banner16

TİP'ten milletvekili olan Can Atalay ne zaman tahliye edilecek?

Avukat Celal Ülgen, Hatay'da Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilerek meclise giren Gezi tutuklusu Can Atalay'ın tahliye sürecini anlattı. Ülgen tahliyeye ilişkin Anayasanın 67. maddesini işaret etti. 

16 Mayıs 2023
TİP'ten milletvekili olan Can Atalay ne zaman tahliye edilecek?

Avukat Celal Ülgen, Gezi tutuklusu Can Atalay’ın tahliye sürecine ilişkin, “Anayasamızın 83’üncü maddesinin 2. fıkrası hükmü gereğince seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ayrıca Anayasanın 67. maddesi ‘Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir’ şeklinde düzenlenmiştir.

Bu nedenle bir taraftan Can Atalay’ın milletvekili seçilmesiyle dokunulmazlık hakkı kazanacağı ve Anayasa’nın 83. maddesi uyarınca seçimden önce işlediği iddia olan olaydan dolayı tutuklanamayacağı, yargılanamayacağından derhal tahliye edilmesi gerekir. Bu durumda direnilmesi halinde ise devreye seçilme hakkı ihlali girebilecektir. Bu nedenle önce yargılandığı mahkemeden Can Atalay’ın tahliyesinin istenmesi gerekecek ve bu konuda olumsuz bir karar verilmesi halinde ise Anayasa Mahkemesi’ne başvurularak seçilme hakkınının ihlal edilmesi ve tutukluluğun makul süreyi aştığı iddiası ile başvuru yapılabilecektir” dedi.

BALBAY ÖRNEĞİ VAR

Mustafa Balbay da 12 Haziran 2011’deki genel seçimde Ergenekon tutuklusu olduğu sırada milletvekili adayı oldu ve CHP İzmir 2. bölgeden milletvekili seçildi. Bunun ardından iki kez tahliyesini isteyen Balbay’ın talebi reddedildi. Konu Anayasa Mahkemesi’ne taşındı, mahkeme Balbay’ın adil yargılanma ve uzun tutuklulukla ilgili başvurusunu değerlenip, haklarının ihlal edildiğine hükmetti ve 9 Aralık 2013’te tahliye kararı çıktı.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50