banner16

CHP'li Ağbaba: Van, yeni bir mülteci mezarlığı olma yolunda ilerliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Van Gölü’nde yaşanan kaçak mülteci ölümlerinin ve sınır ihlallerinin araştırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi. 

22 Temmuz 2020
CHP'li Ağbaba: Van, yeni bir mülteci mezarlığı olma yolunda ilerliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Van Gölü’nde yaşanan kaçak mülteci ölümlerinin ve sınır ihlallerinin araştırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi. Ağbaba, verdiği önergede, "Van, yeni bir ‘mülteci mezarlığı’ olma yolunda ilerliyor. Neredeyse her ay yüzlerce düzensiz göçmen yakalanıyor, her yıl yüzlercesi ölüyor. Van’da sadece son bir yıl içinde 140’ın üzerinde kişi tekne ve araç kazalarında ölürken, bu ölümlerin önüne geçmek için herhangi bir çalışma yapılmamaktadır” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, verdiği araştırma önergesiyle insan kaçakçılığı, kaçak göçmenlik ve sınırların güvenlik sorunlarını Meclis'in gündemine taşıdı. 

Ağbaba, Van’da kaçak olarak mültecileri taşıyan botun batması sonucunda çok sayıda can kaybının yaşandığını olayı hatırlatarak, “Bu yasadışı girişler sırasında yaşanan kazalar ve can kayıpları da gündeme gelmektedir. Yansıyan haberlerde 27 Haziran günü Van’ın Gevaş ilçesinden yapılan tekne kazası ihbarı ile başlatılan arama çalışmalarında şu ana kadar 59 kaçak göçmenin cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi vardır. Yine 28 Haziran’da Van – Muradiye’de bir trafik kazası yaşanmış, 1 kaçak göçmen ölmüş, 41 kaçak göçmen ise yaralanmıştır" dedi. 

"VAN, YENİ BİR MÜLTECİ MEZARLIĞI OLMA YOLUNDA İLERLİYOR"

Verdiği örneklere ilişkin CHP'li Ağbaba, "Van, yeni bir ‘mülteci mezarlığı’ olma yolunda ilerliyor. Neredeyse her ay yüzlerce düzensiz göçmen yakalanıyor, her yıl yüzlercesi ölüyor. Van’da sadece son bir yıl içinde 140’ın üzerinde kişi tekne ve araç kazalarında ölürken, bu ölümlerin önüne geçmek için herhangi bir çalışma yapılmamaktadır” ifadelerini kullandı. 

 "RAKAMLAR KORKUTUCU BOYUTA ULAŞTI"

Sınırlarda yaşananların bir güvenlik açığını da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Ağbaba, “İnsan kaçakçılığı ve kaçak göçmenlik, Van ilimizdeki sınır asayiş sorunu konusunu gündeme getirmektedir. Sınırlarımızda yaşanan bu durum, bir güvenlik açığını beraberinde getirmektedir ve rakamlar korkutucu boyuta ulaşmıştır. Ek olarak içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde bu girişlerin ülke sağlığını tehdit eden boyutunu da düşünmek gerekmektedir. Kaçak göçmenlerin içinde koronavirüs hastası olup olmadığı konusunda maalesef hiçbir bilgi yoktur. Kaçak göçmenlerin virüs taşıma ihtimaline karşı ‘Geri Gönderme Merkezleri’nde yeterli tedbir alınıp alınmadığı da bilinmemektedir” dedi.

"2019’DA YARIM MİLYONA YAKIN KAÇAK GÖÇMEN"

Kaçak yollarla Türkiye’ye giren göçmenlerin genel olarak doğudaki sınır illerinden giriş yaptığını belirten Ağbaba, 2019 yılında ülkeye kaçak yollarla giren mültecilere ilişkin İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün verilerini paylaştı:

"Türkiye’de yakalanan kaçak göçmenlerin başında Afganistan ve Pakistanlılar gelmektedir ve her iki ülkeden gelen göçmenlerin İran üzerinden Türkiye’ye giriş yaptığı görülmektedir. 2019 yılında ülke genelinde toplam 454.662 kaçak göçmen yakalanmıştır. Bu girişler yüksek oranda doğudaki İran’la sınır illerimizden yapılmaktadır. En çok giriş yapan göçmenler sırayla Afganistan, Pakistan ve Suriyeliler'dir.

Geçen yıl kaçak giriş yapan toplam 454.662 göçmenin 201.437’si Afganistanlı'dır. En yüksek ikinci millet Pakistanlılar'dır ve kaçak göçmen sayısı 71.645’dir.  Afgan ve Pakistanlılar'ın tamamına yakını İran üzerinden giriş yapmıştır. 2020 yılında ise, koronavirüsün İran’da ve birçok ülkede yayıldığı şubat ayında 18.304, mart ayında 6.704, haziran ayında ise 6.055 göçmen kaçak yollardan giriş yapmıştır. Ocak ayını da dahil edince şu ana kadar 2020 yılında 65.832 kaçak göçmen giriş yapmıştır.”

“ACİLEN KOMİSYON KURULMALI”

Verilerin incelenmesi sonucunda sınır güvenliğinin alarm verdiğini belirten Ağbaba, “Acilen konuya müdahale edilerek bir araştırma komisyonu kurulmalı, mevcut güvenlik yöntemleri ve tedbirler araştırılmalıdır. Türkiye’nin milli güvenliği söz konusu olmakla birlikte, topraklarımız, insan kaçakçılarının, umut tacirlerinin kazanç kapısı değildir buna asla müsade edemeyiz” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.