banner16

Erdoğan: Hatay'da güçlendirme olmayacak, her şey sıfırdan inşa edilecek ama asgari bize 1 yıl müsaade

"Antakya'yı, İskenderun'u, Arsuz'u yeniden inşa edeceğiz. Ama asgari bize 1 yıl müsaade. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çalışmalarına başladı” 

20 Şubat 2023
Erdoğan: Hatay'da güçlendirme olmayacak, her şey sıfırdan inşa edilecek ama asgari bize 1 yıl müsaade

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesi Hatay’da; “Sıfırdan yeniden inşa edeceğiz. Güçlendirme olmayacak, her şey sıfırdan inşa edilecek. Antakya'yı, İskenderun'u, Arsuz'u yeniden inşa edeceğiz. Ama asgari bize 1 yıl müsaade. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çalışmalarına başladı” dedi. Erdoğan, ayrıca; “Hatay Havalimanı’nı da kendi belediyelerinin onardığını bu tür yalanları söylemeye devam ediyor. Bugüne kadar sustum, sustum. Bulunduğum makam, beni susmaya icbar etti. Kalyon İnşaat, orayı beş günde eline aldı ve süratle bitirip yaptı ve milletimize teslim etti. İşin aslı bu” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte, deprem bölgesi Hatay’ı ziyaret etti. Erdoğan, Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklama yaptı. Erdoğan’ın konuşması özetle şöyle:

“Sarsıntının sebep olduğu yıkıma, çetin kış şartlarının çıkardığı sıkıntılar da eklenince depremden sonraki ilk günlerde tüm gayretlerimize rağmen kimi eksiklik ve aksaklıklar yaşandığını biliyoruz. Deprem bölgesindeki kamu ve sivil toplum afet kapasitesinin ilk anda büyük ölçüde devre dışı kalması, güçlükleri daha da artırdı. Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm bakanlıklarımızı, kurumlarımız, belediyelerimizi, sivil toplum kuruluşlarımızı harekete geçirdik. Devletin ve milletin tüm imkanlarını bölgeye ulaşmak, arama kurtarma çalışmalarını başlatmak, yardımları organize etmek için seferber ettik.

“ENKAZ ALTINDAN KURTARILAN KİŞİ SAYISI DA 114 BİN 834’Ü BULDU”

Artık arama kurtarma çalışmalarının sonuna gelmekte olduğumuz şu günde depremde vefat eden 41 bin 156 vatandaşımız defnedildi. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı da 114 bin 834’ü buldu. Halen kaldırılmakta olan enkazlar bittikten ve kayıtlar kontrol edildikten sonra yakında bu sayı, kesinleşecektir.

“HİÇBİR VATANDAŞIMIZI; NE ACISINDA, NE HAYATINI YENİDEN DÜZENE KOYMA NE DE GELECEĞİNİ İNŞA ETME GAYRETİNDE, ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız şundan emin olsun: Şehirlerimizin tamamını konutuyla, iş yeriyle, sanayisiyle, tarımıyla, tarihi ve kültürel değerleriyle en küçük bir gerilemeye, ihmale mahal vermeden yeniden ayağa kaldıracağız. Hiçbir vatandaşımızı ne acısında ne hayatını yeniden düzene koyma ne de geleceğini inşa etme gayretinde asla yalnız bırakmayacağız.

“2 BİN İLE 5 BİN LİRA ARASINDA KİRA YARDIMINDA BULUNUYORUZ”

Depremde zarar gören her haneye 10’ar bin lira yardım yapıyoruz. Yıkık, yıkılacak, ağır ve orta hasarlı binalarda oturanlara 15’er bin lira taşınma ve 2 bin ile 5 bin lira arasında kira yardımında bulunuyoruz. Vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına, acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 100’er bin lira nakdi destek sağlıyoruz.

“152 BELEDİYEMİZİN İLLER BANKASI’NA OLAN KREDİLERİNİN ÖDEMELERİNİ 3 AY ERTELEDİK”

Depremde zarar gören çiftçilerimize, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’den kullandıkları hazine destekli kredilerini bir yıl süreyle tehir etme imkanı getirdik. Ağır yıkımın yaşandığı bölgedeki 152 belediyemizin İller Bankası’na olan kredilerinin ödemelerini 3 ay erteledik. Depremde hayvanları telef olan çiftçilerimizin kayıplarını; inekse inek, koyunsa koyun, arıysa arı olarak tekrar bedelsiz olarak yerine koyacağız. Besicilerimizin ve yetiştiricilerimizin kayıplarını da aynı şekilde telafi edeceğiz. Bu illerimizdeki vergi mükelleflerimizin maliyeye olan yükümlülüklerini 31 Temmuz’a kadar erteledik.

“FİYATLARINDA HAKSIZ ARTIŞA GİDENLER İÇİN VERGİ VE SOSYAL GÜVENLİK İNCELEMESİ BAŞTA OLMAK ÜZERE KAMUNUN TÜM DENETİM ARAÇLARINI EN SERT ŞEKİLDE DEVREYE ALIYORUZ”

Acil ihtiyaç duyulan ürünler başta olmak üzere fiyatlarında haksız artışa gidenler için vergi ve sosyal güvenlik incelemesi başta olmak üzere kamunun tüm denetim araçlarını en sert şekilde devreye alıyoruz. Özellikle bazı ürünler var ki bunların ihracına yönelik suistimale gidenler var. OHAL, bunlar için ciddi manada ilgili birimlerimiz tarafından yakalandıkları yerde sorgu, hesap bir defa yapılacaktır.

“KALYON İNŞAAT, ORAYI BEŞ GÜNDE ELİNE ALDI VE SÜRATLE BİTİRİP YAPTI VE MİLLETİMİZE TESLİM ETTİ”

Hatay Havalimanı’nın hasar gören pistinin ve bağlantı yollarının onarılmasıyla Hatay Havalimanı’mızı bir hafta içerisinde insani yardım uçaklarına ve dönüşte yolcu uçaklarına açtık. Ama ana muhalefetin başındaki zat, Hatay Havalimanı’nı da kendi belediyelerinin onardığını bu tür yalanları söylemeye devam ediyor. Yahu haddini bil. Bu senin işin değil. Anlamazsın sen bu işlerden. Bugüne kadar sustum, sustum. Bulunduğum makam, beni susmaya icbar etti. Dürüst ol. Bir günde dürüst olduğunu görelim. Ama maalesef böyle bir dürüstlük yok. Bizzat Hatay’a geldiğim gün, Genel Başkanvekilimi oraya gönderdim ve yerinde git gör zira oranın yapılması döneminde zaten Binali Bey bakandı. Ne olduğunu, ne bittiğini de biliyor. Orada böyle belediyenin gelip de orayı imar etme diye bir şeyi söz konusu değil ama yalan bunlarda diz boyu. Nitekim, isim vereceğim şimdi İGM yani İstanbul Havalimanı ortaklarından Kalyon İnşaat, orayı beş günde eline aldı ve süratle bitirip yaptı ve milletimize teslim etti. İşin aslı bu.

“ASGARİ BİZE 1 YIL MÜSAADE”

Sıfırdan yeniden inşa edeceğiz. Güçlendirme olmayacak, her şey sıfırdan inşa edilecek. Antakya'yı, İskenderun'u, Arsuz'u yeniden inşa edeceğiz. Ama asgari bize 1 yıl müsaade. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çalışmalarına başladı.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.