banner16

Nobel Tıp Ödülü'nü Hepatit C üzerine çalışan 3 bilim insanı kazandı

Nobel tıp ödülleri sahibini buldu. Ödül, Hepatit C virüsü üzerindeki çalışmaları sebebiyle üç kişiye verildi. 

05 Ekim 2020
Nobel Tıp Ödülü'nü Hepatit C üzerine çalışan 3 bilim insanı kazandı

Nobel Vakfı, Hepatit C virüsü üzerinde 1980 ve 1990'lı yıllarda yaptıkları çalışmalar sebebiyle ABD'den Harvey Alter ve Charles Rice ile İngiltere'den Michael Houghton'ın Nobel Tıp Ödülüne layık görüldüğünü açıklandı.

Nobel Komitesi Başkanı Thomas Perlmann, Stockholm'de yaptığı açıklamada, ABD'li virologlar Alter ve Rice ile İngiliz bilim insanı Houghton'un "Hepatit C virüsünün keşfinden ötürü" 2020 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldüğünü duyurdu.

Bilim insanlarının keşfi sayesinde bugün virüs için çok hassas kan testlerinin mevcut olduğu ve bunların dünyanın birçok bölgesinde kan nakli sonrası hepatit vakalarını ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre kanla bulaşan hepatit c hastalığı siroz ve karaciğer kanserinin en büyük sebeplerinden biri. Dünyada 70 milyonun üzerinde hepatit vakası bulunuyor ve her yıl bu virüs nedeniyle 400 bin kişi hayatını kaybediyor. Bir aşısı olmayan hepatit c virüsüne yakalananlar antiviral tedavilere yüzde 95'in üzerinde bir oranda olumlu yanıt veriyorlar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.