banner16

PTT'de her gün yüzlerce koronavirüs vakası

Koronavirüs salgınına karşı savunmasız bırakılan PTT emekçilerinde pozitif vaka sayısı hızla artıyor. Sadece İstanbul’da 450’nin üzerinde emekçi Kovid-19 tedavisi görüyor. 

21 Eylul 2020
PTT'de her gün yüzlerce koronavirüs vakası

Koronavirüs salgınına karşı savunmasız bırakılan PTT emekçilerinde pozitif vaka sayısı hızla artıyor. Sadece İstanbul’da 450’nin üzerinde emekçi Kovid-19 tedavisi görüyor.

Kovid-19 salgınında vaka sayıları hızla artarken bu durum PTT emekçileri arasında da farklı değil. Salgında ev ev gezen; binlerce kişiden gelen postalarla uğraşan, veznelerde yüzlerce insanla temas etmek durumunda kalan PTT emekçileri virüse karşı savunmasız bırakılıyor.

Birgün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre; KESK Haber-Sen MYK Üyesi ve Genel Örgütlenme Sekreteri İbrahim Damatoğlu, her gün onlarca PTT emekçisinin koronavirüse yakalandığı için net rakamlara ulaşılamadıklarını söylerken son yapılan taramada sadece İstanbul’da 450’nin üzerinde pozitif vaka olduğunu belirtiyor.

Damatoğlu, “PTT Genel Müdürlüğü’nden bir tarama yapmalarını istedik. Geçen hafta Cuma günü sadece İstanbul’da 360 vaka olduğu tespit edildi ancak bu sayısı akşama kadar 450’yi buldu” dedi.

İSTANBUL'DA EN AZ 450 PTT EMEKÇİSİ KOVİD-19

İbrahim Damatoğlu artan vakalardan dolayı sürekli bir şubenin karantinaya alındığını belirterek şöyle konuştu: “Sayı o kadar değişken ki PTT Genel Müdürü bile net sayı veremez. Geçen hafta net sayıya erişmeye çalıştık. Tüm şubeleri tarattırdık. Sadece İstanbul’da bu sayı 360 civarındaydı akşama 450’yi buldu. Sayı çok değişken… İstanbul’da nüfus yoğunluğundan dolayı daha çok artış var. Cumartesi günü itibariyle Giresun’da bir PTT şubesi hem kapatıldı hem karantinaya alındı. Ankara’da yine bir şube kapatılıp karantinaya alındı. Burdur’da da yeni kapatılan bir şube var. Hem pozitif Covid vakası, var hem de çalışanlar karantinaya alındı.”

MÜDÜRLER ÖNLEM ALMIYOR

Damatoğlu, illerde faaliyet gösteren başmüdürlerden bazılarının kraldan daha çok kralcı olduğunu ve salgın yokmuş gibi davrandıklarını belirterek şu örnekleri veriyor:

“Mesela Samsun posta işleme merkezinde 7 PTT emekçisi arkadaşımız Covid-19 oldu. Ama bu kraldan çok kralcı başmüdürler bırakın diğer çalışanlara test yaptırmayı ya da diğer çalışanları karantinaya aldırmayı, hiçbir önlem almadan şubeyi çalıştırmaya devam ediyor.”

STANDART YOK, DÜZENSİZLİK HAKİM

PTT Genel Müdürlüğü’nün Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne net bir tavır koymadığını bu nedenle de salgına karşı alınan tutumun illerdeki müdüre göre değiştiğini aktaran Damatoğlu şöyle konuşuyor:

“İllerdeki müdürler Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ni kendilerine göre yorumlayıp, uygulamaları da buna göre yapıyorlar. Kronik hastaları çalıştıran başmüdürler var. İzmir Başmüdürlüğü, Elazığ Başmüdürlüğü. Zonguldak’ta kalp, şeker hastası ve yüzde 46 engelli arkadaşımızı çalıştırıyorlar. Diğer yerlerde de bir standart yok. Mesela Trabzon’daki de diyor ki haftada 3 gün geleceksin 2 gün dinlen. PTT Genel Müdürlüğü bir emir yayımlamadığı için illerdeki başmüdürlükler kendi inisiyatiflerini kullanıyorlar, bu da illerde haksızlığa neden oluyor.”

'POSTACILAR VİRÜSÜ YAYAN OLMAK İSTEMİYOR'

PTT’nin süreci başından beri idare edemediğine değinen Damatoğlu “Şu anda da vaka sayılarının hızla arttığı bir dönemde hala olağan çalışma şekline devam ediyor, salgını görmezden geliyor” diyor. Damatoğlu konuyla ilgili şöyle konuştu: “Koruma malzemelerinde eksiklik devam ediyor. Haziran ayı gibi düzeltmeye çalıştılar, yoğun şekilde iş yerlerine koruma malzemesi gönderdiler ama şu anda biz haziran ayını arar olduk. Maske olsun, dezenfektan olsun… Postacılar günde onlarca eve uğruyor. Vicdanen de rahat edemiyorlar. Kendi canları bir yana, bir de virüsü yayan olmak istemiyorlar.”

ESNEK ÇALIŞMA GETİRİLSİN PERSONEL SAYISI ARTIRILSIN

Haber-Sen MYK üyesi Damatoğlu son olarak PTT emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıralıyor: “Hem kendimizin, hem de halkın sağlığı için acil olarak özellikle vaka sayılarının arttığı dağıtımda çalışan emekçiler olmak üzere risk grubundaki PTT çalışanlarına test yapılmalı, biran önce koruyucu ekipmanlar iş yerlerine dağıtılmalı ve Cumhurbaşkanlığı genelgesi gereği sadece PTT genel müdürlüğünde değil, eksik personelle kurumun yükünü çeken tüm PTT işyerlerinde esnek ve dönüşümlü çalışmaya geçilmeli. Personel sayısı artırılmalı. Bizim için kar etme hırsı ve işlem adedi yüksekliğinden ziyade insan hayatı her şeyin üstündedir. Umarız hiç bir PTT emekçisine salgın döneminin arttığı bu zamanda olumsuz bir kayıp yaşanmaz.”

Öte yandan CHP Zonfuldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da PTT emekçilerinin sorunlarını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıdı.

***

İL İL BİLANÇO

PTT şubelerinde geçen hafta Covid-19 vaka ve karantina sayıları şu şekildeydi:

♦ İstanbul (sayı her geçen gün artıyor): Şu an için 450 üzerinde vaka.
♦ İzmir: 32 pozitif vaka, karantinada olan 87 kişi.
♦ Ankara: 150’nin üstünde vaka.
♦ Diyarbakır: Yaklaşık 35 vaka, karantinada olan 74 kişi.
♦ Şanlıurfa: 41 pozitif vaka, karantinada olan 10 kişi.
♦ Batman: 3 pozitif vaka, karantinada olan 8 kişi.
♦ Denizli: karantinada olan 3 kişi.
♦ Adıyaman: 2 pozitif vaka, karantinada olan 1 kişi.
♦ Siirt: 14 pozitif vaka, karantinada olan 4 kişi.
♦ Elazığ: 15 pozitif, 30 karantina.
♦ Zonguldak: 3 pozitif, 1 karantina.
♦ Samsun: 14 pozitif vaka, karantinada 9 kişi.
♦ Bartın: 1 pozitif vaka, karantinada 1 kişi.
♦ Eskişehir: 4 pozitif vaka, karantinada 8 kişi.
♦ Van: 3 pozitif vaka, karantinada 6 kişi.
♦ Karabük: 4 pozitif, 1 karantina
♦ Sakarya: 21 pozitif, 14 karantina
♦ Kastamonu: 2 pozitif, 3 karantina
♦ Nevşehir: 3 pozitif.
♦ Gaziantep: 8 pozitif, 4 karantina.
♦ Hatay: 3 pozitif, 7 karantina
♦ Amasya: 1 pozitif.
♦ Manisa: 1 pozitif, 1 karantina.
♦ Giresun: 2 pozitif, 1 karantina.
♦ Trabzon: 6 pozitif, 2 karantina.
♦ Şırnak: 1 pozitif, 2 karantina.
♦ Erzincan: 6 pozitif, 3 karantina.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.