banner16

Kılıçdaroğlu'ndan esnaf için 17 maddelik talep

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, esnafın pandemi nedeniyle içine düştüğü kriz ortamından çıkabilmesi için acilen yapılması gerekenleri 17 maddelik talep ile Türkiye gündemine sundu. 

06 Ekim 2020
Kılıçdaroğlu'ndan esnaf için 17 maddelik talep

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, esnafın pandemi nedeniyle içine düştüğü kriz ortamından çıkabilmesi için acilen yapılması gerekenleri 17 maddelik talep ile Türkiye gündemine sundu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında COVİD-19 salgınından en çok etkilenen gruplardan biri olan esnafların sıkıntılarını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, “Salgın döneminde, ‘dükkanı kapatacaksınız’ dediler. 700 bine yakın dükkan kapatıldı. Bunun üzerine bir basın toplantısı yaptım. Dükkanların kapatılması doğruydu, dükkanı kapatıyorsan sosyal devlet olarak bir şey yapman lazım. Olanakları ona sağlamak zorundasın. ‘Sicil affı çıkar’ dedik, çıkarılmadı. ‘Üç ay kiraları sosyal devlet ödesin. Stopaj vergisini kaldır, faizleri ertele, faturaların ödenmesini destekle’ dedik. Hiçbiri olmadı. Bunları yapmadılar ama her türlü zammı da yaptılar. İnsafsızca yapıldı. Esnafın sorgulaması lazım. Kim kendisine sahip çıkıyor, kim kendisine sahip çıkıyormuş gibi yapıyor” diye konuştu. 

Esnafın yanı sıra dükkanı olmayan pazarcı, kağıt toplayıcı, çiçekçi, simitçi, evlere temizliğe gidenler için neler yapıldığını soran Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yanlış politikalar, bunları buraya getirdi. Gaziantep’te marangoz Şahin, 12 Haziran’da dükkanda kendisini asarak intihar etti. Erdoğan, bunları biliyor mu? Yayın yasağı getiriyorlar. Aydın. Esnaf. 21 Mart’ta intihar ediyor. Eşine attığı intihar mesajında maddi sıkıntılardan intihar ettiğini söylüyor. Bunlar esnaf. Saray sizin sesinizi duyuyor mu? Sosyete damat sizin sesinizi duyuyor mu? Kahveciler ile ilgili kıyamet koptu. Bütün esnafın alın teriyle gelir elde edenlerin sözcüsüyüm, temsilcisiyim ve olmaya da devam edeceğim.”

Kılıçdaroğlu, “Sorunu yaşayanı dinlemezsen, nasıl çözeceksin? CHP’li tüm milletvekillerini görevlendirdim, illere dağılın, herkesle görüşün, raporu yazın. Saray zahmet edip saraya üç esnafı çağırıp dinlemedi. Bakın çağırmak diyorum. Biz halkın partisiysek, herkesin ayağına gidip, sorunlarının dinleyeceğiz” dedi.

İŞTE ESNAFIN BEKLEDİĞİ 17 TALEP

Kılıçdaroğlu’nun esnaflar için 17 maddeden oluşan talepleri şöyle:

TALEP 1-Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır.

TALEP 2-Sicil affı çıkarılmalıdır.

TALEP 3-Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir.

 

TALEP 4-Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır.

TALEP 5-AVM’ler haftanın bir günü kapanmalıdır.

TALEP 6-Esnafın sosyal güvenlik primleri, işyerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır.

TALEP 7-Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız ceza yazılmamalıdır.

TALEP 8-Devlet esnafa olan borçlarını ödemelidir.

TALEP 9-Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir.

TALEP 10-Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmelidir.

TALEP 11-Kamu kurumları, işyerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olan esnafımızdan kira almamalıdır.

TALEP 12-Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir.

TALEP 13-Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır.

TALEP 14-Okul kantinlerinden bir yıl süreyle kira alınmamalıdır.

TALEP 15-Servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilmelidir.

TALEP 16-Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır.

TALEP 17-Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalıdır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50