banner16

Prof. Dr. Öztürk: Molozlar gelişi güzel dökülürse gelecekte ciddi çevresel felaket oluşabilir

Kahramanmaraş merkezli iki depremi, 11 ilde 90 bin 609 bina ya yıkıldı ya da yıkılması gerekiyor. Binlerce daireyi kapsayan yıkıntının ortaya çıkardığı molozlar hakkında neler yapılacağı ise bilinmiyor. 

23 Şubat 2023
Prof. Dr. Öztürk: Molozlar gelişi güzel dökülürse gelecekte ciddi çevresel felaket oluşabilir

T24 ekibi dün Hatay’da molozların dere yatağına döküldüğünü görüntülerken eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, molozların tekniğe uygun olarak geri kazanılmaması durumunda çevresel felaket yaşanabileceğine dikkat çekti.

Öztürk, “Deprem bölgesinde yıkıntı atıkları (molozlar) tekniğine uygun geçi depolama alanlarında depolanmaz ve geri kazanılmaz, Dere yataklarına, Tarım alanlarına, sulak alanlara, heyelan alanlarına ve benzeri yerlere gelişi güzel dökülürse gelecekte ciddi çevresel felaket oluşabilir” dedi.

“Acilen geri dönüşüm alanları oluşturulmalı”

Yıkıntı atıklarının asbest gibi tehlikeli atıklar içerebileceğini söyleyen Öztürk, “Yıkıntı atıkları inert atıklar olup; toprağı ve sulak alanları kurutur, toprağın kimyasını bozar ve kalıcı kirliliğe yol açar. Acilen geri dönüşüm alanları oluşturulmalı” ifadelerini kullandı.

“Yaklaşık 200 milyon ton yıkıntı olması muhtemeldir”

Deprem bölgesinde yıkılan binaların oluşturduğu yaklaşık 200 milyon ton yıkıntı olabileceğini söyleyen Öztürk, bu miktarın deprem sonrası bir anda 30 kat arttığını belirterek “Deprem bölgesi illerde normalde oluşan evsel atık miktarı 6.5 milyon ton/yıldır. Yani deprem sonrası bir anda 30 kat daha fazla yıkıntı atığı oluştu” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.