banner16

Portekiz haftada dört gün çalışma için denemelere başladı

Portekiz'de iktidardaki Sosyalist Parti haftada dört gün çalışma için denemelere bugünden itibaren başlandığını duyurdu. Yaklaşık 100 şirkette yürütülecek pilot uygulamanın 350 bin euroya mal olması bekleniyor. 

05 Haziran 2023
Portekiz haftada dört gün çalışma için denemelere başladı

Portekiz'de iktidarda bulunan Sosyalist Parti, haftada dört gün çalışma için pilot uygulamasına 100 kadar şirkette bugünden itibaren başlandığını duyurdu. Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Dayanışma Bakanı Ana Mendes Godinho, 5 Haziran itibarıyla yürürlüğe giren kararname gereği, işverenlere ve gönüllü olarak katılmak isteyen işçilere yönelik olarak, maaşları etkilemeden haftalık çalışmanın dört güne indirilmesi uygulamasının başladığını açıkladı.

DENEMELERİN ARDINDAN RAPOR HAZIRLANACAK

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, haftalık çalışma saatlerinin 40'tan 32'ye indirilmesini hedefleyen denemelerin toplamda 350 bin euroya (yaklaşık 8 milyon Türk Lirası) mal olacağı ve giderlerin İstihdam ve Mesleki Eğitim Enstitüsü tarafından karşılanacağı belirtildi. Pilot programa katılan şirketler, haftada dört gün çalışma uygulamasının öncesinde, sırasında ve sonrasında şirket ve personel ile ilgili verimlilik, ara maliyetler, çalışanların refahı gibi konulardaki bilgilerini bakanlık ile paylaşarak bir rapor hazırlayacak. Portekiz hükümeti, pilot programa katılan şirketleri ve çalışanları alacakları kararlarda özgür bırakırken herhangi bir avantaj veya sübvansiyon sağlamıyor.

PEK ÇOK AVRUPA ÜLKESİNDE DENEMELER DEVAM EDİYOR

Avrupa'da özellikle Covid-19 pandemisi sonrası gündeme gelen haftada dört gün çalışma uygulamasına ilk başlayan ülkelerden biri Kasım 2022'de Belçika olmuştu. İsveç ve Finlandiya gibi bazı kuzey Avrupa ülkeleri de bu programları denerken, İspanya bu yıl başında 41 endüstri şirketinde haftada dört gün çalışma denemelerine başlamıştı. Ancak İspanya'daki uygulamada hükümet, şirketleri katılıma teşvik etmek için 200 bin euroya (yaklaşık 4 milyon 500 bin Türk Lirası) kadar yardım yapıyor. Ülkede, uygulamaların tüm sektörler için geçerli olup olmayacağı tartışmaları devam ediyor. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.