banner16

TBMM'nin yeni Başkanı AKP ve MHP'nin adayı Numan Kurtulmuş oldu

TBMM Genel Kurulu'nda, birinci ve ikinci oylama sonunda çoğunluğa ulaşılamadı, başkan üçüncü oylamada seçildi. 

07 Haziran 2023
TBMM'nin yeni Başkanı AKP ve MHP'nin adayı Numan Kurtulmuş oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 28'inci dönem için yeni başkanını seçiyor. Oturumu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yönetti. AKP ve MHP'nin adayı Numan Kurtulmuş, ilk turda 317, ikinci turda 321, üçüncü turda ise 321 oy alarak TBMM'nin 31. başkanı seçildi. Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli, görevi TBMM Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş'a devretti.

Meclis Başkanlığı seçiminde, AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, YSP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ve TİP Hatay Milletvekili Can Atalay yarıştı.

İlk iki oylamada çoğunluğa ulaşılamadı

Gizli oyla yapılacak seçimin birinci ve ikinci üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu sağlanamadı ve ikinci tura geçildi.

İkinci turun ardından Serap Yazıcı Özbudun ve Mustafa Yeneroğlu adaylıktan çekildi.

Üçüncü tur ile birlikte bir adayın seçilebilmesi için salt 301 oyun yeterli olmasıyla başkanlığı kesin gözüyle bakılan Kurtulmuş, TBMM'nin 31. başkanı seçildi.

İşte ilk turun sonucu: 

Numan Kurtulmuş: 317

Tekin Bingöl: 131

Tülay Hatimoğulları Oruç: 51

Cihan Paçacı: 42

Mustafa Yeneroğlu: 16

Serap Yazıcı Özbudun: 20

Can Atalay:3

Geçersiz: 6

İkinci tur sonucu

Numan Kurtulmuş: 321

Tekin Bingöl: 131

Tülay Hatimoğulları Oruç: 51

Cihan Paçacı: 41

Mustafa Yeneroğlu: 15

Serap Yazıcı Özbudun: 21

Can Atalay: 3

Geçersiz: 3

Üçüncü tur sonucu:

Numan Kurtulmuş: 321

Tekin Bingöl: 160

Tülay Hatimoğulları Oruç: 51

Cihan Paçacı: 43

Mustafa Yeneroğlu: 15

Serap Yazıcı Özbudun: 21

Can Atalay: 4

Geçersiz: 5

Bakanlar yemin etti 

TBMM Başkanı oylamasından önce Bahçeli'nin anonsuyla, Cumhurbaşkanı Kabinesi'nin yeni üyeleri Genel Kurul'a geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve yeni bakanlar, yemin etmek için tek tek kürsüye çıkarak yemin etti. 

Saat 14.00'te başlayan törende; yemin etmeyen milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yemin etti.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.