banner16

İBB'nin satın aldığı Fatih'in portresi İstanbul'da

İBB, İstanbul’u 1453’te fetheden Fatih Sultan Mehmet’in 1480 yılında İtalyan ressam Gentile Bellini’ye yaptırdığı orijinal tabloyu, Londra’da 25 Haziran’da gerçekleştirilen müzayedede satın almıştı. Tablo, 2 aylık bir sürenin ardından İstanbul'a getirildi. 

26 Ağustos 2020
İBB'nin satın aldığı Fatih'in portresi İstanbul'da

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınan 540 yıllık Fatih Sultan Mehmet portresi, gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından bugün İBB'ye teslim edildi.

Tablo İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından teslim alındı. 20 Ağustos gecesi Londra'dan İstanbul'a ulaşan tablonun gümrük işlemleri 21 Ağustos'ta başlamıştı.

"TABLO YUVASINA DÖNDÜ"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, özel kargo firması tarafından getirilen tabloyu kapıda karşıladı. Kısa bir açıklama yapan İmamoğlu tablonun artık yuvasında olduğunu söyledi. İmamoğlu “Tablo yuvasına döndü aslında, bizim için gurur verici. Şimdi biraz kendisi için hazırlanan özel bölümde dinlenmesi gerekiyor. İnşallah cuma günü, cuma namazından önce yada sonra bir planlama yapacağız...Burada basınla paylaşacağız görüntülerini. Yine Saraçhane'de halkın evinde İstanbulluyla beraber buluşturacağız. En yakın zamanda en tertipli en düzenli, İstanbul halkıyla bütün Türkiye ile bu güzel eseri paylaşmak için heyecanlanıyoruz" dedi.

POLAT: “İSTANBUL’A SERGİ SALONU KAZANDIRIYORUZ”

Tablonun sergileneceği alanı gezen İmamoğlu ve İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, portre için yüksek güvenlikli depo ve sergi alanı oluşturduklarını belirtti. Polat, hava geçirgenliği olmayan, ısı, nem, iklim gibi uygun koşulları uluslararası standartlarda sağladıklarını belirtti. Polat bina 1950’lerde yapıldığında tablonun sergileneceği alanın aslında sergi salonu olarak yapıldığını sonradan da atıllaştığını belirtti. Polat “Biz aslında İstanbul’a yeni bir sergi salonu kazandırıyoruz” dedi.

PORTRENİN ÖZELLİKLERİ

Gentile Bellini'nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış yapıtın eni 33,4; boyu ise 45,4 santimetre. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480. Fatih Sultan Mehmet'in portresinde yer alan ikinci kişinin kim olduğu ise hala bilinmiyor. Christie's müzayede salonunda İslam ve Hindu Sanat Eserleri sorumlusu olarak çalışan Sara Plumby'e göre, tablodaki kişinin kim olduğu hakkında iki farklı teori bulunuyor. Bunlardan birincisi ikinci figürün, padişahın üç oğlundan biri olduğu. Ancak, tablodaki ikinci kişinin II. Mehmet ile arasındaki yaş farkının az olması bu iddiayı çürütüyor. Diğer iddianın sahipleri ise tablodaki figürün beyaz tenli ve tıraşlı olmasından yola çıkarak, Batılı bir kişi olduğunu ileri sürüyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50