banner16

Putin: Kuzey Akım sabotajının arkasında bir devlet var

Sabotaj nedeniyle doğal gaz boru hattında ciddi hasar meydana gelmişti. 

15 Mart 2023
Putin: Kuzey Akım sabotajının arkasında bir devlet var

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım sabotajının herhangi bir devletle ilgisi olmayan Ukrayna yanlısı (pro-Ukrayna) bir grup tarafından gerçekleştirildiğine dair Batı basınında çıkan iddiaları "saçmalık" olarak değerlendirdi. 

Sputnik'in aktardığına göre, Rus gazetecilere gündemdeki meselelere ilişkin demeç veren Putin, hiçbir devletle resmi bağı bulunmayan "pro-Ukrayna" bir grubun Kuzey Akım boru hatlarını patlatmış olabileceği şeklindeki ABD merkezli gazetelerde yer alan haberleri "Bunun tamamen saçmalık olduğundan eminim" sözleriyle yorumladı. 

‘ABD BÖYLE BİR ROLÜ ÜSTLENEBİLİRDİ’

Putin, sadece "belirli" birtakım teknolojilere sahip bir devletin bu boru hatlarını patlatacak kadar güçlü su altı operasyonu yapabileceğine dikkat çekerek, "Teorik olarak konuşursak, bu sabotaj eylemi Rus gazının Avrupa pazarına akışını kesmesine yardımcı olduğu için ABD böyle bir rolü üstlenebilirdi. Böylece ABD daha büyük miktarlarda çok daha pahalı sıvılaştırılmış doğal gazını (LNG) tedarik edebilirdi" dedi.

Hasarlı Kuzey Akım boru hatlarını onarmanın kolay bir iş olmayacağını ancak bunun yapılabileceğini belirten Putin, "Kuzey Akım projesinin ancak Rusya'nın Avrupalı ​​ortakları kendi ulusal çıkarlarını hatırlarsa bir geleceği olabilir, çünkü şu anda okyanusun ötesinden kendilerine söylenenleri yapıyorlar gibi gözüküyor" diye konuştu. 

Eylül 2022'de bir dizi patlama, Baltık Denizi'nin dibinden geçen ve Rus doğal gazının Almanya'ya doğrudan taşınmasını sağlayan dört Kuzey Akım ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının üçünde ciddi hasara neden olmuştu.

Şubat 2022'de Pulitzer ödüllü araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, ABD'nin boru hatlarına sabotajı organize eden güç olduğunu belgelerle ortaya koymuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50