banner16

Mansur Yavaş kazandı!

Ankara 9. İdare Mahkemesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda onaylanmasına rağmen Büyükşehir Belediye Meclisi’nde reddedilen kredi talebi hakkında flaş bir karara imza attı. 

17 Haziran 2020
Mansur Yavaş kazandı!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, göreve başlamasının ardından toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren, aralarında “Tatlar Arıtma Tesisi’nin Revizyonu”, “Polatlı’ya Gerede Suyunun Götürülmesi” ve “Gölbaşı ile Mamak Su Borularının Yenilenmesi” projelerinin de yer aldığı, içme suyu ve altyapı ile ilgili acil sorunların çözülebilmesi için ivedilikle yapılması gereken projeler için kredi talebinde bulundu.

24 Kasım 2019’da yapılan ve kredi konusunun görüşüldüğü Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Yavaş, “Bunlar Ankara’da acil yapılması gereken su ve altyapı projeleri. Acil diyorum. Daha önceki yıllarda helikopterlere, dinozorlara, Ankapark’a para verilirken bunlar yapılmamış. Devlet Su İşleri’nin taşkın riski yüksek 16 yerde önleyici tedbir alınması için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ‘2021 yılına kadar bunu yapın. Yoksa burada büyük afet olur, sel olur, insanlar ölür’ yazısı var. Şehir selleri oluyor ve ölümler oluyor” ifadelerini kullandı.

RET KARARI ÇIKTI, ANKARA’YI SEL ALDI

Toplum sağlığını ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren konu ile ilgili acil kredi talebi ilk başta AKP'li ve MHP’li üyelerin çoğunlukta olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek oy çokluğu ile kabul edildi. Ancak komisyonda kabul edilen karar, Yavaş’ın tüm uyarılarına rağmen aynı üyelerin birden fikir değiştirmesiyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nde reddedildi. Yavaş’ın ret kararını veto etmesine rağmen bir sonraki Meclis’te de yine ret kararı verildi. Bunun üzerine Yavaş konuyu mahkemeye taşıdı. Kaybedilen zamanda Ankara’da yoğun yağış ve altyapı eksikliği nedeniyle birçok su taşkını vakası yaşandı. Yalnızca son 5 günde meydana gelen yağışlarda 1000’den fazla ev ve iş yerini su bastı; yağışın olduğu günlerde Başkent 153 hattına 5000’den fazla talep ve şikâyet geldi.

MAHKEME PROJELERİ TEK TEK İNCELEDİ

Yavaş’ın mahkemeye taşıdığı konu, Ankara 9. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemeye ODTÜ ve Hacettepe Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinin hazırlayıp sunduğu değerlendirme raporunda Tatlar Arıtma Tesisi ile ilgili, hali hazırda tesise gelen atık su debisinin tesis kapasitesinin iki katı düzeyinde olduğunu ve bu durumun gerek sulama gerekse içme suyu açısından ciddi riskler doğurduğu belirtildi. Mahkeme kayıtlarında, diğer altyapı projeleri ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne önceliği çok yüksek 14 tedbirin alınması gerektiğine dair yazısı da yer aldı. Mahkemeye, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün bütçe gelirleri ile giderleri arasında eksi 277 milyon 890 bin 605 TL fark bulunduğu ve mevcut bütçe imkânlarının projeleri yapmak için yeterli olmadığı sunuldu.

 “TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR ORTAYA ÇIKACAĞINDAN…”

Ankara 9. İdare Mahkemesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda onaylanmasına rağmen Büyükşehir Belediye Meclisi’nde reddedilen kredi talebi hakkında flaş bir karara imza attı. Mahkeme, öncelikli projelerin mevcut bütçe gelirleri ile karşılanamayacağının açık bir şekilde görüldüğünü belirterek Meclis Kararı’nın kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünde hukuka uygun olmadığını beyan etti. ASKİ’ye Meclis’te verilmeyen kredi kararı için Mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. İdare Mahkemeleri’nin verdiği karara 30 gün içinde uyulması gerektiğinden konunun Temmuz Ayı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülmesi beklenirken, Meclis’in ne karar vereceği kamuoyu tarafından merak ediliyor.

GÖKÇEK KREDİ ÇEKMİŞ AMA YAPMAMIŞTI

Görevinden istifa ettirilen eski Başkan Melih Gökçek döneminde, Ankara’nın altyapı sorunları için defalarca Belediye Meclisi’nden kredi onayı alınmıştı. 2007 yılında ise Meclis’ten Tatlar Arıtma Tesisi’nin yenilenmesi için 536 milyon TL borçlanma kararı çıkartılmış ancak bu para başka işlerde kullanılmıştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.