılık ayağının sağlıklı işlemediğini gösteriyor. Geçen 8 senede ‘kadına karşı fiziki, sosyal ve ekonomik şiddet uyguladığı’ gerekçesiyle 25 bin 481 kişi hakkında ‘şüpheli’ sıfatıyla işlem yapan savcılar, bu kişilerden 18 bin 551’i hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ gerekçesiyle işlem yapmadı. 8 senede kadına yönelik şiddet uyguladığı gerekçesiyle savcılar tarafından hakkında kamu davası açılan şüpheli sayısı 4 bin 910 olarak kayıtlara geçti. Buna göre 2 bin 920 günde, savcılık makamınca her gün sadece 1,6 kişi hakkında kamu davası açıldı.

HER 10 SALDIRGANDAN 7’Sİ SERBEST

Şiddet uygulayanları cesaretlendiren bu tutum sonucunda, 2012-2019 yılları arasında savcılık makamınca hakkında işlem yapılan faillerin yüzde 73’ü yani her 10 şüpheliden 7’si serbest bırakıldı. Hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ gerekçesiyle işlem yapılmayan şüpheli sayısı her geçen yıl düzenli olarak arttı. 2012 yılında faillerin yüzde 47’si hakkında ‘takipsizlik’ kararı verilerken, 2019 yılında ‘takipsizlik’ kararı oranı yüzde 82’ye ulaştı.

ŞİDDET ‘FAİLİ MEÇHUL’ BIRAKTI

 Sürekli artan ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararları, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin failinin bilindiği halde ‘meçhul’ bırakıldığını ortaya koydu. 2012-2019 yılları arasında şiddet gördüğü gerekçesiyle hakkında koruma kararı verilmesi talebiyle Aile ve Hukuk Mahkemelerine başvuran kadın sayısı yüzde 90 oranında artarken; savcılar tarafından şiddet failleri hakkında verilen ‘kovuşturmaya yer yoktur’ kararı da yüzde 64 arttı.

HAFTADA 3 BİN 867 KADIN ŞİDDETE MARUZ BIRAKILDI

2012-2019 yılları arasında toplam 1 milyon 608 bin 657 kadın şiddet gördüğü gerekçesiyle mahkemelerden koruma talep etti. Bu veriler, geçen 8 senede haftada en az 3 bin 867 kadının erkek şiddetine maruz bırakıldığı gösterdi. Şiddete maruz bırakılan kadın sayısı, ayrı ayrı 68 il nüfusunu geçmiş durumda.

BAKANLIK ÖNERİSİ İLE SAVCILIK PRATİKLERİ ÇELİŞİYOR

İlgezdi, “Sosyal hayatı kısıtlayan siyasi irade, kadına yönelik şiddeti kısıtlamaya yönelik hiçbir adım atmıyor. Hayati önem taşıyan tüm verilere uygulanan karartma, kadına yönelik şiddet verileri için de uygulanıyor” dedi. Adalet Bakanlığı tarafından geçtiğimiz eylül ayında savcılıklara şiddetle daha etkin mücadele edilmesine yönelik yeni uygulamaları bildiren bir yazı gönderildiğini anımsatan İlgezdi, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirlere dikkati çeken Adalet Bakanlığı’nın öneri ve uygulamalarıyla, savcılık makamının pratikteki kararları çelişiyor” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50