banner16

Feminist Gece Yürüyüşü’ne biber gazı ile müdahale eden polis, dağılan kadınları gözaltına aldı

Eylemin sonunda alandan ayrılmak isteyen kadınlar bir kez daha polis barikatıyla karşılaştı. Polis, alandan sloganlarla ayrılmak isteyen kadınlara biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada çok sayıda kadın gözaltına alındı. 

08 Mart 2023
Feminist Gece Yürüyüşü’ne biber gazı ile müdahale eden polis, dağılan kadınları gözaltına aldı

İstanbul Taksim’de, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yapılması planlanan 21’inci Feminist Gece Yürüyüşü’ne, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasaklama kararı nedeniyle izin verilmedi. Cihangir’de bir araya gelen kadınlar, "Hükümet istifa" sloganı attı ve depremzede kadınların taleplerini dile getirdi. Eylemin sonunda alandan ayrılmak isteyen kadınlar bir kez daha polis barikatıyla karşılaştı. Polis, alandan sloganlarla ayrılmak isteyen kadınlara biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada çok sayıda kadın gözaltına alındı.

İstanbul Taksim’de, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, her yıl olduğu gibi yıl da Feminist Gece Yürüyüşü'ne izin verilmedi. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın aldığı yasak kararı üzerine Taksim Meydanı ile İstiklal Caddesi’nin girişleri ve çıkışları, öğlen saatlerinden itibaren polis bariyerleriyle engellendi. İstanbul Valiliği'nin kararıyla Yenikapı-Hacıosman metro hattının Taksim istasyonu ile Taksim-Kabataş Füniküler hattı kapatıldı.

"HÜKÜMET İSTİFA" SLOGANLARI ATILDI

Bunun üzerine Taksim'e çıkamayan kadınlar Cihangir Katlı Otoparkı önünde bir araya geldi. "Hükümet istifa" ve "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarıyla başlayan eylemde kadınlar, "Cemreler düştü sıra sende", "Helallik kalmadı, beddua var", "Öfkemiz geceyi aydınlatacak" pankartları açtı. Eylemde, depremzede kadınların çocuk bezi ve ped talepleri de dile getirildi.

“DEVLETİN KRİZLERİ YÖNETME KONUSUNDAKİ ACİZLİĞİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ”

Kadınlar adına hazırlanan ortak açıklamada, 6 Şubat’ta yaşanan depreme dikkat çekildi. Açıklamada, özetle şunlar dile getirildi:

“Patriyarkal kapitalizmin yol açtığı yıkım, bizlere doğal afet diye açıklanmaya çalışılıyor. Doğayı, kentleri rant uğruna mahvedenler, afete müdahale biçimleriyle de insan hayatına zerre önem vermediklerini gösteriyor. Deprem bölgesinde dayanışma kurmak için seferber olan insanları polisle tehdit edip, baskı uygulayarak dayanışmayı kriminalize etmeye ve insanları birbirine düşman hâle getirmeye çalışıyor. Biz kadınlar; insan hayatının hiçe sayılmasını, devletin krizleri yönetme, sorumluluğunu yerine getirme konusundaki acizliğini ve bunun sonuçlarını çok iyi biliyoruz.”

AÇIKLAMANIN ARDINDAN GÖZALTI

Polis ablukası altında yapılan basın açıklamasının ardından eylemlerini tamamlayan kadınlar alandan ayrılmak istedi. Ancak, polis, slogan atmamaları şartıyla kadınların alandan çıkışına izin vereceğini söyledi. Polis, bu sırada slogan atmaya devam eden kadınlara biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sırasında birçok kişi gözaltına alındı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50