Etiyopya’daki Gona ve Middle Awash adlı arkeolojik alanlarda, 4.8 ila 4.3 milyon yıl önceye tarihlenen, cercopithecidae (Eski Dünya maymunları) primat ailesine mensup Pliopapio alemui ve Kuseracolobus aramisi adlı iki yeni primat türü bulundu.
Fosil keşifler arasında; ilk kez Gona’nın güneyinde yer alan Middle Awash adlı çalışma alanında saptanan Ardipithecus ramidus isimli hominin türün de keşfedildiği yataklarda bulunan, üst çene, alt çene ve bazı kafatası kemikler yer alıyor. Maymunlar da dahil olmak üzere içerdiği hayvan türlerinin zenginliği göz önüne alındığında, Ardipithecus ramidus’un yaşadığı antik çevrenin, ormanlarla kaplanmış kapalı bir habitat olduğu düşünülüyor.
Maymunların biyolojik evrimine dair önemli bilgiler sağlamaya ek olarak bu fosil keşifleri, Ardipithecus ramidus’un yaşadığı antik çevreye dair de kritik bilgiler sağlıyor.
Dikkat çekici bir şekilde, bu fosil maymunların göreceli bolluğundaki farklılıklar; Middle Awash’taki kapalı ormanlık habitattan farklı olarak, Ardipithecus ramidus’un Gona’da açık ağaçlık habitatlarda yaşadığını gösteriyor.
“Bu sayede çalışmamız, 4.5 milyon yıl önce Gona ve Middle Awash’ta yaşayan, en erken homininlerden biri olan Ardipithecus ramidus’un içinde yaşadığı alanlardaki çevresel farklılıkları gözler önüne seriyor.” diyor Sileshi Semaw.
ARDİPİTHECUS RAMİDUS'UN YAŞADIĞI ALAN
Gona, Ardipithecus ramidus olarak bilinen insansı türün keşfedildiği, Afrikada’ki iki paleoantropolojik alandan biri. Ardipithecus ramidus, Doğu Afrika’da yaşayan en erken bipedal (iki ayağı üzerinde yürüyen) insansı tür.
Ardipithecus ramidus’tan daha önceye tarihlenen sadece iki insansı tür var: 6 milyon yıl önceye tarihlenen Ardipithecus kaddaba ile Orta Afrika’da bir ülke olan Çad’da bulunan ve 7 milyon yıl önceye tarihlenen Sahelanthropus tchadensis. Ayrıca, Gona’da keşfedilen Ardipithecus kaddaba’ya ait buluntular 6 milyon yıldan daha öncesine tarihleniyor.