banner16

Türkiye’de açlık ve yokluk kapıda

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamasına sert tepki gösterdi. 

11 Haziran 2020
Türkiye’de açlık ve yokluk kapıda

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, "Türkiye’de açlık ve yokluk kapıda diyorum. Önlem alın diyorum. 3 ay ithal edemezsek, limana gemi gelmez ise açız derken boşa konuşmadım" dedi.

Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaları değerlendiren Türkkan, "Milletimize ithal soğan – patates yediren Tarım Bakanlığı cevabında patates kıvamında zafer hikayesi yazmış" dedi. Bakanlığın politikalarını Sevr ile karşılaştıran İyi Barti Grup Başkanvekili sözlerine şöyle devam etti:

"

Bakanlık, tohumda dışa bağımlı olmadığımızı söylemiş.

Peki Bakanlığın web sitesindeki tohum ithalatı rakamlarını en has müşterisi olduğumuz için Putin mi yazdı?

Madem tohumda dışa bağımlı değiliz.

Bu yılın yani 2020’nin ilk dört ayındaki rakamlara bakalım.

Tohumda 84 milyon dolar ihracatımız var. Ama nedense 114 milyon dolar da ithalatımız var. Ülke meteliğe kurşun atarken, tohum yüzünden 30 milyon dolar bütçe açığımız var. Hani kendi kendimize yetiyorduk.

Sertifikalı 879 tohumculuk firması olduğundan bahsetmiş Tarım Bakanlığı.

Bu firmaların hangileri yabancı ortaklı, hangilerinin tabelası yerli ama aslı yabancı firmalar. Bakanlık bu bilgileri, bu firmaların üretim kapasiteleri ve cirolarını da bir zahmet paylaşıversin. Yerli ve milli olanları görelim."

BUĞDAY İTHALATI CARİ AÇIK YÜKÜ

Lütfü Türkkan buğday ithalatı nedeniyle dışarı giden dövizin cari açık üzerinde atkis olduğunu belirterek şunları söyledi:

"

Buğdayda dışarı bağımlı olmadığı söylenen Türkiye geçen sene 1 milyar dolarlık buğday ve buğday ürünleri ihracatı gerçekleştirdi.

Fakat 2,1 milyar dolar da buğday ve buğday ürünleri ithalatı yaptık. İthal buğday yüzünden cari açığımız 1 milyar dolar arttı.

Üstelik bu ithalat rakamına makarna üretimi için ithal edilen durum buğdayı dahil değil.

600 milyon dolarlık makarna ihracatı yapabilmek için 400 milyon dolarlık buğday daha ithal etmemiz gerekli. Kısaca Ak Parti’nin tarım politikaları yüzünden ithal edemeden vatandaşını doyuramayan bir Türkiye ortaya çıktı."

HAYVANCILIK DA CARİ AÇIK YÜKÜ OLUŞTURUYOR

İyi Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, hayvancılık alanında da cari açık yükü oluştuğunu belirterek şunları söyledi:

"

2019 yılında 250 milyon dolarlık hayvan yemi ihraç ettik. Ama kulaklarınızı iyi açın. 3,5 milyar dolarlık hayvan yemi ithal ettik. Bütçe açığımız tam 3,2 milyar dolar daha arttı.

Soya fasulyesi, mısır danesi, soya küspesi bile devletin kasasında 2 milyar dolar ek bütçe açığına sebep oluyor.

2020’nin daha yarısındayız. Bu sene delik, yılın ilk dört ayı için tam 1 milyar doları geçti.

4 ayda 186 milyon dolar ihracat yapmışız. 1,2 milyar dolar ise ithalat."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.