banner16

Yurtdışı ve gümrük kapılarında ikinci tur seçimi bugün başlıyor

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci için yurtdışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemi Cumartesi günü başlıyor. Yurtdışı temsilciliklerde 24 Mayıs'ta, gümrüklerde ise 28 Mayıs'ta saat 17.00'ye kadar oy verilebilecek. 

20 Mayıs 2023
Yurtdışı ve gümrük kapılarında ikinci tur seçimi bugün başlıyor

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yine Türkiye'nin 73 ülkedeki 151 temsilciliğinde 167 noktada sandık kurulacak.

Dış temsilciliklerde oy verme işlemi, o temsilcilik için ilan edilen tarih aralığında hafta içi ve hafta sonu yerel saatle 09.00 ile 21.00 arasında, başkonsolosluklara bağlı şehirlerde ise yerel saatle 09.00 ile 18.00 arasında yapılabilecek.

Yurtdışı seçmenler, belirlenen temsilciliklerin herhangi birinde veya sandık kurulan herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilecek, bu işlem için randevu alınmasına gerek olmayacak.

Yurt dışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oylar, 14 Mayıs'taki seçimlerde olduğu gibi, YSK'nın belirlediği yöntemlerle yüksek güvenlik altında, diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirilecek.

Bu oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Ankara ATO Congresium Fuar Merkezi'ndeki güvenlikli alanda saklanacak.

Türkiye'de 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurt dışı oylar da, diğer sandıkların açılmasıyla birlikte sayılacak.

Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın nezaretinde yapılacak.

ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere başta olmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda daha yüksek oy aldığı bazı ülkelerde oy verme süresinin kısaltılması eleştirilere neden olmuştu.

Örneğin 135 binden fazla seçmenin bulunduğu ABD’de, sandıkların sadece iki gün, 20 ve 21 Mayıs’ta kurulacağı açıklanmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, YSK’nın 14 Mart'ta açıkladığı ikinci tur oy verme tarihlerini değiştirdiğini kaydederek itiraz başvurusu yapmıştı.

YSK itirazlar sonrası; ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de 20-24 Mayıs arasında oy verileceğine hükmetmişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.