banner16

Gastronomi kenti Gaziantep kırmızıya boyandı

 

23 Temmuz 2020
Gastronomi kenti Gaziantep kırmızıya boyandı

 

Gaziantep'te etkisini arttıran sıcak havalarla birlikte kurutmalık mevsimi de başladı. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzeti olarak bilinen ve gastronomi kenti Gaziantep`in de simgelerinden biri olan kurutmalık sebzeler, kentteki arazileri rengarenk hale getirdi. Kurutmalığın yoğun olarak yapıldığı kentlerden Gaziantep'te her gün milyonlarca sebze tek tek elle oyularak, 45 ve 50'şerli sıra halinde ipe diziliyor.

 

Kurutulmak için "çatı" olarak adlandırılan sırıklara gerilen biber, patlıcan ve kabak gibi sebzeler günlerce güneş altında bırakılarak kurutuluyor. Kentte 43 dereceleri aşan sıcaklarda günlerce kurutulan biberler 8-10 günlük süre zarfından kuruyup kırmızı rengini aldıktan sonra çürükleri ayıklanıyor. Kurutmalıklar daha sonrasında satışa ve yemeye hazır hale gelerek, sofralardaki yerini almak üzere yola çıkıyor.

 

Kentte kurutma işiyle uğraşan Nazmiye Kaya, kurutma mevsiminin başladığını belirterek, "Biber toplanıyor, oyuluyor. Sonrasında da ipe çekiliyor ve çatı denilen direklere seriliyor. Serildikten sonra 8-10 gün içerisinde kuruyor. Kuruyan ürünleri de toplayıp ya satıyoruz yada depolara kaldırıyoruz" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.