banner16

AYM'den çoklu baro ve bekçilik düzenlemesi kararı

Anayasa Mahkemesi, baroların bölünmesini öngören düzenleme ile bekçilere büyük yetkiler getiren düzenlemenin iptali için CHP'nin yaptığı başvuruları reddetti. 

23 Temmuz 2020
AYM'den çoklu baro ve bekçilik düzenlemesi kararı

Anayasa Mahkemesi CHP'nin çoklu baro düzenlemesinin iptali için yaptığı başvuruyu reddetti.

Cumhuriyet Halk Partisi, çoklu baro olarak bilinen bilinen 7249 sayılı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

BEKÇİ DÜZENLEMESİNİN İPTALİNE DE RET

AYM'nin çoklu baro ve bekçilik düzenlemesinin yürütmelerini durdurma istemlerini de reddettiği bildirildi.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı.

PARALEL BAROLAR KURULACAK

Türkiye Barolar Birliği ve 80 baronun karşı çıktığı, ‘çoklu baro’nun önünü açan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kanun, baroların kuruluş ve tasfiyesi, baroların Türkiye Barolar Birliği'nde (TBB) nasıl temsil edileceği, baroların CMK, adli yardım ve bazı kurul ve komisyonlardaki görevleri, kıyafet özgürlüğü, yeni avukatlara kesenek indirimi ana başlıklarında düzenleme içeriyor.

Kanuna göre, avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatla yeni bir baro kurulabilecek. Bu şartlara göre bugün itibarıyla barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir'de kurulabilecek.

Yeni baro kurmak için gereken 2 bin şartına, baro levhasına kayıtlı olmasa da kamu avukatlarıyla KİT avukatları da dahil olacak. Avukat, aynı ilde birden fazla baro varsa herhangi birine kayıt olabilecek.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.