banner16

Yunanistan halkı, tren kazasında ölenlerin hesabını yetkililerden soruyor: Sokaklar protestocularla dolu

Kaza sonrasında nisan ayında yapılacağı konuşulan genel seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği merak ediliyor.  

04 Mart 2023
Yunanistan halkı, tren kazasında ölenlerin hesabını yetkililerden soruyor: Sokaklar protestocularla dolu

Yunanistan'da salı günü meydana gelen tren kazasına yönelik öfke artmaya devam ediyor. Cuma günü çeşitli şehirlerde öğrenciler tepkilerini göstermek için sokağa çıktı ve başkent Atina'da protestocular ile polis arasında olaylar yaşandı. Öte yandan kaza sonrasında nisan ayında yapılacağı konuşulan genel seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği merak ediliyor. 

Salı günü Larissa kenti yakınlarında bir yolcu treni ile yük treninin çarpışması sonucunda sonucunda en az 57 kişi hayatını kaybetti. Ölüler arasında üniversite öğrencilerinin de bulunması kampüslerde de hareketlenmeye sebep oldu. Hükümet, kazanın insan hatası nedeniyle meydana geldiğini söylerken bir demiryolu çalışanına "kasıtsız insan öldürme" suçlaması yöneltildi. 

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, şiddet olaylarının Yunanistan'ın en büyük iki şehri Atina ve Selanik'le sınırlı kaldığını; diğer şehirlerdeki protestoların barışçıl geçtiğini ifade etti. 

Atina'da parlamento dışında çevik kuvvet polisinin kendilerine petrol bombaları atan az sayıda protestoculara biber gazı ve şok bombasıyla müdahale ettiği belirtildi. Yaralılar olduğuna dair bir açıklama yapılmadı.

Sol grupların ve öğrenci örgütlerinin yaptığı eylem çağrıları ülkenin demiryolu sisteminin güvensizliğine odaklandı. Cuma günü gerçekleştirilen en büyük protesto kaza yerinin yakınındaki Larissa kentinde meydana geldi; çok sayıda insan barışçıl şekilde yürüdü. Çarşamba ve perşembe günleri de benzer eylemler düzenlenmişti. 

Hayatını kaybedenlerin kimliklerini belirlemekte zorlanıyorlar

İki trenin kafa kafaya çarpışması ve onu takip eden yangın, ceset sayısının belirlenmesini ve bulunan cesetlerin kimlik tespitini zorlaştırdı. 

Cesetleri tespit etmek için listedeki yolcuların yakınlarından alınan DNA örnekleriyle bulunan kalıntılardan alınan DNA örnekleri kıyaslandı.

Öte yandan kazada hayatını kaybeden bir kişi için ilk cenaze cuma günü Katerini'de gerçekleştirildi.

Seçimler ertelenecek mi?

Yunanistan'da Miçotakis hükümetinin kısa süre içinde seçim tarihini nisan olarak açıklaması bekleniyordu. Ancak ABD merkezli haber ajansı Associated Press, bu tarihin yüksek ihtimalle gecikeceğini ifade etti. 

Arama kurtarma çalışmaları sonlandırılıyor

Britanya merkezli The Guardian'ın Atina muhabiri Helena Smith, kaza sonrası çalışmalar hakkında cuma gecesi yayımladığı haberde arama kurtarma çalışmalarının 3 günün sonunda sonlandırılacağını yazdı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50